Mam zamiar kupic dzbanecznik...

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Mam zamiar kupic dzbanecznik...

Postprzez Malutki » 07 sie 2008 17:59

A więc kupuję też jutro dzbanecznik i rosiczke ale czy dzbanecznik można podlewać normalną wodą przegotowaną zimną ??

Powiedzcie mi o nim z 2 zdania co mam robić z nim jaki torf itd.
Malutki

Re: Mam zamiar kupic dzbanecznik...

Postprzez satariel » 07 sie 2008 18:21

nhhh z dzbankami tak samo ja z rosiczkami, mamy rozne gatunki dzbankow więc skad mamy wiedziec jaki ty kupujesz??
satariel

Postprzez Simon_79 » 07 sie 2008 18:51

Malutki napisał(a):A więc kupuję też jutro dzbanecznik i rosiczke ale czy dzbanecznik można podlewać normalną wodą przegotowaną zimną ??

Powiedzcie mi o nim z 2 zdania co mam robić z nim jaki torf itd.

rozsądnie byłoby najpierw poczytać o gatunkach, które chcesz kupić, a dopiero później kupować, gdyż inaczej wydane pieniądze mogą się okazać stracone
Simon_79

Postprzez Poll » 07 sie 2008 19:31

A najlepiej by było jakby autor tematu poczytał w ogóle o dzbanecznikach nizinnych i górskich. Następnie gdy się dowie w jakich warunkach należy je hodować - zakupić dzbanecznika (najlepiej nizinnego, aczkolwiek mogą być też inne, np. gentle, ventrata).

Co do porównywania hodowli dzbanków do rosiczek - nie wypowiadam się XD
"Byliście mi wierni - choć grzmiały dokoła was działa - i Ja wam wierną zostałam"
Poll

Postprzez satariel » 07 sie 2008 19:33

poll ja nie porownuje hodowli rosiczek i dzbankow. po prostu mialem na mysli ze rozne gatunki rosiczek potrzebuje innych warunkow i tak samo jest z roznymi gatunkami dzbankow. kolega zalozyl nagle tematy w rosiczkach dzbankach i mucholowce bo jutro wszystko kupuje hehe :D tylko ze nic nie wie jak hodowac. podstawowy blad - kupic i dopiero myslec co z tym dalej robic :)
satariel

Postprzez Poll » 07 sie 2008 19:39

To przepraszam, źle Cię zrozumiałem.

Aczkolwiek pochopne decyzje nierzadko mają pozytywny skutek. Niestety w większości ten skutek jest wręcz przeciwny od założonego przed rozpoczęciem hodowli i kupnem roślin.
Poza tym polecam poczytać także inne tematy o hodowli roślin owadożernych, ponieważ różne ich rodzaje mają swoje indywidualne wymagania (wystarczy zapewnić im to minimium aby rosły). Ale w końcu kupujemy roślinę nie tylko po to aby rosła, lecz aby także spełniała swoje dwa zadania jak to jest w przypadku roślin owadożernych. Pierwsze to atrakcyjny wygląd, oryginalność a drugie to zwabianie i łapanie owadów(tu drugie w znacznej mierze zależy od pierwszego czynnika, a to wszystko zależy od warunków w jakich rośliny rosną).
"Byliście mi wierni - choć grzmiały dokoła was działa - i Ja wam wierną zostałam"
Poll

Powrót do Dzbanecznik