Mech torfowiec po hibernacji

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Mech torfowiec po hibernacji

Postprzez NobySun » 21 lip 2008 09:54

Witam,

w związku z tym że "na dniach" dostanę nasionka "małych zielonych morderców" (na które nota bene czekam i czekam) mam pytanie: otóż około grudnia kupując swoją D.Aliciae i D.Capensis Alba kupiłem też mech torfowiec do wysiewu/do wzbogacenia podłoża robiąc mieszankę z torfem. Nie wiedząc z czym się to je, resztę wrzuciłem do zamrażarki; wyjąłem go tydzień temu i przygotowałem zestaw do wysiewu - umieszczając rozmrożony mech w komorach doniczek.
Czy przechowywany w ten sposób mech, oczywiście po rozmrożeniu i uzyskaniu temperatury otoczenia, nie zaszkodzi nasionom ---> roślinom?

Z tego co się dowiedziałem to mech powinno się wysuszyć, na przysłowiowy wiór, i w ten sposób trzymać aż do następnego użycia!
Wole się upewnić niż stracić nasiona,

Pozdrawiam wszystkich i życzę pogodnego rozpoczynającego się tygodnia :)
________________________________________________________________________________________________________
> NobySun
NobySun

Re: Mech torfowiec po hibernacji

Postprzez jan » 21 lip 2008 10:41

to formatowanie tekstu nie było konieczne ;]

nie słyszałem by takiego rodzaju przechowywanie miało szkodzić mchu. sądze że nie powinno się nic stać. Także trzymam kciuki za wschodzące siewki ^_^
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Re: Mech torfowiec po hibernacji

Postprzez szamanka » 21 lip 2008 16:05

Jeśli ten torfowiec który kupiłeś był już wysuszony to możesz z nim robic co chcesz i nic mu nie będzie bo był już od początku martwy.

A martwy dla siewek nawet lepszy, bo żywy często rośnie szybciej niz malutkie rosiczki i moglby je zarosnąć.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Powrót do Ogólnie