Kwitnie mi ventricosa x alata (ventrata)!

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Kwitnie mi ventricosa x alata (ventrata)!

Postprzez bartekMTB » 03 mar 2010 16:55

Tak jak w temacie:) Dziś rano wstaje a tu na stożku wzrostu obok liścia który się prostuje piękne grono pączków:) dla mnie to cudowna wiadomość bo wiem że ciężko by dzbanecznik zakwitł w domowych warunkach:) po za tym tez duże zdziwienie ponieważ; jak ktoś przeglądał moje posty tego dzbanecznika kupiłem jakiś rok temu z kwiaciarni gdzie już umierał. odratowałem go i ślicznie rósł podrósł drugie tyle ma teraz ponad metr i w sumie wyrosły obok niego 4 nowe ALE niestety jeszcze nie zadzbankował mimo że ma dobre warunki i wilgoć i dużo światła zresztą na to że ma dobre warunki jest potwierdzenie jego kwitnięcia:) Piszcie co o tym myślicie jakie są kwiaty i wszelkie informacje dotyczące tego:)
bartekMTB

Re: Kwitnie mi ventricosa x alata (ventrata)!

Postprzez ArturP » 03 mar 2010 18:02

Kwitnienie dzbanecznika nie jest dowodem na dobre warunki, a wręcz odwrotnie.. (choć tego nie wie do końca nikt)
http://www.rosliny-owadozerne.pl/?showtopic=10691 - polecam

Przy dobrych warunkach raczej by dzbankował. :)
ArturP

Postprzez bartekMTB » 03 mar 2010 18:18

a no to teraz mnie zaskoczyłeś:) mam nadzieje że na wiosnę zacznie dzbankować bo jest duży i ładnie by wyglądał gdyby miał trochę dzbanków
bartekMTB

Postprzez tomislav1ster » 07 mar 2010 00:57

A o fotkę można prosić ?
Nepenthes - Dzbanecznik - Z greckiego ne - nie, penthos - troska, smutek; a więc beztroski - aluzja do ustępu Dyssei, w którym Helena miesza "czar taki do wina, że gniewów, smutków i zgryzot przeszłych zapomina każdy, kto posmakuje z zaprawionego kruża "
tomislav1ster

Postprzez bartekMTB » 07 mar 2010 18:51

ok wkrótce dodam. może ktoś mi wyjaśnić czym różnią się kwiaty "męskie" od żeńskich" w dzbaneczniku??
bartekMTB

Postprzez Matrix » 07 mar 2010 19:25

Heh, tak jak u innych roślin (zdziwienie no nie? ;] ). Męskie mają wyłącznie pręciki, a żeńskie słupek.
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix

Powrót do Dzbanecznik