mini terra dla pływaczy

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

mini terra dla pływaczy

Postprzez satariel » 06 sie 2008 19:31

A więc kupiłem szklaną kulę tak jak na foto w załączniku. pomysł mam taki by dno wyłożyć mchem torfowcem i w tym posadzić pływacze. wodę destylowaną bym lał po ściance. całość stała by na parapecie.

co sądzicie o moim pomyśle??? czy można w taki sposób hodować pływacze?? proszę o porady.
kwiaty 006 (Small).jpg
(50.27 KiB) Pobrane 413 razy
satariel

Re: mini terra dla pływaczy

Postprzez fly guy » 06 sie 2008 19:55

Można, można, ja tak swojego właśnie hoduję (patrz lista roślin), nie narzeka, stoi na południowym parapecie. Niestety od kiedy zaprzestałem doświetlania nie zakwitł.
fly guy

Postprzez Poll » 06 sie 2008 22:37

A jakie chcesz te pływacze ? Lądowe czy epifityczne ?
"Byliście mi wierni - choć grzmiały dokoła was działa - i Ja wam wierną zostałam"
Poll

Postprzez satariel » 06 sie 2008 22:38

myślałem o lądowych pływacach
satariel

Postprzez Simon_79 » 06 sie 2008 23:29

Szklana kula powinna się nadać. Musisz jednak uważać, żeby nie była zbyt szczelnie przykryta, gdy będzie stać na parapecie na słońcu. W innym przypadku rośliny mogą się ugotować.
Simon_79

Postprzez Bialy_92 » 08 sie 2008 12:13

satariel a ile masz zamiar tam włożyć tych pływaczy? Fajnie będzie wyglądać jak tobie to całe dno zarośnie :) tylko gorzej jak zakwitną. Mogą mieć trochę mało miejsca na kwiaty.
Bialy_92

Postprzez satariel » 08 sie 2008 17:27

myśle o 10 różnych gatunkach, a może i wiecej :) no i licze że właśnie całe dno mi sie tym zarośnie :) na kwiaty będzie miejsce bo kula jest dosyć wysoka :D
satariel

Postprzez Poll » 08 sie 2008 22:30

Hahaha... kto się martwi o miejsce na kwiaty pływacza ? One są bardzo małe (mowa tu oczywiście o lądowych).
W takim razie nasyp torfu do jakiś 3cm(jak wysoka jest kula?) i pamiętaj! Nie pozwól na stworzenie prawdziwego bagna, a tym bardziej aby woda stała ponad poziom torfu. Chyba, że chcesz mieć formy wodne, no ale mowa o lądowych! :P
Na słońce nie ma co wystawiać, w ogóle rośliny w kuli nie są znowu aż takim dobrym pomysłem bo jest ciężko jakąś wentylacje zastosować (owszem, pływacze lubią podwyższoną wilgotność, ale bez przesady, bo 100% przy temp. 50*C się raczej dla nich dobrze nie skończy). Poza tym też problem z pleśnią. No i największy problem o którym (o dziwo!) nikt nie wspomniał to mech który często zarasta pływacza, a wyrywanie go w kuli to jeszcze większe utrudnienie tym bardziej jeśli otwór jest za mały aby włożyć rękę.
"Byliście mi wierni - choć grzmiały dokoła was działa - i Ja wam wierną zostałam"
Poll

Postprzez satariel » 08 sie 2008 22:49

poll ale moj pomysl to wylozenie dna mchem torfowce a nie samym torfem. w mchu torfowcu obecnie choduje z powodzeniem sandersoni, longifolie i dichatome i rosna bardzo ladnie. w mchu tofowcu zadnej mowy o zarastaniu mchem nie ma mowy i do tego korzenie beda lepiej oddychac. kula ma wymiary najwieksza srednica 18cm, wysokosc 14cm. a o gory otwor 8 cm czyli dosyc spory więc nie ma mowy o 100% wilgotnosci.
satariel

Postprzez fly guy » 08 sie 2008 23:31

Jak pisalem to trzymam w podobnej kuli, troche nizszej, bardziej płaskiej i z większym otworem. Problemu z pleśnia nie mam żadnych, otwarte okno wystarczy. Mech rzeczywiście zaczął rosnąć, ale pływacz sobie radzi. Wypuścił tylko w stronę słońca łodyżki z zalążkami kwiatów na wysokość około 20 cm powyżej kuli. Możesz spróbowac z jakims mniej wymagającym- acha, i Poll ma rację co do poziomu wody -nie może być ona powyżej poziomu torfu. Torf zaczyna wtedy gnić.
fly guy

Postprzez satariel » 11 sie 2008 00:49

kolejne pytanie - jak dam do tej kuli mech torfowiec i 10 rodzajow plywacza ladowego to uslyszalem od szamanki ze slabsze plywacze zostana zarosniete przez te silniejsze a co za tym idzie wyparte z tego mchu torfowca. czy takie plywacze nie moge po prostu ze soba zyc obok siebie?? jak wam sie wydaje. a drugie pytanie co zrobic by sie nie zarosly, odzielic je jakas folia plastikiem czy jak??
satariel

Postprzez Simon_79 » 12 sie 2008 11:11

Szamanka ma absolutną rację - słabsze gatunki zostaną zdominowane, a ostatecznie zupełnie wyparte przez gatunki silniejsze, np. U. subulata, który moim zdaniem jest najbardziej ekspansywny. Jest to powszechne zjawisko konkurencji międzygatunkowej i nic na to nie poradzisz. Proponuję wstawić rośliny w doniczkach, a nie sadzić ich w torfowcu, gdyż inaczej będziesz miał chaos i ostatecznie z 10 gatunków pozostaną Tobie 3-4, a w skrajnym przypadku po dłuższym okresie czasu może pozostać tylko U. subulata. Oddzielenie folią nie będzie w 100% szczelne i pływacze będę się wzajemnie zarastać.
Simon_79

Powrót do Terraria i sprzęt