Mchy

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Mchy

Postprzez Ursus » 21 gru 2009 10:23

:pisze: mam takie pytanie. obok wielu roślin jakie wdziałem rosną mchy. moje pytanie jest następujące. czy to ma jakieś zastosowanie poza tym że ładnie wygląda, gdzie można takie coś załatwić, jakie są najlepsze do roślin i które rośliny mogą mieć mchy a którym to może przeszkadza ocb
... And Justice for all
Ursus

Re: Mchy

Postprzez szamanka » 21 gru 2009 10:28

Mech wyrasta samoczynnie na torfie jeśli ma odpowiednie warunki.
1- Mokro
2- Jak nie mokro to wysoka wilgotność.
3- Trochę czasu na wyrośnięcie.
Przeszkadza na pewno drobnym pływaczom i małym rosiczkom.

Zastosowań brak (nie mówimy tu o sadzeniu w sphagnum), za to zwiększa ryzyko pleśnienia.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Ursus » 21 gru 2009 10:31

a czy utrzymuje wilgoć. bo widziałem ze dużo mchów rośnie z heliamphorą.czyli nie da się np. mech "zasadzić" w doniczce?
... And Justice for all
Ursus

Postprzez brzozowskimati » 21 gru 2009 11:42

Na pewno zwiększa powierzchnię parowania podnosząc wilgotność powietrza tylko na pewno w nie wielkim stopniu. Jeśli masz doniczkę zarośniętą mchem, to spróbuj przenieść jego trochę z podłożem na podłoże gdzie mchu nie ma, na pewno się przyjmie i rozrośnie. Tylko pytanie po co, skoro nie ma on większych zastosowań poza estetyką. Lepiej posadzić rośliny w torfowcu (duże rośliny, których nie zarośnie) ładnie wygląda, zwiększa powierzchnie parowania do tego zapobiega grzybom. Można także położyć torfowiec na podłożu z roślinami. Ładnie zarasta podłoże oczywiście trochę to trwa zależnie od wilgotności i oświetlenia , ale nie powoduję pleśni jak inne mchy.
brzozowskimati

Postprzez Ursus » 21 gru 2009 22:40

eee... a z kąd można ten torfowiec sobie załatwić?? ja spróbuje chyba z tym mchem. mam taki w heliaphorze więc spróbuje
... And Justice for all
Ursus

Postprzez szamanka » 21 gru 2009 22:41

Zakupić żywy u Alberciarza albo w jakims sklepie.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Ursus » 21 gru 2009 22:50

jakie to są ceny?
... And Justice for all
Ursus

Powrót do Ogólnie