Do tej pory byłem głównie obserwatorem forum, ale teraz mam spory problem z wełnowcami i miejscami mączlikami szklarniowymi, które masowo zaatakowały krotona pstrego... ale z tym problemem przy pomocy chemii raczej łatwo sobie poradzę.
Jednak nie jest to koniec moich kłopotów, ponieważ stały obok niego rosiczki i już widze kolonię "kłaczków wełny" na listkach a miejscami 0,5mm larwy. Może by sobie same poradziły z tym problemem, ale są do tego niezbyt sprzyjające warunki - jest zima (wpadają do domu niewielkie ilości światła) i powietrze jest dość suche, więc o kropelkach rosy na listkach praktycznie można zapomnieć. Następna sprawa... rosną w dużym skupieniu, ot tak mi się niefortunnie ich posiało. Mają już około 3cm średnicy.
Wygląda to tak ("żółte ślady" są po pyłku kwiatowym i nie oceniajcie już wartości artystycznej
(wejdźcie na pełny rozmiar, a następnie powiększcie tak, aby obraz czerwonej ramki zajmował wam cały ekran (czyli do rozdzielczości ok 4xxx x 3xxx) - wróg będzie dobrze widoczny)Szkoda... że nie mam konw. makro.
v2

Capensis na razie chyba nie ruszyły.

choć czasem mam wątpliwości, ale to tylko pozostałość po pyłku (listek pierwszy ostry od dołu z prawej)

Mechaniczne pozbycie się problemu, chyba odpada - wróg jest zbyt mały - igłą się ich jedynie rozgrzebuje. Więc chemia mnie wyręczy, ale jest pewien problem... nie mam pojęcia, jak na to zareagują rosiczki.
A w domu mam sporo insektycydów np:
Mospilan 20SP (s. aktywna - acetamipryd) (oprysk)
Confidor 200SL (imidachlopryd) (podlewanie lub oprysk)
Znajdzie się też Talstar 100EC (bifentryna) (oprysk)
Actellic 500EC (pirymifos metylowy)... jest tylko jeden problem - działa on też gazowo
Calypso 480SC (rakotówrczy
Mogę też ewentualnie nabyć Provado plus AE. (imidachlopryd & metiokarb), ale widzę że jest on podobny do Confidora.
Nie wiem tylko, która substancja aktywana z tych preparatów będzie najdelikatniejsza dla rosiczek, oraz jakie mam rozrobić stężenie - domyślam się że trochę mniejsze niż z ulotki z podpunktu np. dla ogórków, etc.
A może ktoś ma jakiś inny pomysł?
pzdro. dla wszystkich.