Legendy o pradawnych owadożercach.

Jest to forum poświęcone wszelkiej innej tematyce niż rośliny owadożerne

Legendy o pradawnych owadożercach.

Postprzez siemik » 11 sie 2011 00:40

Temat dość inny.
Nie raz obiło mi się o uch legendy o owadożercach ale chyba bardziej mięsożercach :)
Problem w tym że raz w jakimś filmie dokumentalnych coś wspomnieli raz w jakieś rozmowie ale nie mogę znaleźć konkretnych info. Może zna ktoś jakieś źródła z których można się o nich dowiedzieć czegoś?
Gdy oglądałem pewien dokument wspomniane było że nasza planeta jest już po 6 apokalipsach (ostatnie to te z arką). Naukowcy stwierdzili że znaczna a przed ostatnie to wtedy kiedy dinozaury zostały zabite. Po głębszym przeanalizowaniu tego faktu stwierdzili że to co teraz żyje na naszej planecie to tylko 3 % tego co było.
Więc czemu kiedyś nasze rośliny nie mogły być rozmiarów większych nawet kilkadziesiąt rozmiarów będących w stanie "upolować" ssaka choć by takiego jak tygrys.
Skoro istnieje robak który w czasie zagrożenie wypuszcza płyn o temperaturze 90 C. Nie wiadomo co natura mogła przygotować...
siemik

Re: Legendy o pradawnych owadożercach.

Postprzez Tough » 11 sie 2011 13:55

Nie było roślin zdolnych złapać tygrysa, bo tygrysy wyewoluowały znacznie później, a Ty zdaje się mówisz o czasach dinozaurów. Generalnie nie znaleziono śladów roślin zdolnych złapać kdużego zwierza.

Archaeamphora, Droserapites, Droserapollis, Droseridites, Fischeripollis, Palaeoaldrovanda, Saxonipollis - to znane wymarłe owadożery (źródło wikipedia).

Obecnie to dzbaneczniki są zdolne złapać jakiegoś małego ssaka, ale to są bardzo rzadkie przypadki.

A to tym żuczku nie słyszałem, chociaż jego mechanizm pewnie działa tak, że tuż przed wypuszczeniem lub tuż po wypuszczeniu tego płynu, mieszają się 2 ciecze, które reagując wytwarzają dużą energię termiczną.

Co do tego filmu to nie wiem, czy nie pomyliło Ci się z pewnym dokumentem, w którym naukowcy tworzyli luźne wizje gatunków z przyszłości, gdzie była roślina zdolna złapać duże zwierze jak wymyślonego przez nich ślimoskoczka.
Tough

Powrót do Pub