Kilka Pytań

Tutaj piszemy o wspaniałych owadożernych kapturnicach

Kilka Pytań

Postprzez adasiek_00 » 07 wrz 2008 21:54

Witam,

Jestem od kilku dni szczęsliwym posiadaczem "sarracenia purpurea" i mam do Was kilka pytań . Mianowicie słyszalem że ona nie wytwarza soków trawiennych to co ja mam robić bo jak ja kupilem to w dzbankach byla woda (byla podlewana najprawdopodobniej konewką) mam ja odlać czy zostawić. Jak mam jej dawać owady skoro tam jest woda chyba że ona jest w symbiozie z bakretiami które będą rozkładać owada w wodzie ??. Z góry dzięki za pomoc.
Skoro kochasz życie nie trać czasu, bo z czasu składa się życie.
adasiek_00

Re: Kilka Pytań

Postprzez jan » 07 wrz 2008 22:50

jest dobrze, w naturze tak to właśnie wygląda, deszczówka wlewa się do kapturnicy, tam wpadają owady i toną a w rozkładzie owada pomagają bakterie. produkt rozkładu który przeprowadziły bakterie jest używany przez kapturnicę.

nie musisz jej odlewać. wiem że wielu ludzi czesto nalewa samemu troche wody do tychże dzbanków (co jest niepolecane przy innych gatunkach) i nic zlego się nie dzieje. Sądze że dolanie wody do S. purpurea bardziej pomaga niż szkodzi jako że pozwala jej na pozyskanie materiału rozłożonego przez bakterie (co dla odmiany zajść nie może jeśli w dzbanku nie ma wody).

moje wywody są jednak poparte tylko logiką. Zobaczymy co napiszą inni.

Potwierdzam również że S. purpurea jest jedyną kapturnicą nie produkującą soków trawiennych
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez adasiek_00 » 08 wrz 2008 17:46

hehe dzieki to czekamy na wypowiedzi innych;]
Skoro kochasz życie nie trać czasu, bo z czasu składa się życie.
adasiek_00

Postprzez xszymonx » 09 wrz 2008 20:13

ja do kielichów tej kapturnicy nic nie dolewam, ale moje kapturnice stoją całe lato na dworze i deszcz pada do kielichów s. purpurea
xszymonx

Powrót do Kapturnica