Miranda gigant duży

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Miranda gigant duży

Postprzez Redalbino » 09 lut 2010 18:45

Witajcie poradziłem sobie już z dzbanecznikami Alata i rozdętym czy z tym sobie poradzę???? http://www.plantaeurope.pl/index.php?pa ... artItemid=
Aha i jaki dzbanecznik rośnie najszybciej?????
Redalbino

Re: Miranda gigant duży

Postprzez pasztet1996 » 09 lut 2010 19:43

Moge dać głowe ze twoja alata to ventrata. Najszybciej rośnie ventrata. Małe szanse ze zapewnisz tak duzemu dzbankowi odpowiednie warunki do dzbankowania.
So hail up king Selassie I - RasTafarI is the only way.
pasztet1996

Postprzez Gringo » 10 lut 2010 00:10

Nie chce mi się link otworzyć - wyskakuje error, ale czy chodzi o tego dzbanka za 400 zł czy jakoś tak? Jeśli tak, nie daj się naciągnąć - takie same widziałem w marketach w Niemczech za 20 EUR (ok. 80 zł). Nawet import wyszedłby chyba taniej.
Co do warunków - nie jest to jakiś specjalnie trudny dzbanek, musiałbyś mieć tylko przestronną i dobrze oświetloną łazienkę, no i współlokatorzy musieliby się zgodzić na postawienie tam metrowego zielska :D
Are you sad? Are you depressed? Do you feel, that nobody loves you? If so, we can help:
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Postprzez Redalbino » 10 lut 2010 15:50

W jakiej łazience?????Nie kupił bym ;) za drogi ale taki mały z tego gatunku chciałbym kupić bo rośnie naprawdę wielki
Redalbino

Postprzez jan » 10 lut 2010 16:42

krzyżówki ventricosy rosną szybko, najbardziej chwalę sobie ventricosa x inermis, jest bardzo ładna, ma ładne dzbanki i szybko rośnie. Myślę że jej właśnie powinieneś spróbować.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Redalbino » 11 lut 2010 18:51

dzięki
Redalbino

Postprzez maklerw » 11 lut 2010 20:59

A ja pozwole sie nie zgodzić, jest wiele gatunków które rosną szybciej niż ventrata. Druga sprawa że wzrost jest proporcjonalny do wielkosci jakie osiagają np. liscie i tak miranda rośnie bardzo szybko ale jest problem z dzbankowaniem jeśli nie ma warunkow. Można myśleć o ventricosa czy np. cocoinea tak samo jak o ventracie a jednak miec kolekcje bardziej urozmaicona niz ventraty.
... Więc kimże w końcu jesteś ?

-Jam jest częścią tej siły,
która wiecznie zła pragnąc,
wiecznie czyni dobro.
maklerw

Postprzez jan » 11 lut 2010 23:51

maklerw: tzn z czym się nie zgodzisz? z tym że krzyżówki ventricosy rosną szybko, czy z tym że krzyżówki rosną szybko? bo o gatunkach chyba nikt z nas nie wspomniał ;) tak samo jak nikt z nas nie wspomniał że coś rośnie od niej szybciej :)
Ale z 'prędkością' rośnięcia i z tym co mówisz się zgadzam.

tak, jest wiele gatunków rosnących szybciej niż ventrata, niestety nie wiem które z nich mogą współgrać z ventratą i są relatywnie tanie,
oczywiście poza kuchingensis i hookeriana które przychodzą mi do głowy(ale to ciągle krzyżówki, nie gatunki).
Jednak nawiązując do tego że posiada już krzyżówke ventricosy, nawiązałem do ventricosy ;)
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Redalbino » 12 lut 2010 16:02

A który z niżej wymienionych będzie szybko rósł pod względem dzbanków i będzie miał ich duzo????
alata
hookerian
krwisty
miranda
rozdęty
Fajnie by było gdyby ktoś miał chęci i czas żeby uporządkować od największych do najmniejszych dzbanków uwzględniając łatwość w utrzymaniu B)
Redalbino

Postprzez maklerw » 12 lut 2010 20:05

janku chodziło mi o to że są gatunki które przy tych samych wymiarach rosną zdecydowanie szybciej niż ventrata, ale są tak jak piszesz droższe i trudniejsze do zdobycia.

wg. mnie najszybciej rośnie N. bokorensis :) wiem że nie jest łątwo dostępny ale jest to prawdziwy terminator wśród dzbaneczników. Przetrzymał przymarźnięcie gdzie vantraty padły. Roślina która mam od 5 cm średnicy (2 wysokości) wniecały rok urosła do 35cm średnicy i wysokoci 15cm (dodam tylko że to roślina z nasiona nie TC)
... Więc kimże w końcu jesteś ?

-Jam jest częścią tej siły,
która wiecznie zła pragnąc,
wiecznie czyni dobro.
maklerw

Powrót do Dzbanecznik