Lucky bamboo- tzn dracena

Jest to forum poświęcone wszelkiej innej tematyce niż rośliny owadożerne

Lucky bamboo- tzn dracena

Postprzez sivuha » 13 cze 2011 11:01

Hej. Czy ktoś z was zna się na hodowaniu tego czegoś co sprzedają w marketach jako "lucky bamboo"? tak na prawdę to nie bambus a dracena... (jakaśtam, zapomniałam dokladnie) chyba z 8 takich mam z czego 2 w strasznym stanie i potrzebna jest mi konsultacja. Nie chcę się rejestrować na forum o bambusach, podobne pytanie do mojego zostało tam bez echa tak więc nie ma sensu... ale może tu ktoś prócz owadożerów lubi te lucky? dajcie znać- wkleję zdjęcia.
sivuha

Re: Lucky bamboo- tzn dracena

Postprzez Tough » 13 cze 2011 15:58

Dobrze, że ja jestem tam zarejestrowany.
http://bambusy.pl/viewforum.php?f=9&sid ... 54aad18a4c wystarczy poszukać.
Tough

Re: Lucky bamboo- tzn dracena

Postprzez sivuha » 14 cze 2011 11:39

ok... znalazłam przez inne źródło co zrobić... chyba chodzi o to, że u nas jest strasznie twarda woda! (przykład: podlanie przegotowaną i 3 dni odstaną wodą rosiczki + wysoka temperatura na dworze = wielkie wykwity soli i mniejszy wzrost roślin... a bambusy były podlewane zwykłą kranówką i stoją też na połudiowym oknie w kącie, bo rosną tu od paru lat i nigdy nie było problemu z nimi...dla porównania: stoi u mnie 5 takich bambusów (tzn: dracen) z czego 3 są zdrowe a problem jest z 2- największą i najstarszą oraz z najmłodszą, która ma się najgorzej. Zmienię wodę. Chyba zainwestuję w destylowaną. Temat można zamknąć:)

p.s. aż mnie krew zalewa... roslina umiera a na tamtym forum jest normalnie "tłum ludzi skorych do pomocy" normalnie nic nie napiszą, nawet glupiego "a skąd mam do ******* wiedzieć?"... tylko oglądają mój post i nic... nienawidzę czegoś takiego... od lat pomagam zwierzętom... nigdy nikogo nie zostawiam bez pomocy, nawet jakby ta pomoc miała być minimalna... znieczulica normalnie.... "nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi, a najgłpszą odpowiedzą jest jej brak" i tak powinna brzmieć jedna z zasad na tamtejszym forum".

No. teraz temat już na bank można zamknąć.
sivuha

Powrót do Pub