Najlepsze oświetlenie

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Najlepsze oświetlenie

Postprzez kumakum » 28 paź 2010 18:29

Witam!
Wiem, że jest już wiele podobnych tematów , ale ja pytam: jaką świetlówkę byście mi polecali, idealną do roślin (cefala, rosiczek i dzbanecznika) o długości nie większej niż 50cm, a cenie ok. 50zł. Najlepiej, aby miała wbudowany odłyśnik, i była już zamontowana w osłonke z możliwością zaczepienia, jak, np. w tym typie http://www.e-akwarium.eu/p954,econoline ... arium.html .
Obrazek
kumakum

Re: Najlepsze oświetlenie

Postprzez szamanka » 28 paź 2010 18:33

Takie rzeczy to tylko w erze.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez kumakum » 28 paź 2010 18:35

szamanka napisał(a):Takie rzeczy to tylko w erze.

Ja Cię czasem nie rozumiem.
Obrazek
kumakum

Postprzez 1w0na » 28 paź 2010 18:59

My twojego lenistwa również.... ;P

Decolight 11w nie nadaję się na twoje potrzeby. Jest za mała. Element świecący ma 15cm.
Obrazek
Psy do adopcji || Strony Adopcyjne Psów Rasowych || Bazarki
"Czasami trzeba jako dobro oceniać mniejsze zło." - Niccolo Machiavelli

- Moje aukcje na allegro
1w0na

Postprzez szamanka » 28 paź 2010 19:04

Pomijajac to ze te 11W (wynikajace z długości) dla gatunków wymagających doswietlania zimą to mało, wręcz bardzo mało, a kilku 11tek zeby to miało jakąś sensowna moc nie dostaniesz w tej cenie.

Zresztą wszystko co możesz dostać w tej długości będzie mało, nawet 18W odpada.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez kumakum » 28 paź 2010 19:18

To co mi doradzacie? Ile centymetrów minimum?
Obrazek
kumakum

Postprzez szamanka » 28 paź 2010 19:23

A jakie rośliny dokładniej chcesz doświetlać? Gatunki rosiczek szczególnie. Stoja na parapecie czy gdzieś w terrarium?
szamanka
Administratorka

Postprzez kumakum » 28 paź 2010 19:27

Stoją na parapecie. Rosliny to: drosera paradoxa, drosera alicae, drosera spatulata, młoda nepenthes ventrata.
Obrazek
kumakum

Postprzez szamanka » 28 paź 2010 19:33

Takie coś możesz doświetlać energooszczedną, jedynym zagrożonym gatunkiem jest tu paradoxa.
szamanka
Administratorka

Postprzez kumakum » 28 paź 2010 20:26

Ale weźmy pod uwage, że nie będe ciągle kupował najłatwiejszych roślin, więc te, które trudniej hodować, lepiej profesjonalną w tej dziedzinie świetlówką doświetlać.
Obrazek
kumakum

Postprzez szamanka » 28 paź 2010 21:08

Owszem, ale w tą zimę byłoby to marnotrawstwo.

No chyba że planujesz import nie wiadomo jakich gatunków jeszcze w tą zimę.
szamanka
Administratorka

Postprzez kumakum » 28 paź 2010 21:54

Będe zamawiał na wiosne, ale wole już teraz kupic świetlówkę, dla tych gatunków co mam. Nie będzie ona leżeć całą zime nieużywana.
Obrazek
kumakum

Postprzez szamanka » 28 paź 2010 22:32

Świetlówki liniowe mają sens przy sporych hodowlach, bo świecą mniej skondensowanym swiatłem niz energooszczedne, dlatego zazwyczaj przykładowo najpopularniejsze 18W zestawia się conajmniej parami dla dzbaneczników a czwórkami dla rosiczek i innych bardziej wymagających roślin. Daje to jednak sporą powierzchnię, latego czy masz jedną czy 5 roślin wymagajacych doswietlania nie robi wielkiej różnicy. Jesli przez senzon wegetacyjny dorobisz się wiekszej hodowli to kompletowanie zestawu swietlówek liniowych ma sens, w tej chwili nie, na wiosne lepiej będzie Ci wystawic je na słońce, świetlówki nigdy go tak do końca nie zastąpią.
szamanka
Administratorka

Postprzez kumakum » 29 paź 2010 19:09

Dziękuje, temat do zamknięcia.
Obrazek
kumakum

Powrót do Terraria i sprzęt