Moje nowe terra - budowa

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Moje nowe terra - budowa

Postprzez Gringo » 22 lip 2009 14:56

Witam

Ostatnio postanowiłem zrezygnować ze szklanego terra: wys. 30, dł. 40, szer. 40. Buduję nowe:
- materiał - plexiglas
- wymiary: dł. 50cm, dł. 50cm, szer. 30cm
- z przodu rozsuwane drzwiczki, jedna płyta drzwiczek o wymiarach 26cm x 35cm
- oświetlenie: dwie lub trzy żarówki philips tornado, z czego dwie 24W, a jedna słabsza
- w jednej ściance wentylator 8cm x 8cm podłączony do zasilacza komputerowego (będą 3 wentylatory w zasilaczu, dwa pozostałe będą przy innych roślinkach
- rośliny - dzbaneczniki górskie, jakiś pływacz epiityczny, w przyszłości jakaś helka

Pleksa została wycięta w odpowiednie wymiary parę dni temu, pokleiłem już podstawę, boczną ściankę i jedną szynę na drzwiczki. Użyłem do tego podgrzewanego kleju w pistolecie (wiecie, wkładamy do pistoletu taki sztyft a z przodu leci roztopiony klej), uszczelniłem silikonem do akwariów. Nie wiem jeszcze, jakie dokładnie będzie oświetlenie (najprawdopodobniej tak, jak napisałem) i z czego zrobić sufit.

Moje pytania:
- jakie najlepiej dać żarówki (o jakiej mocy) - na moje oko dam tornada 2x 24W i jedną 15W
- czy znacie jakąś żarówkę o takim samym gwincie jak philips tornado, ale o temperaturze 4000K? Bo chcę wymieszać 4000K i 6400K, słyszałem, że taka kombinacja jest dobra

Pozdrawiam
Gringo
Are you sad? Are you depressed? Do you feel, that nobody loves you? If so, we can help:
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Re: Moje nowe terra - budowa

Postprzez hddk » 22 lip 2009 16:00

Szkoda, że tylko 50 cm a nie 60 cm, bo jesteś praktycznie skazany na żarówki energooszczędne, a nie klasyczne świetlówki liniowe.

Sam miałem 40x30x40 oświetlane 2x23W Tornado i taki zestaw podnosił w zwykły dzień temperaturę do 29-30 stopni, przy wsuniętym do terrarium samym żarniku, a elektronice wysuniętej nad pokrywę. Trzema żarówkami podejrzewam, że zrobisz tam niezły tropik. Nawet same żarniki takich świetlówek nagrzewają się koszmarnie bardziej niż klasyczne świetlówki.
Do wentylacji wystarczył mi wiatrak 5x5, włączany na małym napięciu, kilka razy dziennie. Intensywna wentylacja takiego małego terrarium wiąże się z dość szybkim spadkiem wilgotności.

Brilux Signe ma 4000K, gwint E27, moc 9-26W. Zresztą Google nie gryzie: "świetlówka kompaktowa 4000K".
hddk

Postprzez Jaras » 22 lip 2009 16:35

Gringo napisał(a):Pleksa została wycięta w odpowiednie wymiary parę dni temu, pokleiłem już podstawę, boczną ściankę i jedną szynę na drzwiczki. Użyłem do tego podgrzewanego kleju w pistolecie (wiecie, wkładamy do pistoletu taki sztyft a z przodu leci roztopiony klej), uszczelniłem silikonem do akwariów.

To masz chłopie pecha. Za pare dni ten klej puści i terra rozpadnie ci się w rękach. Pleksa nie jest materiałem który sklei każdy klej. A użycie kleju na gorąco było najgorszym rozwiązaniem z wszystkich możliwych.
Do klejenia pleksi w tym celu polecam tylko i wyłącznie Acrifix 116. Np: http://www.allegro.pl/item670850404_acr ... _pmma.html
Schnie dość szybko a sklejone części trzymają bardzo mocno. Na koniec uszczelnienie silikonem, gdyż klej ten nie ma właściwości wypełniających.
Obrazek
Jaras

Postprzez Gringo » 22 lip 2009 19:51

To masz chłopie pecha. Za pare dni ten klej puści i terra rozpadnie ci się w rękach. Pleksa nie jest materiałem który sklei każdy klej. A użycie kleju na gorąco było najgorszym rozwiązaniem z wszystkich możliwych.

Spokojnie, klej na gorąco został użyty tylko jako nagłe wyjście. Ścianki kleiłem samemu, rozlatywały mi się w rękach, gdy używałem do tego silikonu. Dałem więc parę pasków gorącej mazi żeby utrzymać dobre kąty. Stoi już tak kilka dni i nawet nie da się usunąć nadwyżek tego kleju, tak mocno trzyma :) . A silikonu nie szczędziłem, złota rączka ze mnie nie jest i teraz taka gruba warstwa...ekhm...niezbyt spełnia warunków ogólnie pojętej estetyki <lol2> . Mam nadzieję, że przynajmniej będzie trzymać. Byłem dzisiaj w obi, kupiłem aluminiowe kątowniki (do zasłonięcia tego brzydkiego silikonu z zewnątrz) i oprawy do żarówek (na razie dwie, jak trzeba będzie to dokupię trzecią).
Poza tym zostało mi jeszcze:
- zrobić przesuwane drzwiczki, umieścić je w szynie
- skleić wszystko do kupy i uszczelnić :D
- wyciąc otwory w pokrywie, ale najpierw zastanowić się z czego ją zrobić - akurat mam w domu wielką płytę ze sklejki, czy jeśli przykleję do niej z jednej strony folię jako odbłyśnik sprawdzi się? Czy może kupić coś innego?
Are you sad? Are you depressed? Do you feel, that nobody loves you? If so, we can help:
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Postprzez hddk » 22 lip 2009 20:23

Gringo napisał(a):- wyciąc otwory w pokrywie, ale najpierw zastanowić się z czego ją zrobić - akurat mam w domu wielką płytę ze sklejki, czy jeśli przykleję do niej z jednej strony folię jako odbłyśnik sprawdzi się? Czy może kupić coś innego?

oswietlenie-dla-dzbanecznika-t1687.html#p14544

Płyta MDF, do spodu taśma lustrzana, wieczka od Nescafe żeby "wyciągnąć" elektronikę świetlówek nad pokrywę. Góra akwarium od zewnątrz także obklejona taśmą. I od razu wycięty otwór pod wentylator.
hddk

Postprzez Gringo » 22 lip 2009 20:36

A wie ktos może jaką średnicę ma elektronika z philips tornado? bo muszę wiedzieć, żeby wyciąć odpowiedni otwór, a nie mam jeszcze żarówki.
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Postprzez hddk » 22 lip 2009 20:57

Wie ktoś. Wg producenta elektronika max. 48,4 mm, żarnik max. 54,0 mm.
hddk

Postprzez Gringo » 23 lip 2009 06:31

A czy pokrywa musi być koniecznie z tej płyty MDF? Bo akurat mam w domu spory kawał sklejki, z którym nie mam co zrobić. Nada się?
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Postprzez Jaras » 23 lip 2009 07:29

A co za różnica czy sklejka, czy MDF? Bierze się to, co ma się pod ręką....
Obrazek
Jaras

Postprzez Gringo » 23 lip 2009 09:09

Ok składam dalej :D Może późnej dam zdjęcia

-- 27 lip 2009 18:58 --

Oto i zdjęcia.Najpierw terra (a raczej jego części) na samym początku, na drugim zdjęciu skrzynka jeszcze bez pokrywy, podczas testowania nawilżacza. W chwili, gdy piszę ten post, czekam jeszcze na świetlówki (zamówiłem 2 szt. Philipsa Tornado 23W, temp. 6500K i jedną Philips-coś-tam o mocy 20W, a temp. 4000K). Za jakąś godzinę będę ciął sklejkę na pokrywę i kleił coś w rodzaju półki, żeby parę doniczek było wyżej od pozostałych.

PLEKSA.jpg
Tak było na początku...
(241.89 KiB) Pobrane 663 razy

PLEKSA 2.JPG
a tak jest teraz.
(141.46 KiB) Pobrane 666 razy
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Postprzez Jaras » 27 lip 2009 14:56

Ile wyniosło Cię samo terrarium? Tzn. koszta pleksi, kleju, silikonu i prowadnic.
Obrazek
Jaras

Postprzez Gringo » 28 lip 2009 06:28

Ile wyniosło Cię samo terrarium? Tzn. koszta pleksi, kleju, silikonu i prowadnic.

Hmm... najdroższa była pleksa, nieco ponad 100zł. Silikon ok. 12 zł (wg. cen z internetu, nie pamiętam tych z obi), a prowadnice to tak naprawdę nie wiem czym rzeczywiście są - znalazłem coś takiego przy kątownikach, a wyglądało jak szyna, to wziąłem :D. Nie były specjalnie drogie, chyba 4 zł za obie (listwa miała 1m, przeciąłem na pół). Ogólnie wyszło to nieco drożej niż terraria do kupienia w sklepach, ale przynajmniej zrobiłem takie, jakie mi się podoba :)

Zaraz po napisaniu wczorajszego postu doszły świetlówki - jak na razie dam jedną Philips Master 23W (4000K) i jedną Tornado 23W (6500K)
Pokrywa jest gotowa, dwie sklejone ze sobą płyty sklejki, od spodu taśma lustrzana. Wycięte 3 otwory + jeden na wentylator. Od góry nie będzie żadnej folii, sklejka sama w sobie nie wygląda źle. Do tego z pozostałości pleksy zrobiłem małą półkę na parę doniczek, będą stały wyżej od pozostałych.
Jeżeli wszystko dobrze pójdzie to dzisiaj skończę terra.

-- 28 lip 2009 16:52 --

Terra skończone! Zostało mi jeszcze kilka iście kosmetycznych poprawek, ale roślinki już się wprowadziły :D . Wkrótce zdjęcia.

-- 02 sie 2009 16:56 --

Oto i zdjęcia:
lampa.JPG
oświetlenie
(137.01 KiB) Pobrane 490 razy

szlauch.JPG
aparatura nawilżająco - wentylująca
(136.33 KiB) Pobrane 489 razy

terra.JPG
A tu całe terra. Z pozdrowieniami dla wszystkich tych, którzy domagają się mojej listy roślin - nie dowiecie się i tyle :-) Podam listę gdy nadejdzie dobra ku temu pora.
(137.12 KiB) Pobrane 503 razy

Jak widzicie, w pokrywie jest miejsce na jeszcze jedną świetlówkę - na razie nie używam.
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Postprzez Jędruś » 02 sie 2009 15:15

A co to za aparatura nawilżająca?
Jędruś

Postprzez Gringo » 02 sie 2009 15:20

Nawilżacz to coś takiego podłączonego wężem do przygotowanej w ściance terra dziury:

http://www.skapiec.pl/img/307606-336-1-elta-lb110.html
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Powrót do Terraria i sprzęt