Kiełże

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Kiełże

Postprzez Tough » 28 sty 2010 16:20

Tak się składa, że mam żółwia i czasami karmie go suszonymi kiełżami, których mam bardzo dużo, czy jak nakarmię nimi moje owadożery: muchołówki, dzbanki, heliamforę itd. to coś im się stanie?
Tough

Re: Kiełże

Postprzez Naruto_Uzumaki » 28 sty 2010 16:33

Muchołówek nie karmi się martwym pokarmem :D. Dzbaneczniki, heliamfory i rosiczki możesz spokojnie nimi karmić.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Naruto_Uzumaki

Postprzez brzozowskimati » 28 sty 2010 16:43

Przy karmieniu rosiczek musisz tylko uważać na pleśń, która na pewno się po pewnym czasie pojawi na pokarmie.
brzozowskimati

Postprzez Tough » 28 sty 2010 16:55

Naruto nie raz już karmiłem muchołówkę martwymi robalami i trawiły :)

Najbardziej mi zależy na odpowiedzi czy się nic nie stanie heliamforze. Dlatego czekam na kolejne wypowiedzi.
Tough

Postprzez mati87 » 28 sty 2010 17:40

Martwy kiełż taki suszony nie jest chyba dobrym pokarmem dla rosiczek i innych roślin owadożernych.oprócz olbrzymiej ilości chityny to nie wiem co tam może być zasuszone :). raczej nic się nie stanie oprócz zwiększenia ilości martwej materii w dzbanach.Z tego co wiem u owadożerów nie występuje enzym trawiący chitynę( widać to po szczątkach owadów które zalegają) dlatego wsadzanie martwych zasuszonych owadów mija się z celem, chyba ze go świeżo ukatrupiliśmy ;D
mati87

Postprzez Tough » 28 sty 2010 17:45

Kiełże mają około 2,5% białka... krewetki suszone które mam dla żółwia mają 11% ale mają ok. 2 cm długości.
Tough

Postprzez Naruto_Uzumaki » 28 sty 2010 18:44

Naruto nie raz już karmiłem muchołówkę martwymi robalami i trawiły :)

To dosyć ciekawe, ale ja i tak nie dokarmiałbym muchołówek martwymi owadami (być może trawienie nieżywych rozpoczyna się tylko w przypadku tych większych).
Naruto_Uzumaki

Postprzez ObywatelkaKostnicy » 28 sty 2010 19:01

Muchołówka strawi ci martwego owada jeżeli podraznisz włosek czuciowy nie do końca przymkniętej pułapki i dzieki temu sie pułapka domknie i rozpocznie sie trawienie, ale strasznie duzo roboty z tym (znalezienie czegoś odpowiednio długiego, cienkiego, ale i nie za ostrego żeby nie uszkodzić rośliny). Lepiej dać żywego robala. No ktos tu mówił też, ze swoim owadożerom na siłe palcami domykał pułapki i działało, ale ja takich praktyk nie stosowałam.
"Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz."
"Człowiek, który uśmiecha się, gdy sprawy idą źle, myśli o człowieku, na którego można zwalić winę"
ObywatelkaKostnicy

Postprzez Naruto_Uzumaki » 28 sty 2010 19:20

Muchołówka strawi ci martwego owada jeżeli podraznisz włosek czuciowy nie do końca przymkniętej pułapki i dzieki temu sie pułapka domknie i rozpocznie sie trawienie, ale strasznie duzo roboty z tym (...)

Ten sposób też nie jest zawsze skuteczny ;] Czasami trzeba ruszać (np. igłą) przez dosyć długi czas, a to jest strasznie nudne.
Naruto_Uzumaki

Postprzez Tough » 28 sty 2010 20:22

Generalnie tylko pytałem... nie powiedziałem ze zamierzam je karmić, pytanie było o skutki ;) a jeżeli nikt nie ma zastrzeżeń to dobrze.
Tough

Postprzez tnt112 » 28 sty 2010 23:52

Naruto_Uzumaki napisał(a):
Muchołówka strawi ci martwego owada jeżeli podraznisz włosek czuciowy nie do końca przymkniętej pułapki i dzieki temu sie pułapka domknie i rozpocznie sie trawienie, ale strasznie duzo roboty z tym (...)

Ten sposób też nie jest zawsze skuteczny ;] Czasami trzeba ruszać (np. igłą) przez dosyć długi czas, a to jest strasznie nudne.

Znalazłem lepszy sposób na domknięcie pułapki... mianowicie gdy pułapka się już zamknie z martwym robalem to wystarczy lekko ją ścisnąć, przez co włoski się podrażnią... robiłem tak pare razy i tylko jedna pułapka po takiej operacji (już po strawieniu) nie działała ;]
Obrazek
tnt112

Postprzez szamanka » 29 sty 2010 00:00

Heliamfory nie wytwarzają sokow trawiennych, a nie jestem pewna czy w tych hodowanych w terrariach ma szanse rozwinac sie odpowiednia fauna mikroorganizmów które to za nią przetrawią.

2,5% białka to trochę marna ilość, karma dla rybek ma 47%
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Naruto_Uzumaki » 29 sty 2010 00:04

Znalazłem lepszy sposób na domknięcie pułapki... mianowicie gdy pułapka się już zamknie z martwym robalem to wystarczy lekko ją ścisnąć, przez co włoski się podrażnią... robiłem tak pare razy i tylko jedna pułapka po takiej operacji (już po strawieniu) nie działała ;]

Faktycznie, ktoś już kiedyś gdzieś o tym wspominał, ale i tak nic nie zastąpi widoku żywego robala ruszającego się we wnętrzu podświetlanej pułapki ]:->.
Tu jest cytat:
(...)2. nawet jak jest mała/martwa albo jedno i drugie to możesz roślinkę nieco pogonić lekko ściskając pułapkę co ok 30 sek dopóki nie zamknie się tak że jej krawędzi się "wywiną" na zewnątrz, problem w tym że skraca to żywotność pułapki do ok 2 "kłapnięć", ale działa i moim służy (jak je tak dokarmiłem parę razy to potem przyspieszały nawet 2 razy) ( a bym zapomniał: możesz wżucić kilka małych i martwych paskudztw i dopiero ją "pobudzić" do zamknięcia, z punktu widzenia roślinki zwiększa to opłacalność takiej akcji).

Źródło - http://www.rosliny-owadozerne.pl/Muchol ... t7014.html
Naruto_Uzumaki

Powrót do Ogólnie