która żarówka lepsza?

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

która żarówka lepsza?

Postprzez xszymonx » 12 sie 2008 11:30

witam, która z tych żarówek jest lepsza do doświetlania roślin??

http://allegro.pl/item410590854_exo_ter ... t_13w.html

http://allegro.pl/item410590856_exo_ter ... t_13w.html

jeśli żadna z nich nie jest dobra to proszę o wskazanie jakiejś odpowiedniej
xszymonx

Re: która żarówka lepsza?

Postprzez jan » 12 sie 2008 16:50

ja bym obstawiał tą pierwszą (reptiglo 2.0) bo ma wieksze spektrum światła (5.0 ma więcej uvb które chyba aż w takim stopniu nie wpływa chyba na wzrost roślin). ale niech wypowiedzą się inni ;)
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez xszymonx » 21 sie 2008 00:51

a znacie jakieś tańsze i dobre żarówki do roślin?
xszymonx

Postprzez szamanka » 21 sie 2008 08:48

Żarówki nie, to i tak cud ze istnieją, na twoim miejscu kupiłabym swietlówkę porównywalnej mocy, oświetli większą przestrzeń, a nie będzie jeszcze niewiadomo jaka długa.

Fakt że większość twoich roślin zimuje, nie wiem jak z ilością tych co nie zimują, ale ja uważam świetlówkę za sensowniejszy zakup.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez woody » 25 sie 2008 17:15

nie znam się tak dobrze na roślinach(dopiero zacząłem) ale te żarówy to są dla gadów raczej rośliną nie jest potrzebne uvb.Jak na mój gust to wystarczy zwykła lustrzanka która kosztuje 2,5
woody

Postprzez Simon_79 » 25 sie 2008 23:01

woody napisał(a):nie znam się tak dobrze na roślinach(dopiero zacząłem) ale te żarówy to są dla gadów raczej rośliną nie jest potrzebne uvb.Jak na mój gust to wystarczy zwykła lustrzanka która kosztuje 2,5

Z punktu widzenia roślin najważniejsza jest to część widma światła słonecznego, która jest absorbowana przez chlorofil (zielony barwnik fotosyntetyczny). Jest to wyłącznie światło niebiesko-fioletowe oraz pomarańczowo-czerwone. Obecność karotenoidów (żółtych i pomarańczowych barwników fotosyntetycznych) w zielonych częściach roślin, umożliwia częściowe wykorzystanie niebiesko-zielonej części widma. Natomiast ze światła zielono-żółtego i żółtego rośliny korzystają w minimalnym stopniu. Jeśli chodzi o niewidzialną część widma słonecznego, promieniowanie ultrafioletowe (UVA i UVB) także odgrywa niezwykle istotną rolę u roślin. Stymuluje ono wytwarzanie większych ilości antocyjanów (barwników występujących w liściach, owocach i kwiatach, o barwie czerwonej w kwaśnym pH lub niebieskiej w zasadowym pH). Dlatego rośliny wystawiane na bezpośrednie światło słoneczne ładniej się wybarwiają, np. muchołówki lub rosiczki.

Jeśli ktoś chciałby nieco poszerzyć swoją wiedzę na temat fotosyntezy i chlorofilu, polecam ten artykuł:
http://strony.aster.pl/faolan/light02.htm
Simon_79

Postprzez xszymonx » 10 wrz 2008 21:21

http://www.energooszczedne.pl/index.php ... oddet.html

a taka żarówka będzie dobra?? (dużo tańsza od tamtych) :) jeśli nie ta to maże jakaś inna z tego sklepu??
xszymonx

Postprzez Damianus » 10 wrz 2008 21:49

Żarówka może być. Pamiętaj jednak , że oświetlisz nią maksymalnie 3 rośliny.
Damianus

Postprzez xszymonx » 10 wrz 2008 21:59

lepiej będzie określać to w powierzchni oświetlania, myślę że jedną taką oświetlę jakieś 30cm2
xszymonx

Postprzez ReD-GreeN » 15 wrz 2008 13:35

najlepsze są "jarzeniówki" tańsze,dłuższe i o lepszych właściwościach
TYLKO CZASAMI NIE KUP ŚWIETLÓWKI UV-C
ReD-GreeN

Powrót do Terraria i sprzęt