Kwiaty muchołówki [Zapylanie]

Forum o najpopularniejszej roślinie owadożernej

Kwiaty muchołówki [Zapylanie]

Postprzez xszymonx » 08 lut 2008 23:36

właśnie zaczynają kwitnąć mi 2 muchołówki, więc posanowiłem że nie obetnę ich, i teraz kilka pytań :) mógłby ktoś mi powiedzieć jak doklładnie ja zapylić? wiem że pyłek z 1 na 2, wtedy u 2 bedą nasiona, a potwm można jeszcze pyłkiem 2 zapylić 1?? czy wtedy ped 2 jest już bezużyteczny?? jeśli można proszę też jakieś fotki, trchę mi się to poplątało :gwiazdki: i jeszcze jedno, zakwitła muchołówka która ma 5 cm średnicy, czy to normalne??
xszymonx

Re: pytania co kwitnienia, nasion..

Postprzez szamanka » 08 lut 2008 23:52

No troche mała muchołówka 5cm na kwitnienie, radze zapewnić dobre warunki, bo może znieść to ciężej niż duża

Obrazek
Pyłek znajduje się na pręciku, musisz go przenieść na słupek, ściślej na znamię. Znamię słupka w wypadku muchołówki to ta jasna gwiazdeczka, na schemacie w samym środku kółka.

Przenosisz pyłek z kwiatków jednego pędu na drugia z drugiego na pierwszy w twoim wypadku, oba pędy są jak najbardziej użyteczne
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez xszymonx » 08 lut 2008 23:59

dzięki, doświetlam obie muchołówki, a jak z nawą?? jeśli 1 zapyle 2 to nasiona będą 1 x 2??
xszymonx

Postprzez szamanka » 09 lut 2008 00:03

Zdaje się, że krzyżówki zapisuje się

roślina matka x roślina ojciec

ale w sumie na jedno wychodzi przynajmniej z punktu widzenia genetyki
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez szamanka » 09 lut 2008 00:30

Hmm, chyba nie wszystko jedno.

Przypomniało mi się, ze u rośliny niektóre cechy zależą od DNA plastydów i mitochondriów, a te dzidziczy się tylko od rośliny matecznej
szamanka
Administratorka

Postprzez pessos » 09 lut 2008 00:56

Witam,
Ja mam problem takiego rodzaju, że mam jedną dorosłą muchołówkę, która wybudziła mi się przedwcześnie i zaczęła kwitnąć - pomyślałem, a niech ma - pokombinujemy z kwiatkami w tym roku ;)
Dziś otworzył się pierwszy kwiat, reszta w drodze więc mam pytanie: czy można dokonać zapylenia muchołówki w obrębie jednego kwiatu, tzn biorę pyłek z kwiatka i przenoszę go na słupek tegoż samego kwiatka, czy też lepiej przenieść na inny kwiatek pędu.
W sumie nie powinno stanowić różnicy (jeśli to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu) czy to będzie ten sam kwiat tego pędu czy inny też tego samego pędu, w ogóle nawet jakby były dwa pędy tej samej rośliny jednocześnie i kwitły, to przecież roślina produkuje pyłek chyba o takiej samej zawartości materiału genetycznego - jak z mechanizmami obronnymi przed samozapyleniem u muchołówek, bo ile wypowiedzi czytam na różnych forach tyle różnych opinii i wypowiedzi.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
Szymon
... jak mam rozpoznać dobro, nie znając zła ...
moja mała hodowla Obrazek
pessos

Postprzez szamanka » 09 lut 2008 12:17

Wg mnie wszystko jedno, pyłek nawet w obrębie jednego kwiatka nie jest jednakowy, ale to bez różnicy, jakościowo każda drobinka jest taka sama
szamanka
Administratorka

Postprzez pessos » 22 lut 2008 21:48

Witam,
A teraz pytanie po czym można ocenić czy zapylenie się udało zanim doczekamy się (lub nie) nasion ? ?
Czy kwiatki jakoś znacząco się zmieniają ? ?
Pozdrawiam
Szymon
... jak mam rozpoznać dobro, nie znając zła ...
moja mała hodowla Obrazek
pessos

Postprzez hubi » 23 lut 2008 19:16

"Jeśli po tygodniu zauważymy, że kwiatek wciąż jest zielony, a zielona część pod znamieniem (zalążnia) przybiera na rozmiarach, oznacza to, że zapylenie powiodło się."

Artykuł o muchołówce, autor: Jan Myszkier
hubi

Postprzez Serbia » 08 mar 2008 17:10

Mam parę pytań odnośnie warunków, jakie należy zapewnić nasionom. Bo sadzonki podobno nie lubią zbyt wilgotnego podłoża - przekonałem sie o tym boleśnie, załatwiszy dwie sadzonki, które po prostu zgniły. A nasiona z kolei lubią dużą wilgotność. Czy mam zatem rozumieć, że powinienem nasiona trzymać w stale mocno wilgotnym podłożu, a jak zaczną kiełkować, wilgotność tę nieco zmniejszyć?

Nasiona kupiłem na Allegro od Bohemica Plants. W opisie aukcji napisano, że nasiona są świeże i nie trzeba ich stratyfikować. Czy gdybym jednak poddał je stratyfikacji, zwiększyłoby to liczbę nasion, które wykiełkują?
Serbia

Postprzez szamanka » 08 mar 2008 17:26

Takie mi się to trochę dziwne wydaje licząc na wypuszczenie pędu jakieś 3 tygodnie, na dojrzewanie nasion miesiąc to musiałyby im te muchołówki w styczniu zacząć kwitnąć
szamanka
Administratorka

Postprzez Damianus » 08 mar 2008 20:04

Nasiona kupiłem na Allegro od Bohemica Plants. W opisie aukcji napisano, że nasiona są świeże i nie trzeba ich stratyfikować. Czy gdybym jednak poddał je stratyfikacji, zwiększyłoby to liczbę nasion, które wykiełkują?

Ja na twoim miejscu zestratyfikowałbym, bo tak jak napisała szamanka jest to trochę dziwne :)
Damianus

Powrót do Muchołówka