lampa sodowa?

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

lampa sodowa?

Postprzez brzozowskimati » 17 wrz 2009 10:02

Czy ktoś z was używa lampy sodowej do doświetlania roślin? Nie mówię o takich po 400 czy 600W bo utrzymanie tego to majątek przy 1 2czy 14 godzinach oświetlania. Chodzi mi o lampy o mocy rzędu 75-100W. Ostatnio trochę się nimi zainteresowałem z racji nadchodzącej zimy i konieczności oświetlania rosiczek, które w moim pokoju nie dostawały by wcale światła słonecznego w tym czasie. Chciałbym poznać wasze Opinie na temat tych lamp, co o nich myślicie i jak jest z ich efektywnością w porównaniu do innych lamp.

Pozdrawiam
Mateusz
brzozowskimati

Re: lampa sodowa?

Postprzez marrom » 17 wrz 2009 13:38

Nie jestem specjalista w takich lampach ale jeśli jest to typowa lampa do roślin i masz ją z całym, odpowiednim, układem zasilającym to jak najbardziej. Problemem jest spory pobór prądu (choć wydajność jej jest spora) oraz emisja ciepła (montaż do wnętrza terrarium nie sprawdzi się).
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez brzozowskimati » 17 wrz 2009 14:40

Jeszcze jej nie mam na razie badam rynek:) Nie chciałbym wkładać jej do terrarium tylko doświetlać rośliny stojące na parapecie tudzież na jakiejś większej powierzchni w pokoju.Cała elektronika wraz z żarówką to koszt około 100zł może trochę więcej za 75W. Czyli ceny porównywalne do świetlówek liniowych z osprzętem o podobnej mocy. Tylko zastanawiam jak się ma wydajność takiej żarówki do wydajności świetlówki liniowej?
Pozostaje problem dobrego odbłyśnika do takiej lampy ponieważ jest to światło punktowe i trzeba je odpowiednio nakierować.
brzozowskimati

Postprzez BartoszT » 21 wrz 2009 14:51

Na lampy sodowe radziłbym uważać. Bardzo ciężko dobrać takie, żeby parametry podawane przez producentów były rzetelne. Pomimo tego, że były one popularne w doświetlaniu roślin w szklarniach, nie nadają się dla roślin owadożernych. Ich widmo nie jest korzystne do intensyfikacji procesu fotosyntezy.
Eksperymentowano z lampami sodowymi w uprawie roślin kwitnących, wzbudzając „na zawołanie” kwitnienie ale warunki te dużo bardziej odbiegały od warunków, jakie mają rośliny owadożerne w okresie jesienno-zimowym. Ja bym nie eksperymentował.

Producenci podają, że lampy takie mają duży strumień świetlny ale ten parametr akurat dla roślin nie jest ważny. Strumień świetlny to parametr subiektywny, który wyraża, jak oko ludzkie odbiera światło o danym natężeniu. Owszem, może być przydatny przy wyborze oświetlenia dla roślin, ale najważniejsze jest widmo promieniowania emitowanego przez żarnik. Poza tym, światło lamp sodowych jest BARDZO niekorzystne dla wyglądu roślin. Wystarczy spojrzeć na drzewa rosnące wzdłuż ulic i barwę liści w świetle lamp sodowych (ta sama technologia znajduje miejsce w latarniach ulicznych).
Nie sądzę również, żeby taki sam rezultat przyniosło oświetlanie lampą sodową o mocy 70W jak świetlówki o podobnej mocy. Świetlówki można dobierać pod względem parametrów (widmo), a lampy sodowe produkowane są tylko pod względem mocy -wszystko inne jest takie samo.
"Ludzie od wszystkiego są do niczego."
BartoszT

Powrót do Terraria i sprzęt