Migająca świetlówka T5

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Migająca świetlówka T5

Postprzez Zbyszek » 09 lut 2010 16:10

czy świetlówka t5 może migać?? Jak wiadomo bez kondensatora ona trochę miga i czy to nie zaszkodzi owadożerom ?? Proszę o szybką odpowiedź.
Zbyszek :)
Zbyszek

Re: Migająca świetlówka T5

Postprzez Jaras » 09 lut 2010 20:14

Może byś łaskawie opisał pod co masz to podłączone bo nikt jasnowidzem nie jest.. Jeśli to 8W świetlówka i jest podłączona pod statecznik magnetyczny, to ma prawo migotać. Wszystko zależy od użytego statecznika. Oczywiście w tym przypadku stosuje się startery.
Jeśli to elektronik, to nie ma prawa nic migotać. Co do kondensatora, to poczytaj w ogóle co to jest i do czego służy.
Jaras

Postprzez Zbyszek » 09 lut 2010 20:25

statecznik magnetyczny, świetlówka 28W, starter 24-68W
Zbyszek

Postprzez Jaras » 09 lut 2010 21:25

Czyli T5 o długości T8 (59cm). Jeśli jest podłączona pod magnetyk, to ma prawo migotać. Z tego, co pisał ten gej hddk, to T5 (nie wliczając 8 watowych świetlówek) nie powinny pracować na magnetycznym stateczniku, chociaż nie wiem, jak jest w tym przypadku. Być może świetlówka jest przystosowana do takiej pracy. Tak czy siak, migotanie napewno nie zaszkodzi roślinom.
Ostatnio edytowano 05 lip 2010 06:26 przez Jaras, łącznie edytowano 1 raz
Jaras

Postprzez hddk » 09 lut 2010 21:34

Fakt, nigdzie nie znalazłem przypadków podłączania świetlówek T5 większych niż 8W pod stateczniki magnetyczne, choć nigdzie nie było jasno wyjaśnione, dlaczego nie powinno się tego robić ;] Jedynie że technologia T5 była projektowana pod stateczniki elektroniczne i tyle.
A pod statecznikiem magnetycznym migotanie jest jak najbardziej normalne, o ile to takie regularne "drżenie" światła a nie mruganie :)

Jaką masz konkretnie świetlówkę i statecznik (firma i model)? Możesz ewentualnie zamieścić fotkę statecznika z danymi technicznymi?
hddk

Postprzez Zbyszek » 09 lut 2010 21:51

świetlówka taka http://www.allegro.pl/item896050343_swi ... _atti.html , a statecznik idę kupić elektroniczny
Zbyszek

Postprzez tomislav1ster » 10 lut 2010 09:15

Fakt, nigdzie nie znalazłem przypadków podłączania świetlówek T5 większych niż 8W pod stateczniki magnetyczne, choć nigdzie nie było jasno wyjaśnione, dlaczego nie powinno się tego robić ;] Jedynie że technologia T5 była projektowana pod stateczniki elektroniczne i tyle.

Ja mam podłączoną T5 21W pod magnetyczny i śmiga już prawie rok. Wszystko bez migotania. Jeśli chodzi o migotanie które rozpoczyna się przy starcie i nie kończy się po kilku sekundach to chyba starter się zepsuł.
Nepenthes - Dzbanecznik - Z greckiego ne - nie, penthos - troska, smutek; a więc beztroski - aluzja do ustępu Dyssei, w którym Helena miesza "czar taki do wina, że gniewów, smutków i zgryzot przeszłych zapomina każdy, kto posmakuje z zaprawionego kruża "
tomislav1ster

Postprzez Zbyszek » 10 lut 2010 13:03

to jak widać t5 jest wielofunkcyjna, ale ja i tak zamieniam na magnetyczny, łatwiej się mocuje, dzięki wszystkim, chyba można zamknąć
Zbyszek

Postprzez hddk » 10 lut 2010 13:16

Na jakich statecznikach (firma/model) macie te świetlówki?
hddk

Postprzez tomislav1ster » 10 lut 2010 16:49

Tak jak rozmawiałem z gościem z hurtowni gdzie kupowałem ten statecznik. To jest chwyt marketingowy, że T5 to tylko z elektronikiem.
A statecznik firmy : Vossloh Schwabe (chyba znana) a starter Phillipsa.
Nepenthes - Dzbanecznik - Z greckiego ne - nie, penthos - troska, smutek; a więc beztroski - aluzja do ustępu Dyssei, w którym Helena miesza "czar taki do wina, że gniewów, smutków i zgryzot przeszłych zapomina każdy, kto posmakuje z zaprawionego kruża "
tomislav1ster

Postprzez hddk » 10 lut 2010 16:54

A model statecznika? Chcę wyszukać jakie ma parametry i porównać ze statecznikami elektronicznymi do podobnych świetlówek.
hddk

Postprzez tomislav1ster » 10 lut 2010 22:55

Wejdź tutaj http://www.vossloh-schwabe.de/images/onecms/site/pdf/eei-info_eng.pdf i wpisz w wyszukiwarce ln 30.330. Chyba to ten.
tomislav1ster

Powrót do Terraria i sprzęt