Nagrzewanie się podłoża

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Nagrzewanie się podłoża

Postprzez adamek_17 » 23 lis 2011 12:15

Witajcie.

Mam kłopot.

Moje świetlówki w terrarium nagrzewają podłoże (mają mech) moim roślinom . Są one na wysokości ok 60 cm od trzech świetlówek o łącznej mocy 108 W . Terrarium jest o wysokości 1 metra

Rośliny rosną dobrze, lecz zdaje się, że to odbija się na żywotność dzbanków
Co mi radzicie?

1. Wszystkie rośliny umieścić na dno? (przede wszystkim trzymam w nim dzbaneczniki ich średnice zaczynają się od 6 cm do 35) Ale to prawdopodobnie już by się tak nie wybarwiały ładnie ? Czy się aby mylę?
2. Umieścić świetlówki na zewnątrz terrarium?
3. Czy po prostu często je podlewać wodą - by ostudzać podłoże?
adamek_17

Re: Nagrzewanie się podłoża

Postprzez szamanka » 24 lis 2011 01:41

Ale bardzo się nagrzewa? Bo jak mnie bardzo to ja bym olała, promienie słońca tez nagrzewają miejsca na które padają i nic złego się nie dzieje.

Dzbanki z reguły nie są zbyt zywotnymi organami, a to co się najczęsciej przyczynia do ich schnięcia to suche powietrze.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez adamek_17 » 24 lis 2011 12:17

Po prostu podłoże staje się ciepłe.

Suche powietrze mówisz? Także najlepiej byłoby otwierać terrarium - przy czym mieć nawilżacz włączony?

-- 24 lis 2011 12:53 --

A może częściej włączać wiatraczek w terrarium? Obecnie włącza się 3 razy w ciągu dnia - a działa minutę.
adamek_17

Postprzez szamanka » 24 lis 2011 17:25

Raczej kupic keramzyt w sklepie budowlanym, wysypać na dno terrarium i zalac wodą.
Keramzyt nie jest drogi.
http://www.owadozery.pl/keramzyt-ar34.html

Inna sprawa to jest to ile u ciebie te dzbany żyją, bo owszem, one mogą utrzymywać się na roślinie nawet klika miesięcy, ale i tak zazwyczaj ich czas jest o 1/2 - 1/4 krótszy od życia liści.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Powrót do Ogólnie