Czyli teoretycznie jeżeli mam 2 żarówki w terrarium rozstawione symetrycznie to :
75Wx2=150W
NIE TAK...
Moje obliczenia dotyczą
energii samego światła, a nie urządzeń...
Zauważ, że piekarnik w kuchni też świeci (na czerwono) i ma 1000W (2W światło, 998W ciepło) , czy to znaczy, że oświetli Ci kilkanaście roślin?.Nie...
Zwykła żarówka (żarnikowa) ma taką moc ponieważ tak samo jak piekarnik emituje ciepło (podczerwień). Choć pobiera 100W to tylko 10W to światło a 90W to ciepło. Moje obliczenia sprawdzą się tylko i wyłącznie dla takich "lamp" które emitują tylko światło jakie jest potrzebne.
Nawet świetlówki energooszczędne nie są idealne i także emitują ciepło więc aby uzyskać 30W czystego światła powinniśmy zastosować:
3x15W Megaman (10W światło, 5W ciepło)
lub
3x100W Zwykła żarówka (10W światło, 90W ciepło)
lub
3x30W LED (10W światło, 20W ciepło)
lub
15x1000W Piekarnik (2W światło, 998W ciepło)
itp...
Co zastosujesz, zależy od Ciebie. Równie dobrze możesz napalić ognisko byle tylko emitowało
30W światła, a to że wyemituje 4000W ciepła nie ma znaczenia...
To mogę tam dać 2 max 3 roślinki co niestety jest mało.....
NIE TAK...
Obliczenia dotyczą całej powierzchni terrarium (0.32m2)
30W światła które będzie które będzie emitowane przez 24 g. na dobę będzie równoznaczne zacienionym słońcem padającym jakie pada w natrze na dzbaneczniki w przeciągu dnia. Tak więc dwie-trzy idealne (energooszczędne) świetlówki, które będą się świecić cały czas powinny zaspokoić całe Twoje terrarium. To czy będzie tam 100 malutkich dzbanków czy 1 mega wielki, nie ma znaczenia... Jeśli dodatkowo do terrarium będzie docierać światło dzienne to nie powinno być kłopotu
Powinienem uzupełnić widmo .Stad moje pytanie CZYM?
To znaczy zapodać tam inne światło np. prócz Megamanów dodaj jakąś energooszczędną pokojową lub najlepiej Philips Tornado.
Moim zdaniem w przypadku dzbanecznika nie ma sensu przesadzać z uzupełnianiem widma, ponieważ dzbanki mają zielone liście. Tak więc wszystko co emituje światło posiadające składową zieloną będzie przez tą roślinę odbijane jest przez lusterko. Oczywiście tak jak pisze Szamanka różnorodność na pewno nie zaszkodzi...
2xMegaman + 1xTornado spokojnie ogarnie Twoje terrarium, o ile zamontujesz jakieś odblaski aby nie marnować światła. Najlepiej za samymi żarówkami daj folię aluminiową a resztę wieka pomaluj na biało lub także wyłóż folią. Dodatkowo tył lub boki terrarium możesz pomalować na biało jeśli nie będą używane...
Oczywiście możesz włączać i wyłączać któreś ze świetlówek i przez eksperymenty sprawdzić jaka kombinacja najlepiej się sprawdzi dla Twoich roślin. Choć zgodnie z opisem
http://www.owadozery.pl/oswietlenie-za-pomoca-zarowek-energooszczednych-ar45.html sam Megaman powinien dać radę....