N. Miranda - przesadzać?

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

N. Miranda - przesadzać?

Postprzez andzelika » 28 lip 2011 13:25

Witam!
Około 1,5 tygodnia temu kupiłam w kwiaciarni dzbanecznika ventricosa x maxima. Oczywiście musiał tam być dość długo i stracił wszystkie dzbanki. Roślina była w nie najgorszej kondycji. Po przeniesieniu do domu zdążyła wypuścić nowe liście i bardzo szybko się zaklimatyzowała. Teraz rośnie jak szalona ;)
Martwi mnie jedna rzecz. W niewielkiej doniczce (około 17 cm średnicy) jest 5 roślin. 3 dość duże i 2 małe mające około 10 cm wysokości. Nie wiem czy powinnam rozsadzić roślinki czy lepiej poczekać do wiosny i wtedy to zrobić?

Dzbanecznik wygląda mniej więcej tak:
http://imageshack.us/photo/my-images/27/nm21.jpg/
andzelika

Re: N. Miranda - przesadzać?

Postprzez mati-pl » 28 lip 2011 13:32

jesli korzenie nie wychodza z doniczki to poczekaj do wiosny :)
Never say Never ! :)
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez andzelika » 28 lip 2011 13:49

Korzenie nie wystają z doniczki, więc mam nadzieję, że przeczeka do wiosny ;) i przy oglądaniu doniczki zauważyłam, że przybył mi jeszcze jeden maluch \o/
Mam jeszcze jedno pytanie w takim razie. Czy dzbanek na tym zdjęciu już zaczął usychać? http://imageshack.us/photo/my-images/80 ... 395xm.jpg/ Mam wrażenie, że brązowieje... Nie widziałam jeszcze dojrzewających dzbanków, więc nie wiem czy to normalne.
andzelika

Postprzez jan » 28 lip 2011 14:00

popieram mati-pl, dopóki palce nie wystają im ze skarpetek nie przesadzaj ;]

w grupie łatwiej im będzie o nieco wyższą wilgotność a poza tym jak już zaczną dzbankować to będzie tak ładnie wyglądać, że naprawde stwierdzisz, że dobrze, że są razem ;)

co do dzbanków to będziesz musiala wymyślić jakis sposób na spadki temperatury i wyższą wilgotność. potem już będą dzbankować.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez andzelika » 28 lip 2011 14:43

Skoro im nie za ciasno to odpuszczę sobie przesadzanie :)
Co do wilgotności to nie spada poniżej 50% jednak nie wiem czy to wystarczy. To "maleństwo" zraszam jakieś 3 do 5 razy dziennie ;) co do temperatury to gorzej będzie w zimie ;) na razie około 20 stopni.
Mam nadzieję, że wszystko będzie z nim dobrze i już nie mogę doczekać się dzbanków!! :)
andzelika

Postprzez Twargor » 28 lip 2011 17:41

Mirandzie nie są potrzebne spadki temperatur. Widziałem w krakowskim ogrodzie botanicznym piękne rośliny z 30cm dzbankami, które przez cały rok rosły w stałej temperaturze ok. 25*C.

A co do samej rośliny to rzeczywiście jest to N. 'Miranda', ale nie jest to krzyżówka N. x [ventricosa x maxima] tylko N. x [(northiana x maxima) x maxima].
Twargor

Postprzez rapheel11 » 17 wrz 2011 18:16

Nie martw się co będzie w zimę! xD N.Miranda nie potrzebuje spadków temperatur. Zgadzam się z użytkownikiem Twargor ehh
Obrazek
Obrazek
rapheel11

Powrót do Dzbanecznik