KUPIĘ NASIONA owadożerów

Moderator: 1w0na

KUPIĘ NASIONA owadożerów

Postprzez czorny01 » 26 paź 2009 15:18

Kupie nasiona następujących roślin:
D.adelae,
D.aliciae,
D.muscipula (Red Burgundy),
D.Red Dragon
N.Sanguinea,
N.miranda,
N.alata,
N.albomarginata,
Sarracenia alata

Proszę o wiadomości na PW,najlepiej osób które mają do zaoferowania nasiona więcej niż jednej rośliny.
czorny01

Re: KUPIĘ NASIONA owadożerów

Postprzez szamanka » 26 paź 2009 15:38

Muchołowki możesz wykreślić, kultywarów nie da rozmnażać się z nasion.
D. adelae - jeszcze nikomu nie udało uzyskać nasion w hodowli od sióstr z Queensland.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez czorny01 » 26 paź 2009 19:49

szamanka napisał(a):Muchołowki możesz wykreślić, kultywarów nie da rozmnażać się z nasion.
D. adelae - jeszcze nikomu nie udało uzyskać nasion w hodowli od sióstr z Queensland.

wiesz ja trochę zielony jestem,chciałem rozpocząć hodowlę od tych roślin,przepraszam więc za błędy,skoro muchołówki nie rozmnaża się z nasion,to kupię sadzonki tych roślin,oraz sadzonkę D.adelae,tylko jakieś młodziutkie i niedrogie :P
czorny01

Postprzez Gringo » 26 paź 2009 19:53

PW poszło
Are you sad? Are you depressed? Do you feel, that nobody loves you? If so, we can help:
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Postprzez szamanka » 26 paź 2009 21:22

Odradzam rozpoczynanie hodowli dzbaneczników od nasion, wymagają specyficznych warunków kiełkowania i siewki są bardzo wrażliwe a ponadto długo rosną. Myslę że 30 zł za na oko roczną sadzonke na allegro to nie jest tak dużo (sanguinea), zważywszy że nasiona dzbanków też tanie nie są.
Sarracenia jw, żeby wyhodować dorosłą roslinę z nasiona potrzeba minimum 3-4 lat.

To co sie opłaca faktycznie hodować od nasion to rosiczki tropikalne, tu doprowadzenie rośliny do dorosłości trwa około roku.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez czorny01 » 26 paź 2009 22:42

szamanka napisał(a):Odradzam rozpoczynanie hodowli dzbaneczników od nasion, wymagają specyficznych warunków kiełkowania i siewki są bardzo wrażliwe a ponadto długo rosną. Myslę że 30 zł za na oko roczną sadzonke na allegro to nie jest tak dużo (sanguinea), zważywszy że nasiona dzbanków też tanie nie są.
Sarracenia jw, żeby wyhodować dorosłą roslinę z nasiona potrzeba minimum 3-4 lat.

To co sie opłaca faktycznie hodować od nasion to rosiczki tropikalne, tu doprowadzenie rośliny do dorosłości trwa około roku.

wiem że rośliny te długo rosną i nie jest tak łatwo je wykiełkować ale wiesz jestem trochę sentymentalny i znacznie większa satysfakcje bym miał gdy bym sam wyhodował te roślinki ;) ale posłucham twoich rad,jak możesz to napisz mi których roślin kupić nasiona,a których sadzonki,a może masz jakieś inne propozycje roślin dla mnie??
czorny01

Postprzez BlachaSk8 » 26 paź 2009 23:30

Sentymentalnie można też zacząć od małych odrostów u dzbanków :P. Proponuję zajrzeć w dział "sprzedam" na oferty Alberciarza czy jKwiatka ;].
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Postprzez szamanka » 26 paź 2009 23:43

Generalnie początkującym nie doradza się zaczynania od nasion, nasiona owadożerów są bardzo drobne a co za tym siewki.

Jak juz się upierasz przy nasionach to doradzałabym proste rosiczki tropikalne typu capensis, aliciae, spatulata, tokaiensis, nidiformis, natalensis.

W przypadku dzbaneczników, kapturnic czy muchołówek hodowla z nasiona trwa na tyle długo ze moim zdaniem nie warto na początek. Jak kupisz dorosłą muchołowke to wprawisz się na niej, być może w przyszłym sezonie uzyskasz nasiona i będziesz sobie mógł zasiac już własne, mając jakies doświadczenie w hodowli co ułatwi sprawę.
szamanka
Administratorka

Postprzez fly guy » 27 paź 2009 13:41

szamanka napisał(a):Muchołowki możesz wykreślić, kultywarów nie da rozmnażać się z nasion.

Co to znaczy, że się nie da? Chodzi Ci o to, że nie można im już przypisać nazwy kultywaru?
Ja uzyskałem muchołówkę z zapylenia krzyżowego kultywarów, zresztą pewnie sporej ilości osób się to udało, paulo09 nawet jakieś nowości tworzy.
fly guy

Postprzez szamanka » 27 paź 2009 15:16

W znakomitej większości z nasion kultywaru wyrośnie regular form, te które da się rozmnażać przez nasiona tak aby zachowały zmutowaną formę da się policzyć na palcach, a i w tych przypadkach słyszałam o proporcji 20% kultywaru i 80% regular wyrosłej z nasion.
szamanka
Administratorka

Postprzez ReD-GreeN » 27 paź 2009 20:19

D. capensis-pakiet 50 nasion - 1zł
D. capillaris-pakiet 50nasion - 4zł
D. coccicaulis clon II-pakiet 15 nasion - 2zł
D. dielsiana-pakiet 15 nasion - 2zł
D. burmanii -pakiet 15 nasion - 4zł(dostępne za kilka dni)
D .nidiformis -pakiet 30 nasion - 3zł(dostępne za kilka dni)
ReD-GreeN

Postprzez Gringo » 28 paź 2009 22:14

Więc jak? Kupujesz nasiona dzbanków?
Are you sad? Are you depressed? Do you feel, that nobody loves you? If so, we can help:
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Powrót do Kupię