Co najlepiej wybrać ?

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Co najlepiej wybrać ?

Postprzez wojtek0018 » 28 lip 2011 23:10

Cześć
Chcę sobie urządzić terrarium dla dzbaneczników (80x40x30) dla dzbanków nizinnych i mam dylemat czy wybrać żarówki energooszczędne (megaman plant) czy jakieś świetlówki... Co mi doradzacie?
Obrazek
wojtek0018

Re: Co najlepiej wybrać ?

Postprzez jan » 29 lip 2011 00:30

jako że terrarium jest długie bardziej niż szerokie a dzbaneczniki super wymagań świetlnych (w większości) nie mają to polecałbym świetlówki także ze względu na sposób w jaki światło z nich się rozchodzi - w miare równomiernie

a tak OT: jeśli chodzi o nizinne to długo ci to terra nie posłuży, za szybko rosną
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez wojtek0018 » 29 lip 2011 10:02

A jakie najlepiej świetlówki wybrać ? Moze jest jakaś firma którą polecacie?
Obrazek
wojtek0018

Postprzez manys » 29 lip 2011 10:03

Ja powoli urządzam (znaczy dopiero zamawiam u szklarza) terra na nizinne o wysokości 1 metra i będę doświetlał je żarówkami megaman plant.
manys

Postprzez wojtek0018 » 29 lip 2011 10:16

Ale pomijając fakt że terra jest szeroki itp. to czy ta żarówka bedzie wystarczająca dla nizinnych?
Obrazek
wojtek0018

Postprzez manys » 29 lip 2011 17:37

Będzie dobra, ja przez tą zimę doświetlałem nimi Ventrate i Ventricose, całą zimę dzbankowały na każdym liściu ;]
Tylko trzeba 2, bo jedna to za mało.
manys

Postprzez wojtek0018 » 29 lip 2011 21:29

Dobra dzięki za odpowiedzi użyję dwóch żarówek a moje poczynania opiszę w jakimś artykule lub na mojej (jeszcze niegotowej stronie).
Off-topic
Obrazek
wojtek0018

Postprzez szamanka » 30 lip 2011 16:55

Jak dla mnie megaman plant to jakaś ściema, producent nigdzie nie daje wglądu w wykres emitowanego światła, a to cechuje profesjonalnych wytwórców specjalistycznego oświetlenia.

Każda specjalistyczna świetlówka liniowa, nieważne czy dla roślin czy dla rybek ma dołączone tego typu wykresy. Jak ktoś ich nie podaje to jak dla mnie po prostu nie ma się czym pochwalić, barwy światła zresztą też próżno szukać.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Twargor » 30 lip 2011 18:57

Całkowicie zgadzam się z szamanką. Jeżeli poważnie myślisz o hodowli dzbanków to nie kupuj jakiejś "energooszczędnej" i "roślinnej" żarówki, bo to byłaby zupełna głupota. Wystarczy spojrzeć na strumień świetlny (i niech nikt nie mówi, że ilość lumenów jest mało istotna). podczas gdy 15W megaman plant to zaledwie 400lm, w przypadku Narva nature superb 24W jest to 1300lm. Widmo u przedstawionej Narvy jest idealne dla roślin. I mimo, że takie oświetlenie droższe, to jest to inwestycja na wiele lat i nie ma co oszczędzać a takim przypadku. Inna sprawa to to, że gdyby takie megamany rzeczywiście były cokolwiek warte, to na pewno spora rzesza hodowców dawno wyrzuciłaby swoje stare oświetlenia. Narva to sprawdzona i godna polecenia marka, na której chyba jeszcze nikt się nie zawiódł. Z resztą... Chyba każda świetlówka (nawet w technologii T8) wypada lepiej przy tym badziewiu.
Twargor

Postprzez Galusz » 31 lip 2011 00:11

Generalnie nie lubię się wtrącać, ale...

podczas gdy 15W megaman plant to zaledwie 400lm, w przypadku Narva nature superb 24W jest to 1300lm. Widmo u przedstawionej Narvy jest idealne dla roślin.

MEGAMAN Plant 14W (model:W1514P) ma 800lm więc pisanie, że 15W ma 400lm to kpina. Jeśli nie masz danej świetlówki i nawet nie chciało Ci się sprawdzić rzeczywistych parametrów. To po prostu nie pisz bzdur.
Jak łatwo sobie policzyć Narva nature superb jest mniej sprawna, a jeśli do tego sprawdzić moc zawartą w poszczególnych barwach i odrzucić składową zieloną, jeszcze bardziej się pogorszy. Pod względem idealności widma Megaman także wypada lepiej, bo w widmie jest mniej zielonego (rośliny i tak go odbijają skoro widzimy je jako zielone).

Jak dla mnie megaman plant to jakaś ściema, producent nigdzie nie daje wglądu w wykres emitowanego światła, a to cechuje profesjonalnych wytwórców specjalistycznego oświetlenia.

Jest na oficjalnej stronie. Tylko nawet, nie chciało się sprawdzić. Przy każdym produkcie jest do pobrania katalog.....
Obrazek
http://www.megaman.cc/utils/downloadpdf ... T-LAMP.pdf

Choć osobiście posiadam tylko jedną zwykłą świetlówkę tej firmy (w żyrandolu). Śmiało mogę powiedzieć, że nie widzę różnic pomiędzy nią a Osram'em czy Philipsem, pod względem jakości wykonania i sprawności świecenia. W związku z tym nie mam podstaw by posądzać producenta o "ściemy" zawarte w nocie katalogowej...

http://www.owadozery.pl/oswietlenie-za- ... -ar45.html
Osobiście jestem za Megaman'em.
Galusz

Postprzez szamanka » 31 lip 2011 01:27

Sorry, ale skoro kazdy model ma swoją własną podstronę i jest opis całej kategorii dodatkowo to na kiego komu jakieś pdfy?

Generalnie na takie duże terra energooszczędne to i tak słaba opcja, ale kto co lubi.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez hddk » 31 lip 2011 12:18

Kiedy Megaman pojawił się na polskim rynku, dostępna była tylko żarówka W1215P, 15W o strumieniu 400 lm i o niej zawsze była mowa na forum. W nowym katalogu jest W1514P, 14W o strumieniu 800 lm. Stąd nieporozumienie :)

Wiadomo, że świetlówki roślinne nie powalają ilością lumenów, gdyż ludzkie oko jest najbardziej wyczulone na zieloną składową, a tej tutaj brak. To samo jest w Sylvanii Gro-Lux. Ale w obu katalogach przy W1215P i W1514P jest identyczny wykres spektrum. Więc ja się pytam, jakim cudem przy odjęciu 1W mocy producent podwoił strumień świetlny nie zmieniając jednocześnie barwy? To jest dla mnie zagadką :) Dla porównania 15W Gro-Lux wg danych w sieci ma 235 lm, Osram Fluora 400 lm, natomiast 800 lm przy tej mocy wyciągają dopiero świetlówki o bardziej naturalnej barwie światła :)
hddk

Postprzez Galusz » 31 lip 2011 13:23

Wiadomo, że świetlówki roślinne nie powalają ilością lumenów, gdyż ludzkie oko jest najbardziej wyczulone na zieloną składową, a tej tutaj brak
Zgadza się. Dlatego tym bardziej nie rozumiem sensu mierzenia takiego oświetlenia w lumenach.
Nie wiem skąd się wzięło 800lm chociaż dla lamp fluorescencyjnych skuteczność świetlna zawiera się w granicach: 45-104 lm/W (wikipedia.pl). W przypadku Megaman'a jesteśmy w dolnym przedziale sprawności (brak zielonego?). Obecnie co lepsze Osramy przy mocy 14W osiągają ponad 1100lm (osram.pl) tak więc jest całkiem realne, że te brakujące 300 lm jest uzasadnieniem braku pasma zielonego.

Sorry, ale skoro kazdy model ma swoją własną podstronę i jest opis całej kategorii dodatkowo to na kiego komu jakieś pdfy?
Ok, masz rację. Ja osobiście wolę PDFy (noty katalogowe) bo można je łatwiej wydrukować, oraz przechowywać.

Co do wielkości terrarium:
Przyjmując skuteczną moc słońca w paśmie widzialnym na ok 500W/m2 można obliczyć potrzebną moc oświetlenia.

Założenia:
1.) Dzbanecznik (stref. równikowa) 12g o mocy 200w/m2 (cień).
2.) Terrarium 80cm x 40cm = 0.32m2.
3.) Odblask aluminiowy. 80% światła musi padać na roślinę. Co wraz ze sprawnością jest rekompensowane brakiem pasma zielonego (świetlówka dla roślin, np. Megaman :P)

Więc 200W/m2 x 0,32m2 = ~60W (12g) = 30W (24g)

Jak widać 30W dla terrarium z dzbanecznikami powinno wystarczyć.

PS. Dla tych którzy nie wierzą w 30W. Wystarczy sobie uświadomić, że 30W które działa przez 12g będzie równe 43kJ dostarczonej energii. Taka energia wystarczy aby roślina urosła 4 tony i miała wysokość 1 metra (oczywiście roślina musiałby 100% energii przeznaczać na rozbudowę swojej wielkości).

PPS. Jak mi się kojarzy glony maja największy współczynnik przekształcania energii w masę. Co w nowoczesnych oczyszczalniach ścieków, pozwala odzyskać ok 10% tej energii poprzez, spalanie suchych glonów...

-- 31 lip 2011 10:41 --

Wykres Osram Fluory jest identyczny z Megaman'em. Oznacza to, że zarówno Plant jak i Fluora jadą na tych samych składnikach.
Osram Fluora
Obrazek

Megaman Plant
Obrazek

Pomijając wszelkie zagadnienia, łatwo zauważyć, że wszystkie zwykłe świetlówki są dużo mniej sprawne od kompaktów, ze względu na sposób sterowania i zasilania. Co każdy może sprawdzić samemu. Tak więc Plant jest po prostu 40% sprawniejszy. Co jest normalne przy przejściu ze świetlówki na kompakt.

Na chwilę obecną Megaman Plant jest najbardziej oszczędną świetlówką roślinną.
Ostatnio edytowano 01 sie 2011 16:06 przez Galusz, łącznie edytowano 2 razy
Galusz

Postprzez szamanka » 31 lip 2011 13:52

Nie zamierzam sie odnoscic do twoich wyliczeń, mam jedno małe terra oświetlanie kompaktem i po bokach jest ciemno. Swietlówki liniowe maja ta niezaprzeczalna zaletę że rozprowadzają swiatło równomiernie po całym terra.

Ok, masz rację. Ja osobiście wolę PDFy (noty katalogowe) bo można je łatwiej wydrukować, oraz przechowywać.
Zauważ ze w pdf nie masz części danych które są na podstronie. Jak dla mnie to mało profesjonalne że żeby poznać wszystkie dostępne dane trzeba było studiować wszystkie dostępne 'ulotki'.

Pomijając wszelkie zagadnienia, łatwo zauważyć, że wszystkie zwykłe świetlówki są dużo mniej sprawne od kompaktów, ze względu na sposób sterowania i zasilania. Co każdy może sprawdzić samemu. Tak więc Plant jest po prostu 40% sprawniejszy. Co jest normalne przy przejściu ze świetlówki na kompakt...
Nie zgadzam się z takim stwierdzeniem, zauważ ze kompakt ma taką samą długa rurę tylko zawiniętą w supeł, jesli chcesz oddać temu sprawiedliwość powinienies zestawić takie punktowe świecenie kompaktu z kilkoma ustawionymi obok siebie liniowymi aby takie porównanie miało sens.

Oczywiste jest że podobna moc rozprowadzona po długiej rurze da słabsze światło niż w przypadku supła, ale w przypadku stosowania 2 czy więcej świetlówek liniowe sa zdecydowanie lepsze.

-- N lip 31, 2011 13:00 --

Nie mam czasu, ale jak wroce to ci przeanalizuje te wykresy skoro twierdzisz że są identyczne.
szamanka
Administratorka

Postprzez Galusz » 31 lip 2011 14:15

Co do danych podawanych przez producentów nie dyskutuje, bo to zupełnie nie ten temat, a czy to PDF czy strona czy ulotka papierowa, nie ma tutaj znaczenia. Fakt, że producenci niechętnie podają wszystkie dane, ale to już inny temat.

Mój wywód dotyczący Magaman'a wziął się z Waszej bardzo nieprzychylnej oceny nie popartej żadnymi faktami i analizą. Nie mam zamiaru nikogo przekonywać, choć dla mnie liczy się także aspekt ekonomiczny, który przemawia za Menamanem. Co do jakości tego kompaktu także nie będę się już wypowiadał.

Dla mnie Megaman jest dobrym i tanim źródłem światła które przy odpowiednim wykorzystaniu będzie bardziej opłacalne od innych rozwiązań. I bardzo dobrze się sprawdzi w większy terrarium z 4 narożnymi kompaktami z odblaskiem lub do doświetlania kilku roślin zwykłą lampką..
Galusz

Następna strona

Powrót do Dzbanecznik