Mini terrarium/spora doniczka - kilka pytań.

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Mini terrarium/spora doniczka - kilka pytań.

Postprzez Rhino » 03 lip 2010 13:56

Witam,

Być może ten dział nie nadaje się na mój temat, gdyż nie będzie tutaj mowy o typowym terrarium, jednak nie wiedziałem, gdzie indziej napisać.

Otóż z racji tego, że kupowane przeze mnie owadożerne rośliny są w mało estetycznych plastikowych doniczkach to planuję zasadzenie kilku roślin w jednej sporej podłużnej doniczce (rosiczki + muchołówki).
Obrazek

Zastanawiam się jednak czy przesadzanie muchołówek i rosiczek to dobry pomysł, gdyż z tego co już zdążyłem wyczytać to ma słaby system korzeniowy, a nie chciałbym jej uszkodzić. Przy podłużnej doniczcerównież może być problem z utrzymaniem stale nawilżonego podłoża, co dla tych roślin jest przecież bardzo ważne. Co doradzacie? Jak ewnetualnie przezimować taką roślinę?

Żeby zwiększyć wilgotność to myślałem, aby całość włożyć do mini szklanego pojemnika z umocowaną lampą UVB.
Obrazek

Jakieś sugestie jak sobie z tym poradzić i czy w ogóle warto?
Ostatnio edytowano 03 lip 2010 15:54 przez Rhino, łącznie edytowano 1 raz
Rhino

Re: Mini terrarium/spora doniczka - kilka pytań.

Postprzez Jaras » 03 lip 2010 15:32

1. Sam trzymam na zewnętrznym parapecie rosiczki zimolubne i muchołówki w skrzynkach balkonowych i nie mam problemu z utrzymaniem wilgotnego podłoża, nawet w obecne upały.
2. W jednej doniczce z muchołówkami tylko rosiczki zimolubne typu intermedia, rotundifolia, filiformis, binata etc.. Korzenie w niczym, nie przeszkadzają by je przesadzić do jednego pojemnika.
3. Daruj sobie podwyższoną wilgotność i badziewne lampki na usb. Dla muchołapa tylko południowy parapet bez żadnych przykryć. Jeśli nie jesteś w stanie zapewnić roślinie porządnego światła, daruj sobie..
4. Wiem, że na forum jest bajzel i mnóstwo tematów jest o d... Maryny, ale poszukaj dodatkowo informacji o hodowli gatunków które chcesz hodować.
Obrazek
Jaras

Postprzez moof » 03 lip 2010 16:15

JarasPMI napisał(a):4. Wiem, że na forum jest bajzel i mnóstwo tematów jest o d... Maryny, ale poszukaj dodatkowo informacji o hodowli gatunków które chcesz hodować.

Przede wszystkim warto zajrzeć na portal
moof
Redaktor

Postprzez Rhino » 07 sie 2010 14:36

Czy już czas, aby przesadzić muchołówkę?
ObrazekObrazek

Chciałbym ją przesadzić do większej doniczki i obok dorzucić inną muchołówkę. Czy mogą być razem?
ObrazekObrazek

Pozdrawiam.
Rhino

Postprzez kumakum » 07 sie 2010 14:47

Przesadzić można zawsze, ale radzę ci, abyś przesadził bo chyba ma ciasno. Dwie muchołówki w jednej doniczce mogą być.
Obrazek
kumakum

Postprzez szamanka » 07 sie 2010 16:08

Jak na moje tam jest duzo wiecej niż jedna roslina. Duże sa ze 3 + widac conajmniej jedna małą.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Powrót do Terraria i sprzęt