z nasion w dół

Tutaj piszemy o wspaniałych owadożernych kapturnicach

z nasion w dół

Postprzez Zbyszek » 16 lut 2010 18:59

Czy to normalne że z leżącego na wierzchu torfu nasionka S. flava zielony pędzik (nie znalazłem w swoim umyśle innej nazwy) wchodzi w ziemię ? Czy on raczej powinien iść w górę ?
Zbyszek :)
Zbyszek

Re: z nasion w dół

Postprzez eutr » 16 lut 2010 19:06

tak to jest normalne, najpierw wychodzi korzonek i idzie dół
eutr

Postprzez Matrix » 16 lut 2010 19:07

Normalne. Po kilku dniach zobaczysz liścienie.
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix

Postprzez Zbyszek » 17 lut 2010 10:19

ale czy korzeń jest zielony ?
Zbyszek

Postprzez eutr » 17 lut 2010 10:52

tak jest zielony,
najpierw mały zielony korzonek wbije się w ziemię potem całość zacznie sie prostować tak że skorupka nasiona zacznie sie unosić do góry, to co było w skorupce zacznie sie wydłużać i rozdwajać, powstaną z tego dwa małe listki(nieowadożerne), zwykle jak te dwa małe listki zaczną sie odchylać na boki skorupka spadnie na ziemię,
wtedy cała roślina będzie jeszcze zielona i będzie wyglądać jak mały chwaścik, dopiero jak wyrosną kolejne listki roślina zacznie przypominać kapturnice
eutr

Postprzez Zbyszek » 17 lut 2010 13:05

noo, oto mi chodziło, a S. flava mi kiełkuje już chyba po 6 tygodniach, a Srubra i S. minor nie widać żeby się nawet nasiona otwierały, czy to może być problem złego oświetlenia ?
Zbyszek

Powrót do Kapturnica