Moja skromna kolekcja :)

Tymczasowo utworzony dział dopóki portal nie dorobi się własnego modułu :)

Moja skromna kolekcja :)

Postprzez Dawid89 » 16 lut 2011 14:34

Witam, jestem początkującym hodowcą, chciałbym się podzielić z Wami moją kolekcją :) Proszę o komentarze i porady.

Muchołówki:

Obrazek
Obrazek

Tłustosz:

Obrazek

Dzbaneczniki:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kapturnice:

Obrazek
Obrazek

Pływacz:

Obrazek

Rosiczki:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dawid89

Re: Moja skromna kolekcja :)

Postprzez adamek_17 » 17 lut 2011 00:50

Hej :)

przy dużym dzbaneczniku, proponowałbym Ci dać do tej wody w kuwecie keramzyt , natomiast w mniejszym (o ile dobrze widzę) powinieneś dać roślince podstawkę pod doniczkę.

muchołówki trochę marnie wyglądają, z pewnością pęd kwiatowy, który wypuszczają musiał ich kosztować wiele energii . Moim okiem potrzebują więcej światła.
Mogłeś je troszkę dłużej przezimować póki prawdziwa wiosna nadejdzie
Na pierwszym zdjęciu z muchołówką, roślinka wygląda, jakbyś stanowczo za dużo nalał jej wody, one nie potrzebują tak dużo wody (latem trochę więcej).Generalnie podłoże przed następnym podlaniem powinno troszkę przeschnąć (1 - 2 dni)

to takie moje uwagi, może inni będą mieli coś do powiedzenia
adamek_17

Postprzez Dawid89 » 17 lut 2011 10:58

Dzięki bardzo :) napewno skorzystam z porady :)
Dawid89

Postprzez jan » 17 lut 2011 12:53

ahhh S. X 'Mitchelliana', moja ulubiona :) Dbaj o nią dobrze, jest piękną kapturnicą jak już wyrośnie.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Vening-Golden » 04 mar 2011 22:52

Widzę coś co lubię najbardziej czyli Sarracenia 'Farnhamii', u mnie przy takim poziomie wody rośliny by zaraz żółkły, może się już przyzwyczaiły do mniejszych ilości wody, u mnie też w sarraceniach kapturki im poprzysychały odkąd zimują w piwnicy teraz to paskudnie wygląda, mam nadzieję że jak skończą zimowanie i wystawie je na słonce to od razu wypuszczą pełno nowych liści które zasłonią stare a w tedy je ciach. :)
Cały czas na sprzedaż mam świeży torf od firmy Hollas, bardzo dobrej jakości, najbardziej ceniony ze wszystkich torfów oczywiście jest to torf kwaśny powstały z wysokiego mchu Sphagnum o PH 3,5 bez zanieczyszczeń, dodatków, chemii, nawozów, idealnie nadający się do podłoża pod owadożerne rośliny ceniony na tym jak i innych forach przez większość hodowców roślin, mam dostęp do większych ilości torfu wprost od producenta, pisać na priv, słać maile naprawdę polecam!!!
Vening-Golden

Postprzez edeke » 26 maja 2011 09:23

Ale masz tych rosiczek ja mam tylko jedną :D
A kapturnice są duże i zadbane :D
edeke

Powrót do Fotorelacje