Kot.

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Kot.

Postprzez Bart. » 09 kwi 2010 14:37

Witam !
Mam problem chciałbym kupic rosiczke ale nie mam pewności czy kot jej nie zniszczy mam kilka pytan .
1.Ma ktos kota i rosiczke w domu ? ( jeśli tak jak rozwiazał problem ? )
2.Czy przy dotknieciu klopelka nie zleci z liścia ?
3.Czy kot moze zlizac płyn ? ( jeśli tak co mu sie moze stać ) .

Prosze o szybką odpowiedź .
Bart.

Re: Kot.

Postprzez jan » 09 kwi 2010 16:19

mam dwa koty i raczej nieprzyjemne przygody z tym związane. Oto kilka rad które mogę napisać po swoich doświadczeniach:

1. Nie hoduj rosiczek petiolaris na wierzchu - mój kot dla przykładu bardzo ukochał sobie grzebanie w donicy z piaskiem i w rezultacie wykopał parokrotnie moje petiolarisowate doprowadzając je koniec końców do śmierci.
2. Koty lubią nadgryzać liście - myśle że nie masz się co martwić o zlizywanie płynu ponieważ kot prędzej zagryzie cały liść niż zacznie go oblizywać ;) Tak czy owak płynem się nie zatruje, nie słyszałem o niczym co by się tym zatruło. Oczywiscie kot może dostać normalnej niestrawności (jak na przykład podczas połykania źdźbeł trawy) i wiadomo co wtedy mamy za efekty
3. jeśli twój kot lubi kopać w doniczkach to radziłbym uważać i umieścić doniczki pod jakimś sensownym przykryciem (np z plastiku)
4. Koty lubią przesiadywać na parapecie, zadbaj o to żeby miały miejsce na którym można się rozłożyć na całego, w innym wypadku bądź pewien że prędzej czy później którać doniczka poleci podczas gdy kociak będzie się wyciągać podczas wstawania.

no, to chyba tyle, mam nadzieje że troche pomogłem
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez pepton » 09 kwi 2010 16:21

ad1. rośliny możesz ustawić w płaskim akwarium (robią takie dla żółwi) to Ci nie strąci roślin z parapetu
ad2. kropelka nie zleci ale zostanie na niej sierść (bierzesz wtedy pensetę i działasz)
ad3. wątpię żeby wpadł na ten pomysł
pepton

Postprzez ObywatelkaKostnicy » 09 kwi 2010 16:48

Sa specyfiki w aerozolu odstraszające np koty jezeli nie chcesz mocniej kombinowac (nie szkodza tez rośliną) - dostepne w sklepach zoologicznych i marketach. co prawda zatwardziałego, niewykastrowanego kocura od znaczenia terenu raczej nie powstrzymuja niestety, ale raczej spryskane rzeczy etc nie będa ulubionymi dla kota i nie wzbudza jego niezdrowego zainteresowania. Lecz najpierw radziłabym poczekać i zobaczyc czy w ogóle sierściuch wykazuje zainteresowanie roślinami. mój akurat intensywnie obwąchuje muchołówke najwyraźniej uzależniwszy sie od zapachu substancji wabiacych oO'. Rosiczki go w ogóle nie obchodzą.
"Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz."
"Człowiek, który uśmiecha się, gdy sprawy idą źle, myśli o człowieku, na którego można zwalić winę"
ObywatelkaKostnicy

Postprzez Bart. » 09 kwi 2010 19:34

dzieki za pomoc
Bart.

Powrót do Ogólnie