przez taurusvg2 » 19 sie 2011 15:49
To obcinanie pędu też różnie się kończy . Dwa lata temu podzieliłem rośliny i części pozwoliłem zakwitnąć w celu zebrania nasion . Po zebraniu i wysianiu nasion muchołówki z pędami rozwijały się w miarę prawidłowo ( nie zauważyłem drastycznego osłabienia roślin , sporadycznie trafiły się osłabione ) natomiast dwie sztuki u których obcinałem pędy przestały się rozwijać . Zastój trwał dwa , trzy miesiące jakby znowu zimowały . Do końca jesieni rozwijały się słabo .W tym roku jeden red dragon wypuszczał pędy które obcinałem . Cztery razy to zrobił i znowu zastój w rozwoju . Spisałem go na straty a on nagle wystrzelił i tak szybko się rozwinął że mam po podziale 5 sztuk .
paradox2604 jak chcesz prawidłowo hodować muchołówki to zostaw te kwiaty , przygotuj się na prawidłowe zimowanie . Gdy na wiosnę obetniesz pędy i roślina prawidłowo zareaguje to będzie się dzielić . To na początek najprostszy sposób na rozwój kolekcji . Rozwój z nasion , liścia i pędu zostaw na późniejszy termin jak bardziej poznasz swoją roślinkę .