Kwadratowe doniczki

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Kwadratowe doniczki

Postprzez jarher » 15 sie 2011 22:11

Pytanie do zwolenników oszczędzania miejsca na parapecie i zarazem użytkowników kwadratowych doniczek ;) - czego używacie za podstawki?
Najmniejsze kuwety pod doniczki mają jakieś 35 cm, a ja będę miał parapety 20 cm i 25cm.
jarher

Re: Kwadratowe doniczki

Postprzez nerka99 » 15 sie 2011 22:23

kwadratowe plastikowe pojemniczki po włoszczyźnie/lodach etc
z tym, że ja używam takich do wstawienia 6ciu okrągłych 5cm doniczek (rozmiar pudełka 18x13 więc mam jeszcze luzy po bokach)

[edit] prostokątne nie kwadratowe
Ostatnio edytowano 15 sie 2011 23:09 przez nerka99, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Leksykon gier RPG
nerka99

Postprzez szamanka » 15 sie 2011 22:26

Tacki do mikrofali są prostokątne.
Generalnie warto zajrzeć na dział AGD w markecie, idzie tam fajne rzeczy wynaleźć
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez hddk » 16 sie 2011 01:59

jarher napisał(a):Pytanie do zwolenników oszczędzania miejsca na parapecie i zarazem użytkowników kwadratowych doniczek ;) - czego używacie za podstawki?
Najmniejsze kuwety pod doniczki mają jakieś 35 cm, a ja będę miał parapety 20 cm i 25cm.

Nie 35 cm, a 30 cm ;) Ta jest z miękkiego plastiku: http://allegro.pl/kuweta-tacka-pod-doni ... 39425.html , więc jeśli masz parapet 25 cm to kładziesz na niego cokolwiek podłużnego, cienkiego i płaskiego o szerokości 30 cm (sklejka, kawałki panela podłogowego, itp., wystarczy podeprzeć same końce kuwety) i na to kuwetę.
Zmierzyłem właśnie u siebie, mam parapet 24 cm, na tym płytę meblową 30 cm, i na niej kuwety 35x50 cm z twardego plastiku: http://allegro.pl/kuweta-skrzynka-trans ... 12429.html I trzyma się stabilnie, nie wiem jak bardzo musiałbym się uprzeć i nacisnąć na krawędź, żeby całość się gibnęła i spadła. Oczywiście doniczki stawiam w kolejności od okna ;)
Teoretycznie póki więcej niż połowa tacki jest nad parapetem, to przy równomiernym obciążeniu nie powinna spaść :) Płyta jest tylko po to, żeby kuweta nadmiernie się nie wyginała.
hddk

Postprzez jarher » 16 sie 2011 21:23

hddk napisał(a):Nie 35 cm, a 30 cm ;) Ta jest z miękkiego plastiku: http://allegro.pl/kuweta-tacka-pod-doni ... 39425.html , więc jeśli masz parapet 25 cm to kładziesz na niego cokolwiek podłużnego, cienkiego i płaskiego o szerokości 30 cm (sklejka, kawałki panela podłogowego, itp., wystarczy podeprzeć same końce kuwety) i na to kuwetę.
Zmierzyłem właśnie u siebie, mam parapet 24 cm, na tym płytę meblową 30 cm, i na niej kuwety 35x50 cm z twardego plastiku: http://allegro.pl/kuweta-skrzynka-trans ... 12429.html I trzyma się stabilnie, nie wiem jak bardzo musiałbym się uprzeć i nacisnąć na krawędź, żeby całość się gibnęła i spadła. Oczywiście doniczki stawiam w kolejności od okna ;)
Teoretycznie póki więcej niż połowa tacki jest nad parapetem, to przy równomiernym obciążeniu nie powinna spaść :) Płyta jest tylko po to, żeby kuweta nadmiernie się nie wyginała.

Wszystko pięknie i nawet nad podobnym pomysłem myślałem tylko tak się składa, że parapetów jeszcze nie mam i będę je montował sam i ze względu na to żeby nierozpier...ć pół pokoju będą one zamontowane niezgodnie ze sztuką ; ) ( nie będę wnikał w szczegóły..) a po drugie za bardzo nie mam możliwości (bo na to wychodzi) przedłużania parapetu do 30 czy do 35 cm.
Myślałem nad płytami z pleksy i klejeniem, wtedy mógłbym praktycznie zrobić dowolny wymiar.
jarher

Postprzez hddk » 17 sie 2011 02:09

Nic nie wspominałem o poszerzaniu parapetu do 30-35 cm, tylko że na parapecie 25-centymetrowym spokojnie trzyma się kuweta 35-centymetrowa :) Poza tym dla stabilności konstrukcji sposób mocowania jest rzeczą drugorzędną, kwestia jakie obciążenie wytrzyma parapet i jaki będzie stosunek szerokości parapetu do szerokości kuwety.

Ale jeśli kuwety nie mogą w ogóle wystawać poza parapet to pozostają albo podstawki pod skrzynki balkonowe tego typu: http://allegro.pl/podstawka-pod-skrzynk ... 73369.html (wchodzą na nie dwa rzędy doniczek 7x7 cm) albo tak jak pisała Szamanka, szukanie różnych pojemników w dziale AGD albo jak wspomniałeś samodzielny montaż. Z tego co widzę, idealnie na 20-25 cm chyba nic się nie dobierze. Aż tak masz podopychane meble do parapetu, że nie zmieści się na nim nic szerszego? :)
hddk

Postprzez jarher » 17 sie 2011 21:18

hddk napisał(a):Nic nie wspominałem o poszerzaniu parapetu do 30-35 cm,

No ja też nie... chodzi o to, że jak coś postawię szerszego niż parapet to automatycznie, chcą nie chcąc, się poszerzy ; )
hddk napisał(a):Aż tak masz podopychane meble do parapetu, że nie zmieści się na nim nic szerszego? :)
No w jednym mam biurko...przynajmniej na części, a drugi pokój to pokój 3 letniej córki (użyczyła mi, pod warunkiem że będzie tam stała " muchołapka" <lol2> ) więc sam rozumiesz, że wolałbym żeby nic tam nie wystawało.
jarher

Powrót do Terraria i sprzęt