Kilka pytań - muchołówka

Forum o najpopularniejszej roślinie owadożernej

Kilka pytań - muchołówka

Postprzez ANDI » 21 lip 2011 17:36

Witam,

Mam kilka pytań odnośnie hodowli muchołówki

1. co jest przyczyną, że krawędzie blaszek pułapki muchołówki odginają się na zewnątrz, nie są proste zamiast () to )(
2. zauważyłem na wychodzącym liściu, że krawędzie są brązowe a u innych zielone bez żadnych plam, odbarwień
3. mam dość duże pułapki w tej muchołówce ale 2 są mniejsze niż centymetr to normalne?

Obrazek

Obrazek

proszę o pomoc i porady
ANDI

Re: Kilka pytań - muchołówka

Postprzez allgreen » 21 lip 2011 21:23

Witam a więc w odpowiedzi na zadane pytania :
1. Jeżeli muchołówka ma pułapki w kształcie ) ( to dobrze ponieważ oznacza to dobra kondycję muchołówki i pułapki gdyż jest to najsilniejsze naprężenie . Ponieważ jej pułapka działa na zasadzie zatrzasku wystarczy się przypatrzec pułapce i jej działaniu aby to zrozumieć.
2. Rozumiem że chodzi o młode nie rozwinięte pułapki to normalne wybarwienie od światła.
3. Jeżeli małe 1 cm pułapki są stare a nowe są większe to muchołówka dobrze rośnie.
Lecz jeżeli jest na odwrót że nowe pułapki są mniejsze od starych i już nie rosną to oznaka za małej ilości światła.
u większości muchołówek a tym bardziej u typicali pułapka powina stanowić mniej wiecej 1/2 dlugości calego liscia. tzn np. liść właściwy pułapka 3cm, ogonek 2mm -ten krótki slupek i nasada 3 cm czyli ten listek w ksztalcie serca.
allgreen

Re: Kilka pytań - muchołówka

Postprzez natalia.t92 » 07 sie 2011 21:13

1. co jest przyczyną, że krawędzie blaszek pułapki muchołówki odginają się na zewnątrz, nie są proste zamiast () to )(
1. Jeśli jest to nowa pułapka, która rozwinęła się u zdrowej roślinki, to tak jak napisał allgren. Jeśli chodzi o pułapkę ze zdjęcia, która wydaje się, że już kilka razy się zamknęła i coś tak przetrawiła, może to świadczyć o zużyciu pułapki.
2. Normalne, wyrówna się.
3. mam dość duże pułapki w tej muchołówce ale 2 są mniejsze niż centymetr to normalne?
Jeśli małe pułapki były wcześniej niż większe, to dobrze, roślinka rośnie.
Jeśli roślinka ma za mało światła, to liście są długie, a pułapki małe.
W przypadku roślinki ze zdjęcia widzę, że bulwa się dzieli lub już podzieliła, że masz dwie oddzielne roślinki i jedna jest mniejsza od drugiej, więc nic dziwnego, że ma mniejsze pułapki.
natalia.t92

Powrót do Muchołówka