Mała Darlingtonia

Mała Darlingtonia

Postprzez Elazet » 22 lis 2011 01:35

Od jakiegoś czasu jestem posiadaczką młodej,małej jeszcze Darlingtonii.Posadziłam ją w żywym torfowcu z własnej hodowli.Widzę,że mimo krótkich dni jakby nieco podrosła.Najmniejszy dzbanek jest również dłuższy,ale cała liście ma młodociane.Na razie pryskam ją i helkę zimną wodą raz lub 2 razy dziennie.
Czy podczas bardzo zimnych dni zimą jej to nie zaszkodzi?Chodzi mi o samo pryskanie,bo i woda zimna itd.
Nie podlewam jej.Woda z pryskania spływa na podłoże i to ma wystarczyć.Podobnie postępuję z helką.Rosną razem.
Może niepotrzebnie zadaję pytania.Chodzi o to,by nie dostała jakiegoś grzyba,albo coś w tym rodzaju.Szkoda by było roślinki,więc dmucham na zimne.
Elazet

Re: Mała Darlingtonia

Postprzez fly guy » 22 lis 2011 23:31

Pryskanie darlingtonii nie jest dobrym pomysłem. Latem dobrze byłoby ją codziennie od góry podlewać zimną wodą. Zimą podlewamy, ale rzadko, tak aby podłoże było tylko wilgotne, powiedzmy raz na tydzień (choć dużo tu zależy od indywidualnych warunków zimowania). Darlingtonie traktujemy jak kapturnice, więc rozumiem, że ją zimujesz? Heliamfory tego nie potrzebują, ale one z kolei najlepiej reagują na ogromną ilość światła i dobowe niskie temperatury. Czyli Darlingtonię traktuj jak kapturnice (tylko latem podlewaj zimną wodą) a heliamfory jak dzbaneczniki wysokogórskie.
fly guy

Postprzez Elazet » 23 lis 2011 14:48

Nie mam takich dzbaneczników.Mam kilka kapturnic.Darlingtonia stoi z Helką na pd.oknie i są doświetlane.Mają towarzystwo kapturnic,ale nie stoją w terrarium.
A czy Darlingtonia ma mieć mniej światła podczas spoczynku,czy jak najwięcej? Tak zimuje,ale chyba jeszcze rośnie,jednak bardzo wolno.
Obawiam się,że zaschną jej młodociane dzbanki,dlatego pryskam,nie podlewam jak Helki.
Dziękuję za poradę.No tak skoro jest otulona mchem,który rośnie,to nie powinno się nic stać.
Zaraz, zaraz.A nie dostanie grzyba zakopana w mchu?
Elazet

Postprzez manys » 23 lis 2011 23:49

Żywy mech torfowiec nie pleśnieje, ma takie właściwości, no chyba, że masz martwy...
Darlingtonia nie potrzebuje doświetlania podczas okresu spoczynku, ilość światła naturalnego zupełnie jej wystarczy.
manys

Powrót do Darlingtonia