Kilka pytań o rosiczki

Forum poświęcone rosiczkom

Kilka pytań o rosiczki

Postprzez Ogi » 17 paź 2009 15:00

Generalnie mam problem ze znalezieniem na forum tych informacji, kupiłem dziś na giełdzie w Katowicach nowych podopiecznych i będa to moje pierwsze doświadczenia z innymi rosiczkami niż Capensisy, a więc chciałbym się czegoś dowiedzieć:

1. Czy sa jakieś specjalne różnice w opiece nad D. Aliciae, D. Madagascariensis a D. Capensis? Wymagają doświetlania w zimę?
2. Jak mogę rozsadzić D. aliciae, żeby jej nie skrzywdzić? I kiedy najlepiej?
i tak trochę z innej beki:
3. W jaki sposob mogę zapylić kwiaty D. Capensis pyłkiem z innej D. Capensis, żeby to zadziałało. Coś czytałem, że muszę usunąć pręciki przed rozkwitem, ale za nic w świecie nie wyobrażam sobie jak:P

Z góry dziękuję za odpowiedzi, Pozdrawiam.
Ogi

Re: Kilka pytań o rosiczki

Postprzez szamanka » 17 paź 2009 15:04

1- madagascariensis powinna miec dodatkowe swiatło, aliciae da rade.

2- Nie masakrując :D U rosiczek tropikalnych nie ma jakiejsz czególnej pory roku jeśli mają dobre światło przez cały rok.

3- Musisz pociąć kwiat zanim rozkwitnie tak żeby go za bardzo nie uszkodzić. Tylko po co krzyżowac capensis z capensis?
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Ogi » 17 paź 2009 15:34

No na przykład Capensis Red i Capensis Alba:) Jeszcze tylko mam pytanko o lampy doświetlajace, bo jestem totalnie zielony w tym temacie, jakie parametry światła etc. No i jak dlugo?
Ogi

Postprzez Zielony » 17 paź 2009 15:37

Philips Tornado Daylight 865 (6500 K). Moc w zależności od liczby roślin, coś pomiędzy 15 a 25 W. Jakieś 3 - 4 godziny dziennie powinny wystarczyć, ale więcej nie zaszkodzi. Zachowaj bezpieczną odległość, co by ich nie podgrzewać specjalnie.
Żyję — nie każdemu się zdarza — a we krwi mam chlorofil.
Zielony

Postprzez szamanka » 17 paź 2009 15:40

A co ci ma wyjść z capensis red i alby? Red to dzika forma, typical tak zwany, alba sztuczny kultywar. w 99% sztuczne geny są recesywne więc wyjdzie zapewne zwykły typical.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Ogi » 17 paź 2009 16:32

To o tym nie wiedziałem, ciekawe. Cóż, pozostaje argument, że chcę zachować różnorodność genetyczną w hodowli:P
Ogi

Postprzez szamanka » 17 paź 2009 16:41

Nie ma potrzeby, serio. Capensisy same wybrały taką drogę, nawet w naturze nikły % pochodzi z zapylenia krzyżowego.
szamanka
Administratorka

Postprzez ReD-GreeN » 18 paź 2009 00:25

nie wywalaj kasy na takie gatunki serio szkoda :)
ReD-GreeN

Postprzez Ogi » 18 paź 2009 11:29

No ale jaki to ma ewolucyjny sens kiedy nie dochodzi do rekombinacji DNA z dwóch osobników. No nie kumam do końca. A co do kasy, to raz kupiłem capensisa 2 lata temu, wydałem 20zł, a od tego czasu tak go rozmnożyłem że spokojnie mi się zwróciło;]
Ogi

Postprzez szamanka » 18 paź 2009 11:59

Czasem lepiej wydać 10000 nasion z samozapylenia niz nie rozmnożyć się wcale. A widać ten nikły procent z zapylenia innym pyłkiem im wystarcza na przetrwanie.
szamanka
Administratorka

Postprzez przemko » 18 paź 2009 20:42

Po co wydawać kase na drogie żarówki ja ma drugi rok zwykłego halogena 20w 12v i wszystko git :)
przemko

Postprzez szamanka » 18 paź 2009 22:11

Mało wymagającym roślinom halogen wystarczy, ale tym z wyższej półki już czesto nie..
szamanka
Administratorka

Powrót do Rosiczka