Kwiat

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Kwiat

Postprzez JGKRASNAL » 08 lip 2010 11:31

Czy wszystkie odmiany muchołówki posiadają kwiat przez który można zapylać,pozyskiwać nasiona np
red dragon
cup trap
JGKRASNAL

Re: Kwiat

Postprzez Matrix » 08 lip 2010 11:37

Eh, nie bardzo rozumiem składnię tego zdania, ale spróbuję wyjaśnić.
Każda roślina posiada specyficzny zestaw genów który warunkuje jej charakterystyczne cechy. Krzyżując jeden kultywar z drugim uzyskasz roślinę posiadającą cześć cech od jednego rodzica a część od drugiego.
A i tak nowych kultywarów muchołówki (identycznych z matczynymi) nie można uzyskiwać przez nasiona. Jedynie przez rozmnażanie wegetatywne.
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix

Postprzez moof » 08 lip 2010 12:36

No jest pewna szansa ze roslina z nasion będzie podobna do kultywaru, ale niewielka. Zazwyczaj nawet jeśli uzyskasz roślinę podobną, to część cech rodzica będzie w jakiś sposób zniekształcona.
moof
Redaktor

Postprzez szamanka » 08 lip 2010 12:37

Na to że z nasion cup trapa wyrośnie cup trap bym nie liczyła.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez moof » 08 lip 2010 15:37

Zgadza się:) Ale już rośliny czerwone jak 'Red Dragon' można uzyskać.
moof
Redaktor

Postprzez szamanka » 08 lip 2010 16:32

Czerwone i owszem, ale miałabym chyba opory przed nazywaniem tego red dragonem.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez JGKRASNAL » 10 lip 2010 09:39

dzięki za odpowiedzi jestem początkującym hodowcą (mam nadzieje) chętnie przeczytam też inne ciekawe rzeczy dodane w tym temacie jeśli jeszcze jakieś są które można dodać
JGKRASNAL

Powrót do Ogólnie