Moja jedna rosiczka niema lepkich krolpli

Forum poświęcone rosiczkom

Moja jedna rosiczka niema lepkich krolpli

Postprzez Irbis19496 » 04 maja 2011 16:53

Moja historia zaczęła się w zimie mam dwie rosiczki przylądkową white i alicji red . Otórz zima przyszła kaloryfery zaczęły grzać a rosiczki straciły lep . Rosiczce alicji uskły pręciki czerwone i zostały takie małe białe, nadal rosły nowe listki od góry. A rosiczka przylądkowa z ładnej gęstej kupki zamieniła się w 10 łodyg bez liści (bo wszystkie "gałązki" uschły. No a tera przyszła wiosna i rosiczka przylądkowa zaczęła rosnąc w oczach kropelki duże i sadzonki na 5 cm. A biedullka rosiczka alicji nadal wygląda jakby była zielona troche się też zrobiła brązowa ale nie usycha (tylko od dołu stare listki) , tylko nowe małe listki od góry rosną z czerwonymi pręcikami,a stare pręciki są nadal zielone takie pousychane ale kropelek cieczy nie odzyskała ,nawet na nowych listkach. Ludzie co robic siedzi ona na południowym oknie tak samo jak druga rosiczka i muchołówka rosiczka przylądkowa wspaniale rośnie ciecz 24 godziny na dobe a alicji nawet kropelki . Wilgotnośc mają i siedza nad kaloryferem okno wiecze codzienie świeże powietrze .

P.S ja te brązowe plamy podejrzewam za poparzenie ale dodaje linka fotą rosiczki . Proszę co robić by mieć lep pomocy

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b6c ... 55717.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8d1 ... f7f0b.html
Irbis19496

Re: Moja jedna rosiczka niema lepkich krolpli

Postprzez szamanka » 04 maja 2011 20:23

Potrzebuje więcej czasu na dojście do siebie i tyle, btw proponowałabym przesadzić ja do większej doniczki, będzie miała stabilniejsze warunki wilgotności podłoża.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez manys » 05 maja 2011 09:10

Alicja ma trochę wyższe wymagania niż capensis, ona NIE może stać dokładnie nad kaloryferem, bo jej przeszkadza suche i gorące powietrze, być może to jest powód braku cieczy. A teraz jest na dworze chłodno, więc wietrzenie codzienne zimnym powietrzem też nie jest dla niej za dobre.
manys

Postprzez Elazet » 20 maja 2011 10:03

A te brązowe liście na dole? Koniecznie przesadź i usuń.Przy okazji zobacz,czy nie gniją jej korzenie,jeżeli tak to zmniejsz ilość wody.Odczekaj,aż wypije.
Elazet

Powrót do Rosiczka