Moje terrarium

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Moje terrarium

Postprzez RobinCook » 22 lut 2008 20:36

Moje małe dzieło:

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

I jak wam się podoba??
RobinCook

Re: Moje terrarium

Postprzez Jędruś » 22 lut 2008 21:09

Świetne :) ile nad tym pracowałeś? (nad dorobieniem się tego i ogólnie)
Jędruś

Postprzez RobinCook » 22 lut 2008 21:58

W sierpniu zeszłego roku załatwiłem sobie szyby i tak do teraz. Nie jest jeszcze skończone, a szklarz partacz zrobił tak jak zrobił. Mam nadzieję, że na tym nie poprzestanę :)
RobinCook

Postprzez jan » 23 lut 2008 00:46

mam nadzieje że dzbaneczniki zostaną posadzone na korzeniu ;] zapowiada się ciekawie
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Jędruś » 23 lut 2008 07:47

my też mamy taką nadzieję :szczerbaty: A jak robisz że przy takiej wilgotności nie parują Ci szyby w terra?
Jędruś

Postprzez RobinCook » 23 lut 2008 08:34

Szyby jak dotąd jeszcze nie zaparowały...Może dla tego, że między drzwiami a ściankami mam 0,5 cm odstępy (genialny szklarz :bardzozly: ) co do posadzenia na korzeniu to po pierwsze nie wiem jak, a po drugie (chyba na szczęście) jeszcze nie skończyłem więc wszelkie podpowiedzi mile widziane :).
RobinCook

Postprzez fly guy » 24 lut 2008 11:34

No, wreszcie terra z pomysłem. Daje duże możliwości, świetny pomysł, żeby dzbanki wisiały na sznurkach. Gdyby korzeń był grubszy to można by pokusić się o to żeby dzbanki rosły bezpośrednio na korzeniu , wtedy we w głebieniach korzenia należało by umieścić trochę podłoża i tyle. Jedyne co może martwić to to czy korzeń jest dobrze zabezpieczony prze wilgocią i nie zacznie gnić. W każdym razie bardzo fajny pomysł, terra przestronne. Mógłbyś tylko podać wymiary, rodzaj oświetlenia, czy stosujesz dodatkową wentylację (oprócz tej szklarza :)) - na pewno forumowicze są tym też zainteresowani.
fly guy

Postprzez RobinCook » 24 lut 2008 12:41

Więc tak:
Wymiary: 75(dł)x50(sz)x110(wys)
Co do wentylacji: dodatkowo na "dachu" zamontowane są 2 wentylatorki komputerowe. Jeden wciąga powietrze do wewnątrz, a drugi wywala to co jest w środku i tym samym mam obieg :). Włączam je codziennie na 30 min lub dłużej i jak dotąd zero grzybka. Co do oświetlenia: 2x18W (Sylvania gro lux jeśli dobrze pamiętam). Teraz najciekawsza część....korzeń a właściwie konary drzewka są tylko dobrze wysuszone i pozbawione kory. Jest to mój mały eksperyment. W niektórych miejscach jednak przejechałem go olejem roślinnym. Chce sprawdzić jaki będzie efekt. Mam nadzieję, że po jakimś czasie będę widział jakieś różnice np.: tam gdzie było posmarowane korzeń się trzyma pięknie i nie gnije, a tam gdzie jest czysto wręcz odwrotnie. Wiem, wiem...ryzykant :)
Dziękuję za sugestie co do terra i czekam na następne.
RobinCook

Powrót do Terraria i sprzęt