Cześć
Chcę sobie urządzić terrarium dla dzbaneczników (80x40x30) dla dzbanków nizinnych i mam dylemat czy wybrać żarówki energooszczędne (megaman plant) czy jakieś świetlówki... Co mi doradzacie?
podczas gdy 15W megaman plant to zaledwie 400lm, w przypadku Narva nature superb 24W jest to 1300lm. Widmo u przedstawionej Narvy jest idealne dla roślin.
Jak dla mnie megaman plant to jakaś ściema, producent nigdzie nie daje wglądu w wykres emitowanego światła, a to cechuje profesjonalnych wytwórców specjalistycznego oświetlenia.

Zgadza się. Dlatego tym bardziej nie rozumiem sensu mierzenia takiego oświetlenia w lumenach.Wiadomo, że świetlówki roślinne nie powalają ilością lumenów, gdyż ludzkie oko jest najbardziej wyczulone na zieloną składową, a tej tutaj brak
Ok, masz rację. Ja osobiście wolę PDFy (noty katalogowe) bo można je łatwiej wydrukować, oraz przechowywać.Sorry, ale skoro kazdy model ma swoją własną podstronę i jest opis całej kategorii dodatkowo to na kiego komu jakieś pdfy?

Zauważ ze w pdf nie masz części danych które są na podstronie. Jak dla mnie to mało profesjonalne że żeby poznać wszystkie dostępne dane trzeba było studiować wszystkie dostępne 'ulotki'.Ok, masz rację. Ja osobiście wolę PDFy (noty katalogowe) bo można je łatwiej wydrukować, oraz przechowywać.
Nie zgadzam się z takim stwierdzeniem, zauważ ze kompakt ma taką samą długa rurę tylko zawiniętą w supeł, jesli chcesz oddać temu sprawiedliwość powinienies zestawić takie punktowe świecenie kompaktu z kilkoma ustawionymi obok siebie liniowymi aby takie porównanie miało sens.Pomijając wszelkie zagadnienia, łatwo zauważyć, że wszystkie zwykłe świetlówki są dużo mniej sprawne od kompaktów, ze względu na sposób sterowania i zasilania. Co każdy może sprawdzić samemu. Tak więc Plant jest po prostu 40% sprawniejszy. Co jest normalne przy przejściu ze świetlówki na kompakt...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości