22-23 maja 2010 - Warszawa

22-23 maja 2010 - Warszawa

Postprzez 1w0na » 09 kwi 2010 21:44

W dniach 22 - 23 maja odbędzie się coroczna Wystawa Roślin Mięsożernych w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego.
Najprawdopodobniej jak w zeszłym roku będzie od godziny 10:00 do 17:00.
Nie powinno zabraknąć kiermaszu ;)

Adres:
Aleje Ujazdowskie 4
00-478 Warszawa

http://www.ogrod.uw.edu.pl/aktualnosci/kalendarium.htm

Dojazd:
Ogólna Mapa dojazdu: http://www.zumi.pl/namapie.html?Submit=Szukaj&qt=&loc=warszawa%2C+al.+ujazdowskie+4
Mapa komunikacji miejskiej (Centrum): http://ztm.waw.pl/mapa/centrum.htm

Z dworca Centralnego dojechać można autobusami:
502, 514 i 525. Przystanek docelowy pl. Na Rozdrożu.
Po schodach na górę i w lewo (chyba ;P)

-- 22 maja 2010, o 14:43 --

Rośliny owadożerne zaprezentowane na tegorocznej wystawie roślin owadożernych 2010.
W tym roku kiermasz był bogaty w nowe gatunki roślin w miarę rozsądnych cenach.
Zdjęć ogólnych szklarń nie robiłam, bo w ten sposób chcę was zachęcić do odwiedzenia Warszawy w przyszłym roku ;P
A o to zdjęcia wystawionych roślin na pokaz:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Psy do adopcji || Strony Adopcyjne Psów Rasowych || Bazarki
"Czasami trzeba jako dobro oceniać mniejsze zło." - Niccolo Machiavelli

- Moje aukcje na allegro
1w0na
Opiekunka działu Handel

Re: 22-23 maja 2010 - Warszawa

Postprzez jan » 22 maja 2010 13:45

bump tematu, ładne dzbanki swoją drogą :)
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Jaras » 22 maja 2010 13:50

Hehe, zwłaszcza N. madagascariensis Salonu Orchidei ^_^
Obrazek
Jaras

Postprzez hddk » 23 maja 2010 10:18

Rośliny wystawowe

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Stoisko Davida

Stoisko Salonu Orchidei

Obrazek Obrazek Obrazek

Rośliny w szklarniach OBUW

Obrazek
hddk

Postprzez Siara » 25 maja 2010 18:30

He he trafiłam tam przez całkowity przypadek. Wiedziałam, że ma być wystawa roślin gdzieś w Warszawie, ale nie wiedziałam gdzie. Przyjechałam do stolicy na koncert The Prodigy, spacerowałam cały dzień po Warszawie (miasta nie znam w ogóle), a tu nagle trafiłam do ogrodu botanicznego. Szłam właśnie na koncert, ale nie mogłam wyjść stamtąd bez rosiczki. Sprawiłam sobie śliczną Proliferę :P Nie miałam co z nią zrobić, więc poszła ze mną do torwaru, poczekała grzecznie w szatni w kieszeni mojej kurtki a potem dojechała szczęśliwie do Rzeszowa. Szkoda swoją drogą, ze ochrona na bramce jej nie znalazła. Zabawne by to było tłumaczyć się dlaczego chcę wejść na koncert z roślinką :P

Byłam zszokowana wielkością niektórych Sarracenii, Binat i jeden Cephalotus też był nadto duży. Wiele pięknych roślin. Pierwszy raz widziałam tyle ślicznych bestii w jednym miejscu, mało mam niestety okazji.
Siara

Postprzez Tough » 25 maja 2010 19:26

Szkoda, że nie pojechałem. ładne dzbanki przede wszystkim, ale inne rośliny też ładne. Zobaczymy co będzie we wrześniu w Łodzi na wystawie, chyba tylko Salon Orchidei zaprezentuje swoje rośliny, bo w Łódzkiej Palmiarni mają swoją siedzibę.
Tough

Postprzez ArturP » 25 maja 2010 20:54

Salon orchidei delikatnie mówiąc ssie. :D
ArturP

Postprzez Vening-Golden » 12 sie 2010 21:28

Masakra... Niech ktoś mi pokażę takie muchołówki wyhodowane w domowych warunkach... Jak oni to robią, że im rosną pułapki takie ogromne i dużo większe od blaszek liściowych.. mi się takie marzą u siebie... a kapturnice i dzbanki... chyba wyprzedam wszystkie rośliny bo jak patrze na takie okazy to aż mnie wkurza jak patrze na swoje.. nie ma co porównywać nawet... ech....
Cały czas na sprzedaż mam świeży torf od firmy Hollas, bardzo dobrej jakości, najbardziej ceniony ze wszystkich torfów oczywiście jest to torf kwaśny powstały z wysokiego mchu Sphagnum o PH 3,5 bez zanieczyszczeń, dodatków, chemii, nawozów, idealnie nadający się do podłoża pod owadożerne rośliny ceniony na tym jak i innych forach przez większość hodowców roślin, mam dostęp do większych ilości torfu wprost od producenta, pisać na priv, słać maile naprawdę polecam!!! Oferta dostępna pod tym linkiem: torf-sphagnum-kwasny-najlepszy-t4249.html
Vening-Golden

Postprzez szamanka » 12 sie 2010 21:37

Full światełka.

http://a.imageshack.us/img210/2314/much ... owiska.jpg
Mogą być te dolne łapki? :D

I dentate, ma co prawda długie liscie bo rośnie do góry, ale tez są wąskie
http://picasaweb.google.pl/Valakirika/M ... 8162234322
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Jaras » 12 sie 2010 22:05

Vening-Golden napisał(a):Masakra... Niech ktoś mi pokażę takie muchołówki wyhodowane w domowych warunkach... Jak oni to robią, że im rosną pułapki takie ogromne i dużo większe od blaszek liściowych.. mi się takie marzą u siebie... a kapturnice i dzbanki... chyba wyprzedam wszystkie rośliny bo jak patrze na takie okazy to aż mnie wkurza jak patrze na swoje.. nie ma co porównywać nawet... ech....

Obrazek
Obecnie są jeszcze większe, a liście zaczynają rosnąć ku górze. Trzymane na zewnętrznym południowym parapecie ;)
Obrazek
Jaras

Postprzez moof » 13 sie 2010 11:32

Mi w tym roku jakoś łapią tyle owadów, że nie miałem jeszcze żadnej wybarwionej pułapki:) Pułapki większe od blaszek liściowych? Dużo słońca dać roślinie i będą.

Obrazek

Muchołówka całkowicie zielona, a na wiosnę gdy nie było owadów miała ładne, czerwone pułapki i zęby:)
moof
Redaktor

Postprzez Vening-Golden » 13 sie 2010 12:57

Bardzo ładne muchołówki, moja też ma jedną taką większą pułapkę ale nie będę się chwalił ;P
Cały czas na sprzedaż mam świeży torf od firmy Hollas, bardzo dobrej jakości, najbardziej ceniony ze wszystkich torfów oczywiście jest to torf kwaśny powstały z wysokiego mchu Sphagnum o PH 3,5 bez zanieczyszczeń, dodatków, chemii, nawozów, idealnie nadający się do podłoża pod owadożerne rośliny ceniony na tym jak i innych forach przez większość hodowców roślin, mam dostęp do większych ilości torfu wprost od producenta, pisać na priv, słać maile naprawdę polecam!!! Oferta dostępna pod tym linkiem: torf-sphagnum-kwasny-najlepszy-t4249.html
Vening-Golden

Powrót do Wystawy, spotkania