Laptop.. = )

Jest to forum poświęcone wszelkiej innej tematyce niż rośliny owadożerne

Re: Laptop.. = )

Postprzez jan » 28 sie 2010 13:49

bartosz, bez przesady, netbook nie jest słabszy od komputerów które były na rynku gdy wyszedł CS. Więc o to czy CS pójdzie sie bym nie matrwił.

Atrur, nie zrozum nas źle ale próbujemy przestrzec cię przed 'wielozadaniowością' komputerów przenośnych. nie istnieje coś takiego jak multimedialny notebook. Ja osobiście miałem już 4 własne notebooki (2x acer, potem HP i teraz sony).

Są różne komputery przenośne:
  • do gier(jak wspomniany XPS Della), - te komputery albo mocno się grzeją albo są wystarczająco duże by zamontować w nich sensowne chłodzenie. musi mieć wtedy co najmniej 15,4 calowy ekran i takąż samą obudowe - na mniejszych zresztą i tak naprawde niewygodnie spędza się czas jeśli chodzi o gry.
  • do internetu (netbooki, nettopy) - tanie, małe z reguły lekkie sprzęty, niestety służą głównie do usług internetowych - youtube, poczta, strony www. są z reguły zbyt malutkie na oglądanie gier więc tak czy owak granie na nich to strata czasu, mam netbooka u siebie więc mówie od razu - na tym w gry po prostu się nie da grać, nawet jeśli gra się uruchamia, z dobrymi detalami, na małym ekranie gra się bardzo niewygodnie. zauważysz zaraz że garbisz się przed monitorem żeby wychwycić czy na horyzoncie ktoś czasem w ciebie nie celuje albo tego rodzaju manewry, nabawisz się wady wzroku próbując na tym grać.
  • - do pracy - to mogą być laptopy o rozmiarach 13-15 cali, czasem z ekranem dotykowym czasem po prostu zwykłe notebooki. są pozbawione dobrej grafiki ale poza tym można na nich polegać zawsze i wszędzie. (np Travelmatey acera)
  • - do zaawansowanego grania / grafiki komputerowej - takich laptopów nie ma choć producenci starają się nam pokazać że się mylimy, tak jak wspomniano - brak możliwości wymiany komponentów na nowsze skazuje te sprzęty na klęske. ze juz nie wspomne o grach które do tego by wyglądać ładnie wymagają dwóch mocnych kart graficznych ;)
dużym plusem konsol jest to że nowe gierki zawsze będą na nich chodzić, dopóki są przeznaczone dla odpowiedniej wersji konsoli (np sony zdenerwowało mnie swoim zarządzeniem że gry z PS2 nie mogą być włączane na PS3)
minusem konsoli jest z kolei to że niestety po zakupie nie będzie już mocniejsza a każda nowa gra będzie lepiej wyglądać na PC (jeśli ma odpowiednik) niż na konsoli - sprzet PC jest bowiem w stanie uciągnąć większe detale po roku bo można kupić nowe karty graficzne i nowe procesory, z konsolą sprawa jest inna i później trzeba przycinać gry do możliwości konsoli.

Przestrzegam że jeśli masz zamiar na laptopie grać, to licz się z tym że za rok-dwa będziesz musiał kupić nowego laptopa, a tego którego masz teraz nie uda ci się prawdopodobnie sprzedać za sensowne pieniądze. Gdy coś się popsuje po gwarancji ciężko dostać części(ja na przykład mam laptopa który leży na półce i czeka na działającą karte graficzną). Ogólnie rzecz biorąc laptopów nie polecam nikomu kto nie ma własnego źródła dochodów ;) staraj się ich unikac jeśli tylko możesz.

ah a co do kwestii matrycy odbłyskowej / matowej - to sie naprawde liczy tylko w komputerach biznesowych, biurka w domu są z reguły ustawione jak należy i refleksy na gładkiej(glare) nie przeszkadzają podczas grania, glare może też służyć za lusterko gdy wyłaczysz obraz :D
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez bartosz » 28 sie 2010 14:09

No tak, wiem że cs nie jest wielce wymagający, ale na matrycy 10cali ja sobie grania nie wyobrażam.
A Artur dał na początku tematu listę gier na której jest "Need For Speed : Carbon".
Karta graficzna w netbookach nie jest ich najmocniejszą stroną, bo przede wszystkim ma być mały, lekki, cichy, mało grzejący się i mobilny, a przy mocniejszej karcie to ostatnie byłoby dosyć ciężkie do utrzymania, bo baterie nie są ekstra.
Oczywiście chyba że kupić takie cudo http://pclab.pl/news43032.html chińskiej techniki, super wytrzymała bateria, konfiguracja też niezła, ale to zawsze netbook, gdy za podobną cenę kupisz już PC, który jest bardziej wszechstronny.

Ah, jak kupisz tego netbooka i odpalisz carbona to daj znać i jakieś screeny, jestem ciekawy jak to będzie wyglądało.
bartosz

Postprzez Artur » 28 sie 2010 17:25

Po założeniu tematu na pclab biorę tego http://allegro.pl/show_item.php?item=11 ... s%C5%82any
Artur

Postprzez szamanka » 28 sie 2010 17:36

No to sobie bierz i koniec tematu.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Poprzednia strona

Powrót do Pub