Mini szklarnia- tymczasowe rozwiązanie...

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Mini szklarnia- tymczasowe rozwiązanie...

Postprzez sivuha » 16 sie 2011 10:38

Mam wielki problem i muszę coś wykombinować zanim moja hodowla przejdzie do historii... Wystarczyło, żebym na 15 minut wyszła z pokoju. Mój man chciał otworzyć okno (a był po %, bo w domu mieliśmy gości) więc postanowił przestawić kuwety z moimi droserami na biurko... I kuwety szlak trafił.... ponad 3 litry wody na podłodze, 2 rano, obok w pokoju śpiące 1,5 roczne dziecko.... słowem pełna masakra... o mało go nie zabiłam... po oszacowaniu strat- ucierpiał tylko sprzęt na szczęście. Rośliny są ok. I tu pojawia się problem. Jako że mieszkam na zadupiu- tu w ogrodniczym nie można dostać mnożarek a na allegro są akurat nie takie, jakie mi są potrzebne... więc wymyśliłam inne rozwiązanie. Nie mieszczę się już na oknie z moimi kwiatami wobec tego (i przy okazji tych rozwalonych kuwet) postanowiłam, że może kupię mini szklarnię? o taką:
http://allegro.pl/mini-szklarnia-mala-4polki-162cm-hit-za-pol-ceny-i1765187344.html

Będę monitorować wilgotność, bo chciałabym, żeby stały w niej także drosera (wiem, że im lepiej na parapecie ale nie mam miejsca, więc jeśli mają u mnie przeżyć do wiosny (kiedy się przeprwadzę) to może się okazać jedyne rozwiązanie.) Na parapecie zostaną najprawdopodobniej same capensisy- ich do tej szklarni przenosić nie będę... one same tak czy inaczej same zajmują cały parapet, bo jest ich od cho****. Do szklarenki poszły by: muchołówki, rosiczki: regia, aliciae, tokaensis, spatulata, sarracenia flava i purpurea i duży dzbanecznik ventrata, który nadal choruje- wzrost jest zatrzymany a jest spory i mama zawsze przestawia mi go z pokoju do pokoju a to dla niego jest bardzo złe..
Szklarenka będzie stała przed oknem południowym, 2 piętra od dołu, które będą pod oknem będą doświetlane świetlówką... najprawdopodobniej 18w, ale jeszcze nie wiem którą dokladnie.
Jeśli już na upartego chciałabym zrobić tak jak powyżej, to wilgotność musiałabym maksymalnie dochodzić do 70% żeby rosiczki nadal miały kropelki, tak?
sivuha

Re: Mini szklarnia- tymczasowe rozwiązanie...

Postprzez VanDreyer » 16 sie 2011 11:22

Jeśli chcesz tam trzymać te rośliny to nie ma na co przykrywać tej szklarni, a szczególnie dla muchołówki. Sam mam 2 takie szklarnie ( jedna 2-poziomowa, druga 3-poziomowa) tą 2 mam przykrytą i trzmam tam 2 dzbanki , 5 rosiczek adelii, 2 prolifera. W tej 3-poziomowej mam kaptury i rosiczki (te parapetowe np.: spatulata, capensis, regie itd.) oraz mucholapy, tyleże ta jest odkryta, czasami tylko na noc zakrywam jak są mocne wiatry. Myślę że u ciebie to będzie dobre ale odkryte. Jeśli o dzbanka chodzi to możesz ustawić go w kuwecie z keramzytem i na noc przykryć i zasunąć górną część folii:)
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Postprzez mati-pl » 16 sie 2011 12:06

ja rozniew mam taka wlasnie szlarnie identyczna mam ja ciagle otwarta nie zamykam drzwi na noc :) Rosna bardzo dobrze
Polecam ^^
Never say Never ! :)
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez Sardaukar » 16 sie 2011 15:08

Witam
to szklarenka jest z plastiku więc niewiele kilogramów można na półce postawić - miałem taką na balkonie i chyba ją ciut za mocno obciążyłem runęła aż miło poniosłem spore straty w roślinkach owadożernych ( także gdyby ktoś miał nadmiar nasionek :) :) ) na szczęście kaktusy i lithopsy przetrwały.
Jak zamierzasz kupić to sprawdź ile kg masz do postawienia na półkach.
Jeśli chodzi o tego typu produkty do postawienia na balkon to bardziej polecam regał przemysłowy np z Castoramy.
Pozdrawiam i powodzenia
Sardaukar

Postprzez VanDreyer » 16 sie 2011 15:56

Ja jak trzymałem w tym kaktusy to problemu nie miałem, mimo że do sukulentów stosuje podłoże w 90% mineralne( tj. Piasek, żwir i perlit) więc trochę to ważyło. Może miałaś jakąś wadliwą czy coś:( mnie tyko wkurzało, że jak chciałem ją przenieść to musiałem najpierw wszystko wyjmować, bo się rozjeżdżala. Teraz jak mam w nich owadozerne to jest podobnie:( , a tak poza tym to wszystko ok.
Ostatnio edytowano 16 sie 2011 16:11 przez VanDreyer, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Postprzez mati-pl » 16 sie 2011 16:05

ja tez mam 2 5litrowe baniaki i cegle na dolnej polce zeby sie nie przewrocila i na gornych stoi duzo doniczek i nic sie nie zarywa ani nie peka ;)
Never say Never ! :)
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez Sardaukar » 16 sie 2011 16:18

To macie więcej szczęścia :)
Sardaukar

Powrót do Terraria i sprzęt