Witam wszystkich serdecznie to mój pierwszy post więc prosze o wyrozumiałość.Chciałbym pochwalić się swoją kolekcją,oczekując uwag,podpowiedzi itp.Jestem początkującym hodowcą,dlatego też każda uwaga będzie dla mnie cenna
Ślicznie dziekuję za odzew,być może uratowałem dzbanecznika hihi.Nie doczytałem odnośnie podlewania tego gatunku i wstawiłem go do podstawki z wodą.Już zmieniłem to.Co do kapturnic (jak i wszystkie owadożery moje)kupiłem w angielskiej sieci homebase to taki polski leroy merlin czy coś takiego.Mieszkam w Anglii obecnie i skorzystanie z allegro lub innego polskiego sklepu internetowego mijało się z celem.Gdy byłem w Polsce miałem jedną muchołówkę zakupioną na allegro.Długi czas szukałem tutaj tych roślin i przez przypadek trafiłem w tym centrum handlowym.Na tutejszym ebayu kupiłem nasiona kilku roślin ale pomimo stratyfikacji nie przyjęły mi się.Kapturnice są największe gdyż kupiłem je najwcześniej tj 2 miesiące temu pozostałe mają po 2 tygodnie.Jak widzicie więc jestem naprawdę początkujący hihi,teraz walczę żeby to wszystko przetrwało hihi.Na koniec wrzucę kilka dzisiejszych zdjęć kapturnic,na których widać kilka uschniętych kapturków.
Witam kolejny raz. Zrobiłem update mojej kolekcji zdjęcia są wczorajsze.Wczoraj także kupiłem rosiczkę(chętnie dowiem się jak ją hodować,czytałem ale Wasze wskazówki wezmę do serca).Proszę o komentarze i ewentualne podpowiedzi.Jak widac dużo lisci u kapturnic usycha,także w dzbaneczniku usychają dwa dzbanki.Muchołówki kwitną narazie ok,puszczają nowe listki,w jednej uciąłem pęd kwiatowy,bo poważnie osłabił sadzonkę.Jak wcześniej napisałem wczoraj dokupiłem rosiczkę,powoli dowiaduję się jak ją hodować,ale liczę na podpowiedzi.Niestety ostatnio w Anglii jest pochmurno,brakuje słońca i to może miec duży wpływ na całą kolekcję.Zastanawiam się nad terrarium na jesień,ale wszystko jest uzależnione czy do tego czasu przetrwają moje owadożery hhihihi.pozdrawiam i namawiam do oglądania i komentowania lub podpowiadania.
Ladne roslinki! Popatrz tez w B&Q ja tam kupuje czesto owadozery sa po £3.99 bodajze No i Ebay ta tez mozna trafic na fajne i dosc tanie rosliny z przesylka za FREE ) Pozdrawiam!
A dzbanecznik to najlepiej bys zrobil gdybys do podstawki nalal wody wsypal tam kermazyt czy jakos tak (nie widzialem tego w UK sam mam z allegro ) W to wloz dno ucietej butelki plastikowej i na to postaw dzbanka On nie moze byc bezposrednio w wodzie! =]
Właśnie rosiczkę kupiłem b&Q za 3.98.Co do tego dzbanecznika to postaram się tak zrobić.Najwyżej ten keramzyt kupie z allegro.On nie stoi bezpośrednio w wodzie,bo już mnie poinformowano hihi.A co z rosiczką może być w wodzie?Obciąć ten pęd który zakwita on osłabia roślinkę czy nie?A zapomniałem podstawki od kapturnic muszę czyścić co tydzień,bo jak widać na zdjęciach strasznie zielona się robi,to dobrze?
hmm ta zielona woda to nie wiem czemu mnie sie nigdy nie robila taka a rosiczka wydaje mi sie ze tez moze byc oslabiona od pedu nie tak bardzo jak muchozjad. Ja swojej ucialem )
Aklimatyzacja prawdopodobnie musi sie przystosowac do nowego otoczenia chociaz moje nigdy tak nie mialy. Wiesz co zrob najlepiej ? tak jak ja: Kupilem w Wilkinson'ie za £5.99 taki plastikowy pojemnij do ryb z pokrywa z dziurami. nalalem tam wody wlozylem dno butelki na to doniczka z dzbankiem i zawinalem gore tego pojemnika folia i jest tam wilgoc i ladnie mi tam rosnie! mowie ci sproboj wtedy nawet kermazyt czy jakos tak nie bedzie ci potrzebny
Prawdopodobnie jest tak jak mówisz,że to wina zmiany otoczenia.Kupiłem go z miesiąc temu.Na początku było wszystko ok.Dzieje się tak od 2 tygodni.Pocieszające jest to,że jeden dzbanek się już u mnie w domu wykształcił(jest duży i czerwony) i nadal zakwitają nowe liście z zaczątkami dzbanków.
Witam ponownie. Dziś jak co miesiąc kolekcja zdjęć moich owadożerów,a dokładnie z ich, "moich"postępów hodowlanych.To już trzecia aktualizacja.Dzbanecznik rozwija się po wstępnych problemach związanych ze zmianą warunków(ze sklepu do domu)na zdjęciach można zauważyć nowy dzbanek oraz kolejne powstające,dwie muchołówki postarały się o nowe pułapki,jednak mało co w nie wpada(może dokarmić samemu?).Następne w kolekcji dwie kapturnice tak się rozrosły,że nie miały miejsca na nowe liście w doniczkach,postanowiłem więc powycinać wszystkie suche kaptury(mam nadzieję ze to polepszy rozwój).Ostatnia z mojej kolekcji rosiczka niby się rozwija ale co w nią wpadnie i się przykleij to nie jest zjadane przez roślinę(tzn liście się nie zawijają wokół ofiary)Zapraszam do oglądania i komentowania.