Kupię wodę demineralizowaną.

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Kupię wodę demineralizowaną.

Postprzez neo_s » 10 mar 2010 17:26

Wie ktoś może gdzie w Warszawie dostać tanią wodę demineralizowaną? A może ktoś chce sprzedać kilkadziesiąt litrów?
neo_s

Re: Kupię wodę demineralizowaną.

Postprzez 1w0na » 10 mar 2010 18:02

Niestety, po za hipermarketami nie znam innego źródła. Chętnie sama się dowiem ;)
Obrazek
Psy do adopcji || Strony Adopcyjne Psów Rasowych || Bazarki
"Czasami trzeba jako dobro oceniać mniejsze zło." - Niccolo Machiavelli

- Moje aukcje na allegro
1w0na
Opiekunka działu Handel

Postprzez Tetraet » 11 mar 2010 09:55

A oto niespodzianka. Wodę demineralizowaną dostaniecie prawie na każdej stacji benzynowej, ja kupuje takie baniaczki po 5l.
I'm who I'm...
Tetraet

Postprzez 1w0na » 11 mar 2010 11:56

Za cenę 2 jak nie 3 razy wyższą od tej z hipermarketu. Nie zrozumiałeś tematu (a może, to ja źle zrozumiałam? ;P ).
neo_s chodzi o inne źródła, gdzie ktoś może sprzedaje za dosłownie grosze taką wodę.
Obrazek

- Moje aukcje na allegro
1w0na
Opiekunka działu Handel

Postprzez neo_s » 11 mar 2010 15:06

Dokładnie, słyszałem o wodzie po 0,30zł za litr ale nie mam żadnych namiarów na jakąś sprawdzoną firmę, która sprzedałaby bez kręcenia nosem kilkadziesiąt litrów.
neo_s

Postprzez Łukasz Kiliański » 11 mar 2010 21:29

A słyszeliście kiedyś o myjniach bezdotykowych ? :) We wszystkich występuje tam właśnie woda destylowana (zwykła zostawia na samochodzie zacieki). Jeśli macie gdzieś taką w pobliżu, można się wybrać, kiedy będzie troszeczkę mniej osób, z baniaczkami po 5l ;P Za złotówkę mamy około 6-8l czystej wody.
Łukasz Kiliański

Postprzez neo_s » 11 mar 2010 22:13

Ta woda, o ile mi wiadomo, jest ze środkiem nabłyszczającym. Nie wiem czy rośliny go polubią :)
neo_s

Postprzez Łukasz Kiliański » 12 mar 2010 13:23

Zależy jaki tryb pracy wybierzemy. Na tablicy należy wybrać płukanie i mamy czystą wodę demineralizowaną. :)
Łukasz Kiliański

Postprzez Jaras » 12 mar 2010 14:59

Zainwestuj w kolumnę z żywicami jonowymiennymi. Jeśli zużywasz dużo wody, to zwróci się bardzo szybko ;)
Obrazek
Jaras

Postprzez marrom » 12 mar 2010 16:54

Łukasz Kiliański napisał(a):Zależy jaki tryb pracy wybierzemy. Na tablicy należy wybrać płukanie i mamy czystą wodę demineralizowaną. :)

Ta woda jest prawdopodobnie ze zmiękczacza wody opartego o żywice osadzone jonem Na+ (regenerowane sola kuchenną) lub innym zmieniaczem podobnym do tych stosowanych jako filtr do pralek. Taka woda nie nadaje się na potrzeby hodowli roślin.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez neo_s » 13 mar 2010 15:32

Czy za pomocą testera GH/KH sprawdzę czy ta woda z myjni jest dobra dla roślin? Jeżeli będzie dobra to problem z wodą mam z głowy :) Z żywicami na razie nie będę się bawił.
neo_s

Postprzez 1w0na » 13 mar 2010 15:41

Jako, że zaczyna się bardzo ciekawa dyskusja temat przenoszę do działu "Ogólne". ;)
Obrazek

- Moje aukcje na allegro
1w0na
Opiekunka działu Handel

Postprzez marrom » 13 mar 2010 19:10

neo_s napisał(a):Czy za pomocą testera GH/KH sprawdzę czy ta woda z myjni jest dobra dla roślin? Jeżeli będzie dobra to problem z wodą mam z głowy :) Z żywicami na razie nie będę się bawił.

Niestety nie. To nie jest woda do picia w związku z czym zmiękczanie musi być proste i tanie. Z resztą nie wiadomo do końca czy to woda zmiękczona czy z jakimś dodatkiem....

Zmiękczać wodę można np. tym http://www.czystawoda.pl/Polifosforan_sodu-84.html lub tym http://www.czystawoda.pl/Kationit_Purol ... wa-81.html

Obydwa sposoby dają wodę nie nadająca się do użytku na potrzeby hodowli roślin.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez Łukasz Kiliański » 14 mar 2010 14:12

No fakt, np. moja myjnia w Ostrowcu firmy 'Ehrle' do wody demineralizowanej dodaje również chemiczny osuszacz, więc woda ta dla roślin owadożernych nie jest właściwa. Natomiast istnieją myjnie innych firm (np. Frank), która zawiera filtry odwróconej osmozy i do tej wody nie stosuje żadnych dodatków. Jest jakiś sposób, aby sprawdzić, czy mamy do czynienia z czystą wodą destylowaną ?
Łukasz Kiliański

Postprzez marrom » 14 mar 2010 14:25

Konduktometrem. Jeśli przewodność jest bliska zero to powinna się nadawać. Problem jednak w innych dodatkach których może nie dać się tak ot wykryć. Najbezpieczniej zainwestować w jonity lub filtr RO akwarystyczny (cena tego drugiego nie jest już taka porażająca).
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Następna strona

Powrót do Ogólnie