Kwitnięcie podczas zimowania?

Forum o najpopularniejszej roślinie owadożernej

Kwitnięcie podczas zimowania?

Postprzez Dawid89 » 16 lut 2011 14:03

Witam serdecznie, jestem początkującym hodowcą, mam 2 muchołówki które wypuszczają ze środka duży pęd. Pęd jednej z muchołówek jest już naprawde duży. Bardzo bym chciał zobaczyć jak kwitnie roślinka a i może zebrać jakieś nasionka. Co radzicie ?

Obrazek
Obrazek

Dodam iż rośliny mają dużo światła i extra wodę (z filtra membranowego z dodatkiem minerałów). Ostatnio kupiłem też cymes i dałem po 1 sztuce.

Pozdrawiam Serdecznie :)
Dawid89

Re: Kwitnięcie podczas zimowania?

Postprzez moof » 16 lut 2011 14:29

Jakieś dziwne masz te pędy, obydwie muchołówki wyglądają jakby miało wystąpić "false vivipary". Z samej ciekawości bym je zostawił na roślinach, ale na przyszłość to moment na kwitnięcie trochę średni i muchołówki też za bardzo Ci nie zimują skoro pędy puściły (potrzebują niższych temperatur). Jakie temperatury mają u Ciebie w tej chwili i przez ostatnie kilka tygodni?
moof
Redaktor

Postprzez Dawid89 » 16 lut 2011 14:38

Rośliny mam w altanie więc temperatura jest różna ale średnio około 10/12 stopni myślę. Co to znaczy "false vivipary"? :wstyd:
Dawid89

Postprzez moof » 16 lut 2011 15:29

Jest to zjawisko w którym na pędzie zamiast kwiatów wyrastają młode rośliny, rzadkie i ciekawe. Podsyłaj nowe fotki na forum co jakiś czas jeżeli możesz. Ciekawe że trafiłeś akurat w przedział temperatur który, jak się uważa może mieć wpływ na występowanie tego - zobaczymy co Ci z tych pędów wyrośnie.

Pozdrawiam
moof
Redaktor

Postprzez Dawid89 » 16 lut 2011 15:44

Będę na bierząco podsyłał fotki :)

Zauważyłem że pęd się rozgałęzia, wrzucam lepsze foto

Obrazek
Obrazek
Dawid89

Postprzez tnt112 » 16 lut 2011 17:56

Dawid89 napisał(a):
Dodam iż rośliny mają dużo światła i extra wodę (z filtra membranowego z dodatkiem minerałów).

Pozdrawiam Serdecznie :)

To wcale nie jest taka extra woda dla muchołówek... i może mi się wydaje ale ona chyba ma bardzo głęboką podstawkę i to z dużą ilością wody, pamiętaj ze muchołówki potrzebują jej mniej niż rosiczki... a dla porównania ja swoją muchołówkę podlewam kiedy zimuje raz na jakieś 1-1,5 tygodnia i ma się dobrze ;]
Obrazek
tnt112

Postprzez Dawid89 » 16 lut 2011 18:17

Ale ja ich nie zimuje bo teraz już za pózno, no z wodą to trochę przesadziłem masz rację:) a co do jej jakości to nie mam wątpliwości bo roślinki rosną na niej jak na drożdżach
Dawid89

Postprzez hddk » 16 lut 2011 18:22

Dawid89 napisał(a):a co do jej jakości to nie mam wątpliwości bo roślinki rosną na niej jak na drożdżach

No popatrz, a hodowcy inwestują w jakieś systemy oczyszczania wody z minerałów, kupują wodę demineralizowaną, zbierają deszczówkę, cudują... A tu takie objawienie :) Przyszedł Dawid i wywrócił świat do góry nogami :)
hddk

Postprzez Dawid89 » 16 lut 2011 18:42

Czyli wodą mineralną nie wolno podlewać muchołówek tak ? To czemu tak rosną ? :) Widzę że na forum jest zwyczaj wyśmiewania każdego z początkujących...
Dawid89

Postprzez hddk » 16 lut 2011 19:05

Dawid89 napisał(a):Czyli wodą mineralną nie wolno podlewać muchołówek tak ? To czemu tak rosną ? :) Widzę że na forum jest zwyczaj wyśmiewania każdego z początkujących...

Ironia stąd, że zwrócono Ci uwagę, iż woda z minerałami nie jest taka extra jak piszesz, a Ty mimo że sam uważasz się za początkującego twierdzisz, że wiesz lepiej.
Do poczytania: http://www.owadozery.pl/wszystko-o-wodz ... -ar46.html
hddk

Postprzez Dawid89 » 16 lut 2011 19:22

Nie wiem lepiej :) ale mam w domu taki filtr założony co oczyszcza wodę i mam 2 kraniki jeden z wodą mineralizowaną (prosto do picia) a drugi z oczyszczoną (zero kamienia syfu itd). Podlewam tą wodą i rośliny naprawdę ładnie rosną, a to że nie może mieć minerałów to się dowiedziałem dopiero dzisiaj. I już nie ironizuj ok ? :) Wypowiedz się lepiej na temat tych "dziwnych" pędów :)
Dawid89

Postprzez szamanka » 16 lut 2011 20:19

Minerały niszczą podłoże, w zbyt wysyconym jonami podłożu owadożerne rosną po prostu źle. Na poczatku może tego nie widać, ale po pewnym czasie jak najbardziej.

Swego czasu pojawiały się osoby które twierdziły że rosiczki im dobrze rosną nawet w ziemi do kwiatków lub podłożu do kaktusów, sprawdziłam kiedyś sama, rosną, ale bez porównania gorzej.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Dawid89 » 25 lut 2011 14:20

Woda zmieniona, pęd coraz większy :) To jest to False Vivapary?

Obrazek
Dawid89

Postprzez szamanka » 25 lut 2011 15:48

Nie do konca, aczkolwiek to nie jest normalny pęd, raczej coś pomiędzy liściem a pędem.

False vivipary jest jak ci sie na pędzie tworzą miniaturowe roślinki.

http://img395.imageshack.us/img395/7084/bisareik7.jpg
http://i184.photobucket.com/albums/x84/ ... 0_3366.jpg
http://lh4.ggpht.com/_PMY_wtnw6jQ/SYvBd ... 100850.JPG
http://www.sweeneydesign.co.uk/plants/003.jpg - to rosiczka, ale fajnie widać.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Dawid89 » 25 lut 2011 16:15

Po oglądnięciu Twoich fotek poszedlem zobaczyć na swoje rosiczki czy czasami nie mam tego zjawiska i co się okazało?...
Ha! Na końcu pędu jednej z mocno kwitnących droser odnalazłem kropelki rosy. Udało mi się fajne zdjątka zrobić :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dawid89

Następna strona

Powrót do Muchołówka