Muchołówka - długie i cienkie liście z małymi pułapkami

Forum o najpopularniejszej roślinie owadożernej

Muchołówka - długie i cienkie liście z małymi pułapkami

Postprzez maras723 » 22 lip 2011 12:17

Witam,

Muchołówkę zakupiłem niecałe dwa miesiące temu na Allegro - jest to moja pierwsza roślinka tego typu. Muchołówka przyszła bardzo ładna, miała krótkie liście (lekko wystające poza doniczkę) i duże pułapki. Niestety, gdy postawiłem roślinę w pobliżu okna - zachodniego, nie miałem innej możliwości - to zaczęła wypuszczać długie liście i dużo mniejsze pułapki. Podejrzewam, że to wina zbyt małej ilości światła, jednak nie jestem pewien i chciałbym się Was zapytać.

Oczywiście przeglądałem podobne tematy i była wzmianka o ilości światła. Z tego, co wiem, jest do odmiana Typical i powinna mieć krótsze liście i większe pułapki. Parę dni temu zakupiłem lampę i specjalną żarówkę Megaman Plant - stąd moje pytanie, czy doświetlanie ok. 10h dziennie muchołówki taką żarówką ożywi roślinę i ją uratuje? Czy zacznie wypuszczać krótsze liście i większe pułapki? A może problem leży gdzieś indziej? Z góry dziękuję za odpowiedzi i zamieszczam kilka zdjęć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
maras723

Re: Muchołówka - długie i cienkie liście z małymi pułapkami

Postprzez szamanka » 22 lip 2011 12:26

Brak światła, natomiast czy megaman pomoże nie mam pojęcia, ja się spotkałam z opiniami że dla muchołówki bez dostepu do naturalnego światła i 100W to może być mało.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez maras723 » 25 lip 2011 11:07

Dziękuję za odpowiedź. Mam jednak jeszcze kilka pytań:

• Mam możliwość postawienia muchołówki na wschodnim parapecie, jest tam zdecydowanie więcej światła, jednak nie wiem, czy to wystarczy, aby muchołówka normalnie rosła. Zastanawiam się także, czy możliwe jest przenoszenie muchołówki po południu do pokoju koło zachodniego okna i doświetlanie lampą - pytam, bo nie wiem jak roślina znosi takie 'przenoszenie' i okręcanie.
  • Jeżeli dobrze się przypatrzę to widać, że roślina podzieliła się na 3 bulwy, jednak pułapki z najmniejszej bulwy stały się mało napięte, takie 'zdechłe' - jednak nadal są zielone, nie robią się nawet żółte. Co może być tego przyczyną? Staram się podlewać 3/4 podstawka co drugi dzień.
  • Czytałem, że muchołówkę powinno się przesadzać/rozdzielać po zimowaniu. Czy mogę spróbować ją rozdzielić już teraz i przesadzić? Jedną zostawiłbym pod lampą + zachodni parapet, a drugą postawił na wschodnim.

:)

-- 27 lip 2011 09:31 --

Odświeżam i ponawiam pytanie, to dość ważne, bo naprawdę nie wiem, co zrobić.
maras723

Postprzez Szponix » 30 lip 2011 01:12

Podobno, by mucholowka rozwijala sie prawidlowo potrzebuje conajmniej 12h swiatla na dobe, w tym 4 godziny swiatla bezposredniego.

Co do przesadzania. koniec zimowania to najlepszy okres. Mozesz probowac teraz, ale sadzac po wygladzie rosliny, warunki, które jej zapewniasz nie sa zbyt optymalne, więc moze dosc mocno bolec.
Obrazek
Szponix

Postprzez piotr777 » 30 lip 2011 10:15

Wystaw ją na parapet za kilka tyg zobaczysz efekty ;)
piotr777

Postprzez maras723 » 31 lip 2011 16:23

Muchołówkę ustawiłem na parapecie tak blisko okna jak tylko się dało. Oprócz tego stoi na małym podwyższeniu, aby rama okna nie jej nie zasłaniała. Oprócz tego doświetlam ją lampą prawie cały dzień, wyłączam jedynie, gdy jest mocne słońce i nie ma potrzeby doświetlania.

Mam nadzieję, że to pomoże. Jeżeli nie, to naprawdę nie wiem jak zapewnić jej więcej światła. Muchołówka cały dzień ma dostęp do naturalnego światła, a po południu (w słoneczny dzień oczywiście) przez ok. 3-5h ma dostęp do bezpośredniego światła.

Przy okazji, czy torf powinien być cały czas wilgotny, lepki? Podlewam co drugi dzień 3/4 podstawka. Podlewam przegotowaną i odstałą wodą z kranu. Czy może mieć to wpływ na kondycję rośliny? Czy lepiej podlewać wodą destylowaną?
maras723

Postprzez piotr777 » 31 lip 2011 23:36

Ja przegotowaną stosuje tylko awaryjnie jak nie mam osmozy,albo deszczówki .A z deszczówką ostatnio nie ma problemu ;)
Spróbuj zmienić wodę może ta jej nie odpowiada.
piotr777

Postprzez maras723 » 01 sie 2011 00:46

Woda destylowana może być, tak? Nie mam niestety możliwości nałapania deszczówki, poza tym mieszkam w dużym mieście i pewnie nie byłaby za czysta.
maras723

Postprzez piotr777 » 01 sie 2011 11:34

Destylowana jak najbardziej może być.
piotr777

Postprzez maras723 » 02 sie 2011 19:27

Mam jeszcze jedno pytanie, a nie chciałem tworzyć nowego tematu, więc zamieszczę je tutaj.

Otóż od jakiegoś czasu na jednym z liści (zaznaczam, że tylko na tym jednym, na innych nic takiego nie widzę) pojawiły się dziwne czerwone plamki. Co to może być, co z tym zrobić i czy może to zaszkodzić roślinie? Z góry dzięki za odpowiedzi.

http://img163.imageshack.us/img163/8496/dsc00570qz.jpg - podaję link, ponieważ zdjęcie jest dość duże i nie mieści się na forum.
maras723

Postprzez Szponix » 02 sie 2011 19:49

Te czerwone plamki to raczej oparzenia sloneczne. Wychodowales dlugie dlugie ogonki lisciowe, które nie sa przyzwyczajone do mocnego swiatla. Teraz mucholowka zaczela go dostawac wiecej i te mizerne, wydluzone liscie mogly sie oparzyc. To tylko oznaka tego, ze swiatla jest coraz wiecej. Nowe liscie juz nie beda sie parzyly od slonca i moze zaczna byc w koncu krotkie...
Obrazek
Szponix

Postprzez maras723 » 05 sie 2011 00:47

Witam, mam kolejne pytanie. Otóż zauważyłem, że w torfie pojawiły się małe, białe, długie wijące się robaczki. Jaki mogą mieć wpływ na roślinę i skąd mogły się wziąć? W jaki sposób je usunąć i czy to poważna sprawa?

Oprócz tego muchołówka ma się lepiej. Wypuściła dwie nowe pułapki - nieco krótsze. Poza tym wychodzą kolejne trzy, przy czym część z pułapką bardzo szybko się wyprostowała, co może wskazywać, iż najnowsze będą dość krótkie, normalne.

/Edit
Poszukałem trochę i wychodzi na to, że te robaczki to ziemiórki. Jak je zwalczyć i czy nie zaszkodzi to roślinie?
maras723

Postprzez piotr777 » 07 sie 2011 21:41

wpisz w gogle ziemiórki zwalczanie a będziesz miał setki sposobów.
piotr777

Powrót do Muchołówka