małe liście

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

małe liście

Postprzez manys » 21 cze 2011 14:37

Czy ktoś spotkał się już z problemem, że odrost korzeniowy u Ventraty żyje kosztem rośliny matecznej? Chodzi o to, że mateczna wypuszcza coraz mniejsze liście, nie dzbankuje, a ostatnio w ogóle zachamowała wzrost i tak wegetuje już z 5 dni. Ta mniejsza rozwija się ładnie, ma o wiele większe liście i przedewszystkim zdrowe zalążki. Zdj. postaram się niedługo wstawić.
manys

Re: małe liście

Postprzez jan » 24 cze 2011 04:21

cóż jest to chyba jasne że jeśli obie korzystają z tego samego sytemu korzeniowego to mała 'podbiera' większej składniki które normalnie zostałyby przetransportowane do większej rośliny. miej jednak na uwadze że większa roślina ma większe wymagania co do np. wilgotności więc to nie tak że mała i duża będzie rosnąć tak samo dobrze, bo jeśli wymaga cienia/rozproszonego światła to mniejsza, będąca w cieniu drugiej będzie miała się lepiej. sprawdź jak sie sprawa ma u twojego gatunku
oraz: pics or it didn't happen ;)
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez manys » 24 cze 2011 09:45

Dzięki za odpowiedź :) Zastanawia mnie jeszcze tylko jedno: z jakiś miesiąc temu wrzuciłem temu dużemu jakąś muchę i wygląda to tak jakby jej nie strawił, nadal wygląda tak jak w dzień wrzucenia. Czy jest w ogóle możliwe, że roślina przestała produkować soki trawienne?? Albo coś podobnego?
manys

Postprzez szamanka » 27 cze 2011 12:22

Dzbaneczniki nie trawią chityny tak samo jak cała reszta, mucha może być zwyczajnie pusta w środku a pływać sam pancerzyk.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez manys » 27 cze 2011 17:52

Dzięki ;)
manys

Powrót do Dzbanecznik