Ledy zamiast świetlówki

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Ledy zamiast świetlówki

Postprzez PeBek » 28 wrz 2009 12:29

Czy próbował ktoś doświetlać roślinki za pomocą LED'ów? Wiem, że mają mały kąt świecenia, ale może dałoby się coś do rozpraszania na nie nałożyć. Dokładnie to chodzi mi o coś takiego (niby kąt świecenia to 120 stopni):
http://www.allegro.pl/item748580984_zar ... iepla.html

Zastanawiam się nad LED'ami, bo będę musiał jakoś przezimować muchołówkę, a nie mam gdzie. Wymyśliłem sobie, że wrzucę ją do lodówki turystycznej z dorobionym termostatem. Przy zimowaniu też potrzebuje światła, więc będę musiał umieścić tam jakieś źródło światła. Świetlówka raczej się nie zmieści niestety.
Podczas zimowania światła nie musi być bardzo dużo, więc moc wystarczy mała. Można by było jeszcze jakąś białą "szmatę" na LED'y zarzucić żeby punktowe światło jakoś nie zaszkodziło.
Co o tym myślicie?
PeBek

Re: Ledy zamiast świetlówki

Postprzez ArturP » 28 wrz 2009 15:35

Diody świecą światłem monochromatycznym. Nic to nie da roślinie.
ArturP

Postprzez zbyrek » 28 wrz 2009 20:51

Nie ma sensu stosowania ledów bo tak jak kolega powiedział świecą jedną barwą.
A roślina do życia potrzebuje wszystkich barw światła łącznie z uv do życia.
Obrazek
zbyrek

Postprzez marrom » 28 wrz 2009 21:02

Po co UV roślinom?

Można jednak panel do oświetlania musi zawierać mieszankę ledów emitujących różne zakresy barw. Dalej. Panel musi zawierać sporo tych ledów.

Dyskusja m.inn TUTAJ: http://icps.proboards.com/index.cgi?board=indoor&action=display&thread=2932.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez PeBek » 28 wrz 2009 22:52

zbyrek napisał(a):Nie ma sensu stosowania ledów bo tak jak kolega powiedział święcą jedną barwą.
A roślina do życia potrzebuje wszystkich barw światła łącznie z uv do życia.

Aha, o tym to nie pomyślałem (kiepski z biologii byłem ;) ), czyli jednak się nie nadadzą.

marrom napisał(a):Po co UV roślinom?

Można jednak panel do oświetlania musi zawierać mieszankę ledów emitujących różne zakresy barw. Dalej. Panel musi zawierać sporo tych ledów.

Dyskusja m.inn TUTAJ: http://icps.proboards.com/index.cgi?board=indoor&action=display&thread=2932.

Niestety z tego co patrzyłem, to tych ledów rzeczywiście musi być sporo i zajmowałyby więcej niż świetlówka. Poza tym ciężko pewnie je dostać w Polsce.

Czy świetlówka podobna do tej by się nadała?
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... 77bc65a1bc

Ewentualnie może ktoś wie gdzie można kupić mniejszą i nadającą się.
PeBek

Postprzez szamanka » 28 wrz 2009 22:55

kup w sklepie normalnym jakąkolwiek żarówkę energooszczędną i będzie ok.

Tylko bierzesz pod uwage że ona też trochę grzeje?
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez PeBek » 29 wrz 2009 10:35

szamanka napisał(a):kup w sklepie normalnym jakąkolwiek żarówkę energooszczędną i będzie ok.

Tylko bierzesz pod uwage że ona też trochę grzeje?

Ok, dzięki. Wydaje mi się, że świetlówka nie grzeje się mocno i chyba nie powinna znacząco podwyższać temperatury. Zresztą okaże się w "praniu".
PeBek

Postprzez chemik74 » 08 lis 2009 03:52

Od jakiegoś roku stosuje do doświetlania rosiczek diody power led o świetle białym 4000K 3W. A więc nie wszystkie diody świecą światłem monochromatycznym. Poza tym kąt świecenia dochidzi do 135°. Zaletą diody jest niski pobór prądu oraz bardzo małe rozmiary. Idealnie nadają się do oświetlenia pojedynczych roślin.
chemik74

Postprzez lukotus » 08 lis 2009 11:05

jeśli miałbyś zamiar kupować żarówkę energooszczędną to najlepiej o barwie światła 5500-6500k
lukotus

Postprzez chemik74 » 08 lis 2009 15:39

Stosuje żarówkę energooszczędną o barwie 7100K. Jednak również stosuje power led. Barwa światła 4000K wynika z analizy widma w katalogu, jest w nim sporo niebieskigo i czerwonego w odpowiednich długościach fali.
chemik74

Powrót do Terraria i sprzęt