Młode roślinki - rozsadzanie.

Forum o najpopularniejszej roślinie owadożernej

Młode roślinki - rozsadzanie.

Postprzez Galusz » 11 sie 2011 12:04

Po prawie 2 miesiącach czasu moja poturbowana muchołówka praktycznie padła. (topic4534.html)

Teraz kiedy praktycznie maiłem ją wyrzucić wypuściła z każdej strony jakieś dziwne malutkie liście bez pułapek. Podejrzewam, że są to nowe roślinki.

I tutaj nie wiem za bardzo co z tym zrobić:
Czy mogę jakoś wspomóc ich wzrost?
Kiedy to rozsadzić?
Dlaczego nie mają pułapek?

Obrazek
Obrazek
Galusz

Re: Młode roślinki - rozsadzanie.

Postprzez Iskra » 15 sie 2011 00:58

Być może to pewnego rodzaju kamikaze. Marnieje więc wypuszcza młode, ale to tylko moja teoria.

1. Możesz dać im więcej słonka, szybciej urosną. To chyba jedyna rada bo nawozami się owadożerów nie faszeruje.

2. Rozsadź kiedy podrośnie i odłączy się od rośliny matecznej. Sprawdź czy doszło do rozdzielenia podczas przesadzania (najlepiej początkiem wiosny). Zimować chyba możesz bez problemu jeśli młode są bezpośrednio połączone ze starszą rośliną (choć nie wiem, nigdy nie próbowałem, choć mogą zimy nie przeżyć). Nie rozsadzaj na silę, jeśli są przytwierdzone do matki - nie urywaj, nie odcinaj, możesz je tym zabić przypadkiem.

3. Młode rośliny czasem pułapek nie mają a jak już to baaaardzo małe :)

Grunt to mieć cierpliwość a wyrosną Ci zdrowe roślinki :)
Iskra

Postprzez szamanka » 15 sie 2011 11:22

Jak dla mnie to to wygląda jakby bulwa obumarła od środka, a to co pozostało podzieliło się na kilka mniejszych.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Galusz » 15 sie 2011 13:18

Wydaje się logiczne, że bulwy macierzyste umarły. Roślina dotarła do mnie jako błotna kula. Była to moja pierwsza roślina owadożerna więc, nie miałem torfu by ją przesadzić i następne 3 dni kisiła się dalej w tej kuli błota...

Część starych liści się trzyma (nie rosną, ale też nie czernieją). Wydaje się, że ich "energia" idzie w małe roślinki i lepiej je zostawić, aż w końcu młodziaki wyssą z nich potrzebne składniki. Nie jestem tylko pewien, czy faktycznie tak jest.

Jeśli chodzi o zimowanie, to wszyscy niby polecają, a zarazem straszą, że zdechnie. Liczę, że w te lato będzie jeszcze trochę słońca i zdąży to wszystko jakoś podrosnąć, aby przeżyć zimowanie, a rozsadzaniem zajmę się wiosną.
Galusz

Postprzez sivuha » 16 sie 2011 21:08

wiesz co... ja jestem zdania, że zimować powinno się tylko zdrowe, silne rośliny. Jeśli bulwa obumarła i w sumie ok są tylko małe rośliny- nie zimuj. Patrząc na zdjęcia- twoja roślina wygląda niestety gorzej od tej, którą zimowałam a mi padła tak więc tym bardziej nie zimuj. Obecnie mam 3 muchołówki, żadna nie była zimowana w zeszłym roku a i tak rosną fajnie (2 z nich były dobite więc nie mają super wielkich pułapek, ale trzecia przeciwnie- w czerwcu wielkość pułapek znacznie się powiększyła tak więc muchołówkom które nie były zimowane także rosną fajne, spore pułapki.
sivuha

Postprzez Galusz » 18 sie 2011 12:05

Skoro tak, to zimowanie sobie daruję.
Dam jakieś doświetlanie i niech sobie to wszytko rośnie.
Galusz

Powrót do Muchołówka