Moja hybryda.

Forum poświęcone rosiczkom

Moja hybryda.

Postprzez Elazet » 02 lip 2011 16:38

Skrzyżowałam ze sobą spatulatę White flower z pulchellą nitidulą i powstała z tego piękna hybryda.
Nie wiem od czego zacznę...chyba od kwiatka,a więc .
Owa hybryda wypuściła 3 pędy kwiatowe.Pierwszy,maleńki z zagiętym wyraźnie kwiatostanem jak u pulchelli ma kwiat biały jak spatulata,drugi,długi jak u spatulaty,ale cienki jak pulchelli ma kwiat fioletowy!Jak pulchelli.Trzeci także jest długi,ale jeszcze nie kwitnie.Coś mi się wydaje,że ten trzeci kwiatostan też będzie miał fioletowe kwiatki.
Rozetka jest też prześliczna.Listki wyraźnie przyjęły cechy obojga rodziców.Łyżeczka jak u spatulaty,ale bardziej okrągła, większa,ma większe,bardziej wyraziste wklęśnięcie i dłuższe "włoski" czerwonego koloru jak pulchella.
Chciałam sfotografować i pech.Wysiadły akumulatorki.
Postaram się dołączyć fotki jak najszybciej.
Elazet

Re: Moja hybryda.

Postprzez Tough » 02 lip 2011 16:49

No bez fotek nie uwierzę. Nie znam się na genetyce, ale wydaje mi się że niemożliwe jest ich skrzyżowanie, bo są to rosiczki, które szły osobnymi ścieżkami ewolucji więc są odmienne genetycznie. Może mnie ktoś zgasi swoją wiedzą, ale tak mi się przynajmniej wydaje.
Tough

Postprzez Elazet » 02 lip 2011 18:00

Nie znam pochodzenia genetycznego obu gatunków tych rosiczek.Znacznie bliższe mi są konie.
Myślałam,że to spatulata,chociaż zastanawiałam się ,dlaczego inna,czekałam na kolor kwiatu,a tu pojawiły się 2 kolory.
Zdaje się,że one są tak zwane łyżeczkowate.Poczekajmy jednak na zdjęcia.
Elazet

Postprzez marrom » 02 lip 2011 19:28

Tutaj jednak potrzebujemy zdjęcia rośliny, kwiatu wraz z wymiarami oraz zdjęcia roślin - rodziców.

Rzeczywiście taka kombinacja jest wyjątkowa. Nie dość, że rośliny są słabo spokrewnione to dodatkowo Drosera nitidula ×
pulchella to krzyżówka która powstała z roślin o rożnym ilościowo zestawie chromosomów.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez Elazet » 03 lip 2011 19:23

Witam.
Porobiłam zdjęcia,ale zwykłą cyfrówką to nie taka łatwa sprawa.Poza tym wcześniejsze zdjęcia kwiatów pulchelli -nittiduli są robione,gdy pada na nie słońce i wydają się jaśniejsze,ale postaram się o lepszą jakość zdjęć.
A kwiaty pulchelli-nit. są większe niż hybrydy i mają intensywniejszy kolor fioletu.
Wysokość zamkniętego kwiatka hybrydy - płatek z kielichem bez szypułki wynosi 6 mm.
Wielkość rozetek hybrydy - jedna 2,6 mm,druga 2,8mm.
Rozetka spatulaty mierzy sobie 3,5 cm,a pulch. - nit. 2,3 cm
Wysokość najwyższego pędu kwiatowego u spatulaty 16,3 cm,u hybrydy 16,2cm.Mniejszy pęd z białym kwiatem - wys. 4,5cm,a pędy pul.- nit.również w tych granicach.Jest ich sporo.
Tu na zdjęciu kwiat hybrydy wydaje się ciemniejszy,ale w rzeczywistości jest bledszy niż u pulchelli.Rosną blisko,więc widzę.Spatulata wiadomo,ma kwiaty białe.
Teraz zdjęcia:
2 pulchelle - nittidule z kwiatkami,spatulata zkwiatostanami,zdjęcia hybrydy i jej kwiatów na razie na tyle,na ile pozwoliła możliwość.Postaram się o zdjęcia lepsze,gdy będzie trzeba.

Proszę nie zwracać uwagi na datę .To wada aparatu.
Pozdrawiam.
Załączniki
Spatulata White Flower.jpg
Spatulata White Flower,obok z lewej hybryda
Kwiaty Pulchella - nittidula.jpg
Pulchelle - nit. z kwiatami
kwiat hybrydy.jpg
fioletowy kwiat hybrydy na długim pędzie
kwiaty hybrydy.jpg
kwiaty hybrydy- białe kropki przy rozetkach to krótki pęd z białymi kwiatami,a długi pęd z fioletowym ,jeszcze nie otwartym kwiatem.
moja hybryda2.jpg
zdjęcie dzisiejsze
Hybryda moja.jpg
zdjęcie hybrydy z maja
moja hybryda.jpg
zdjęcie hybrydy - dzisiejsze
Elazet

Postprzez Tough » 03 lip 2011 20:03

To spatulaty. To, że mają inne kolory kwiatów wydaje mi się, być wynikiem niecałkowicie dziedziczoną informacją o kolorze kwiatów od sztucznie wyhodowanej (tak mi się wydaje) formy białokwiatowej. To jest coś jak w przypadku muchołówek, gdzie okazy wyhodowane z nasion nie muszą dziedziczyć cech rośliny matecznej, a tutaj ta cecha została odziedziczona tylko w połowie, więc raz ma białe kwiaty, a raz naturalne różowe.
Tough

Postprzez marrom » 03 lip 2011 23:41

Zdecydowanie spatulata. Dodatkowo zastanawiałem się nad sposobem zapylenia. Spatulata jest samopylna więc przed otworzeniem się kwiatu trzeba by usunąć pręciki aby nie doszło do samozapylenia.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Powrót do Rosiczka