Mógł by mi ktos przybliżyc kiełkowanie roslin :

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Mógł by mi ktos przybliżyc kiełkowanie roslin :

Postprzez jkwiatek » 29 wrz 2007 18:03

tak jak w temacie :

Byblis aff. liniflora

Darlingtonia californica

Drosophyllum

chodzi mi o warunki wysiewu itp :)

pozdrawiam jkwiatek
jkwiatek

Postprzez Poll » 29 wrz 2007 18:48

Widzę, że nie chce sie zaglądać do portalu. O rosolistniku pisze...

" Niestety nasiona kiełkują dopiero po dwóch latach od posadzenia. Potrzebują bardzo dużej wilgotności powietrza, a także podłoża. Po wykiełkowaniu należy obniżyć poziom wilgotności powietrza i podłoża, aby nie dopuścić do zgnicia nasion. Jest kilka sposobów przyspieszania wykiełkowania nasion, np. zalanie gorącą wodą i moczenie ich przez dobę. "
"Byliście mi wierni - choć grzmiały dokoła was działa - i Ja wam wierną zostałam"
Poll

Postprzez jkwiatek » 29 wrz 2007 18:55

łoł nie wiedziałem ze to az taki "kosmos"
czekam na dalsze odpowiedzi :)
Kogo ramiona silne, niech tak czyni, i gdy racja jego, niech mu ręka nie zadrży, przeto po dokonaniu zemsty chwalebnej położy się aby wypocząć w poczuciu obowiązku dobrze spełnionego
www.jkwiatek.pl
www.mucholowki.pl
jkwiatek

Postprzez jan » 29 wrz 2007 22:58

przy rosolistkinu czytałem że nasiona można przejechać papierem ściernym lub oczywiście GA3

Darligntonia chyba tak samo jak kapturnice :)

Byblis podobno nie sprawia większych problemów po zastosowaniu GA3 ale z tego co pamiętam nie jest to konieczne.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez jkwiatek » 30 wrz 2007 00:57

GA3 mam jakos poradze :)
dzięki za odpowiedzi :)

Pozdrawiam jkwiatek
Kogo ramiona silne, niech tak czyni, i gdy racja jego, niech mu ręka nie zadrży, przeto po dokonaniu zemsty chwalebnej położy się aby wypocząć w poczuciu obowiązku dobrze spełnionego
www.jkwiatek.pl
www.mucholowki.pl
jkwiatek

Re: Mógł by mi ktos przybliżyc kiełkowanie roslin :

Postprzez Waleń » 28 lip 2008 00:49

Odnośnie darlingtoni miałem setkę nasion z czplants i przy pierwszym podejściu około 20 szt się zpsuło, nie wiem co było przyczyną ale chyba zbyt krótka stratyfikacja - kapturnice które stratyfikowałem i siałem razem z nią wykiełkowały i mają się dobrze, a z darlingtonią kombinuję na kolejnych nasionach i mam nadzieję że bez GA3 pójdzie bo przecież w naturze żaden krasnoludek nie gania z giberliną w konewce, jak kolwiek jeśli tym razem nie ruszą to dam im kwas (ostatnia porcja nasionek będzie).

Ale wracając do tematu: raczej nie jak kapturnica jak widać na przykładzie, poza tym darlingtonia ma nieco inną budowę i inne nasiona.

Tym razem mają siedzieć w lodówce 3 mies, tylko matka się piekli że jej już nawet do kuchni włażę z tym torfowiskiem ;P
"Uczymy się całe życie a i tak umieramy pozostając głupcami"
Obrazek
Obrazek
http://starszyszatan.boo.pl
Waleń

Re: Mógł by mi ktos przybliżyc kiełkowanie roslin :

Postprzez andrzejC » 14 paź 2008 13:27

Witaj, po 4 tygodniowej stratyfikacji i wystawianiu na południowy parapet nasiona Darlingtonii zaczęły kiełkować,doniczka była przykrywana szybą i teraz pytanie co dalej? czy odkrywać doniczkę i hartować siewki, bardziej na słońce czy w cień, jak mokro ma być (czy dużo wody w podstawce).
Obrazek

Pozdrawiam Andrzej
GG 6316639, era 662116743, Skype endriu2206
andrzejC

Powrót do Ogólnie