Mech SPHAGNUM czy to jest to??? Zdjęcia

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Mech SPHAGNUM czy to jest to??? Zdjęcia

Postprzez Vening-Golden » 24 sie 2010 19:07

Jak w temacie, czy to co hoduje to jest mech sphagnum, jest gęste, zielone, i jak się podnosi zielsko do góry to nie widzę korzeni, no i jest pod spodem brązowe, czy to nadaje się do podłoża dzbaneczników i innych owadożerów, poniżej zdjęcia: ]:->
DSC09567.JPG

Ps. widoczny mech jest w całości na sprzedaż, także w mniejszych ilościach, minimalna ilość to 1litr bo za mniej nie chce mi się na pocztę latać ;]
w sprzedaży posiadam także bardzo dobrej jakości torf Sphangowy kwaśny o PH 3,5 czysty bez dodatków, nawozów moje roślinki go bardzo lubią, zresztą zobaczcie sami jaki ładny mech mi na tym torfie wyrósł, można zakupić i mech i torf wyślę w jednej odpowiednio zapakowanej paczce. Mchu ograniczona ilość w sprzedaży a torfu bez limitu bo mam dojście do producenta ;]
Załączniki
DSC09580.JPG
DSC09576.JPG
DSC09574.JPG
Ostatnio edytowano 03 wrz 2010 11:41 przez Vening-Golden, łącznie edytowano 3 razy
Cały czas na sprzedaż mam świeży torf od firmy Hollas, bardzo dobrej jakości, najbardziej ceniony ze wszystkich torfów oczywiście jest to torf kwaśny powstały z wysokiego mchu Sphagnum o PH 3,5 bez zanieczyszczeń, dodatków, chemii, nawozów, idealnie nadający się do podłoża pod owadożerne rośliny ceniony na tym jak i innych forach przez większość hodowców roślin, mam dostęp do większych ilości torfu wprost od producenta, pisać na priv, słać maile naprawdę polecam!!! Oferta dostępna pod tym linkiem: torf-sphagnum-kwasny-najlepszy-t4249.html
Vening-Golden

Re: Mech SPHAGNUM czy to jest to??? Zdjęcia

Postprzez Matrix » 24 sie 2010 19:10

Tak, to jest torfowiec. Mchy ogółem nie posiadają korzeni a chwytniki a torfowiec jest tu wyjątkiem bo nawet ich nie ma.
Ostatnio edytowano 24 sie 2010 19:11 przez Matrix, łącznie edytowano 2 razy
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix

Postprzez szamanka » 24 sie 2010 19:11

Tak, to jest sfagnum. Jako podłoże nadaje sie głownie dla pływaczy epifitycznych, dzbanków i sióstr z queensland.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Vening-Golden » 02 wrz 2010 00:19

Wiedziałem od początku, że ten mech to mech sphagnum, ale musiałem się dopytać bo sam sobie nie wierzyłem do końca ;) , dzięki za odpowiedzi i pytanie, ponieważ hoduje tego większe ilości niż na fotce i wszystko jest pod chmurką to czy zimową porą pozostawione tak jak teraz to na wiosnę odżyje czy zimą wszystko wymarznie?
Cały czas na sprzedaż mam świeży torf od firmy Hollas, bardzo dobrej jakości, najbardziej ceniony ze wszystkich torfów oczywiście jest to torf kwaśny powstały z wysokiego mchu Sphagnum o PH 3,5 bez zanieczyszczeń, dodatków, chemii, nawozów, idealnie nadający się do podłoża pod owadożerne rośliny ceniony na tym jak i innych forach przez większość hodowców roślin, mam dostęp do większych ilości torfu wprost od producenta, pisać na priv, słać maile naprawdę polecam!!! Oferta dostępna pod tym linkiem: torf-sphagnum-kwasny-najlepszy-t4249.html
Vening-Golden

Postprzez Matrix » 02 wrz 2010 06:05

U mnie zamarzło na kamień, a na wiosnę ładnie zaczęło rosnąć ;) Możesz próbować tak jak ja.
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix

Postprzez Ursus » 02 wrz 2010 12:57

powiedz mi proszę jak to hodujesz? bo mi jakoś nie chciało przeżyć
... And Justice for all
Ursus

Postprzez Matrix » 02 wrz 2010 14:00

Był w wielkim garnku koło oczka wodnego i nie zajmowałem się tym nawet za bardzo (czasami nawet był przesuszony). Jakoś rosło na wiosnę.
Władysław Szafer
Matrix

Postprzez Ursus » 02 wrz 2010 16:32

ale to się samo rozrasta? i musi w jakimś torfie być?
... And Justice for all
Ursus

Postprzez Matrix » 02 wrz 2010 18:34

Wrzuciłem na dno tego garnka i uzupełniałem wodę.
Władysław Szafer
Matrix

Postprzez cefars » 02 wrz 2010 19:44

ja nie podlewałem sphagnum przez 3 tygodnie; wysechł tak że po dotknięciu się kruszył. Nalałem wody i od razu ożywał i zieleniał.
cefars

Postprzez Vening-Golden » 02 wrz 2010 20:01

Ja swoje hoduje na torfie, takim jak rośliny owadożerne, podlewa je deszcz, nie zajmuje się tym, tylko raz na tydzień doglądam jak do tej pory nawet nie podlewałem sam, jedynie wybieram paprochy co nalecą na mech tak by nie zasłaniały światła, stoi przy ścianie północnej więc ciągle w cieniu bez bezpośredniego światła, a reszta jest w przygotowanym takim jak by mini ogródku, na foli trochę torfu i mech i tyle... ^_^
Vening-Golden

Powrót do Ogólnie