Witam
Ostatnio postanowiłem zrezygnować ze szklanego terra: wys. 30, dł. 40, szer. 40. Buduję nowe:
- materiał - plexiglas
- wymiary: dł. 50cm, dł. 50cm, szer. 30cm
- z przodu rozsuwane drzwiczki, jedna płyta drzwiczek o wymiarach 26cm x 35cm
- oświetlenie: dwie lub trzy żarówki philips tornado, z czego dwie 24W, a jedna słabsza
- w jednej ściance wentylator 8cm x 8cm podłączony do zasilacza komputerowego (będą 3 wentylatory w zasilaczu, dwa pozostałe będą przy innych roślinkach
- rośliny - dzbaneczniki górskie, jakiś pływacz epiityczny, w przyszłości jakaś helka
Pleksa została wycięta w odpowiednie wymiary parę dni temu, pokleiłem już podstawę, boczną ściankę i jedną szynę na drzwiczki. Użyłem do tego podgrzewanego kleju w pistolecie (wiecie, wkładamy do pistoletu taki sztyft a z przodu leci roztopiony klej), uszczelniłem silikonem do akwariów. Nie wiem jeszcze, jakie dokładnie będzie oświetlenie (najprawdopodobniej tak, jak napisałem) i z czego zrobić sufit.
Moje pytania:
- jakie najlepiej dać żarówki (o jakiej mocy) - na moje oko dam tornada 2x 24W i jedną 15W
- czy znacie jakąś żarówkę o takim samym gwincie jak philips tornado, ale o temperaturze 4000K? Bo chcę wymieszać 4000K i 6400K, słyszałem, że taka kombinacja jest dobra
Pozdrawiam
Gringo

. Mam nadzieję, że przynajmniej będzie trzymać. Byłem dzisiaj w obi, kupiłem aluminiowe kątowniki (do zasłonięcia tego brzydkiego silikonu z zewnątrz) i oprawy do żarówek (na razie dwie, jak trzeba będzie to dokupię trzecią).