Nasiona muchołówki [GA3]

Forum o najpopularniejszej roślinie owadożernej

Nasiona muchołówki [GA3]

Postprzez jkwiatek » 28 mar 2008 11:48

A więc zastanawia mnie czy można by zastąpić stratyfikacje w lodowce kwasem GA3?
Interesuje mnie jaka jest szybkość kikowania lodówka/GA3 i jaki jest % kiełkowania lodówka/GA3

Pozdrawiam j
Kogo ramiona silne, niech tak czyni, i gdy racja jego, niech mu ręka nie zadrży, przeto po dokonaniu zemsty chwalebnej położy się aby wypocząć w poczuciu obowiązku dobrze spełnionego
www.jkwiatek.pl
www.mucholowki.pl
jkwiatek

Re: Szybsze kielkowanie nasion

Postprzez Serbia » 29 mar 2008 12:36

Ja ci niedługo powiem - tylko się przypomnij - bo z 1,5 tygodnia temu wysiałem trochę nasion muchołówki, które prawdopodobnie nie były stratyfikowane. Część wcześniej namoczyłem w GA3 i przeprowadzam eksperyment ;)

btw - kiedy nasiona powinny zacząć kiełkować? Mało słońca było ostatnio...
Serbia

Postprzez jan » 29 mar 2008 12:42

w ciągu miesiąca od zakończonej stratyfikacji kiełkują już co najmniej pierwsze nasiona.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez jkwiatek » 29 mar 2008 14:30

a jakie info co do nasion muchołówki macie ? Ile je moczyć w roztworze kwasu GA3 i jaki roztwór :P
Kogo ramiona silne, niech tak czyni, i gdy racja jego, niech mu ręka nie zadrży, przeto po dokonaniu zemsty chwalebnej położy się aby wypocząć w poczuciu obowiązku dobrze spełnionego
www.jkwiatek.pl
www.mucholowki.pl
jkwiatek

Postprzez szamanka » 29 mar 2008 15:51

Korzystamy z tego samego źródła co BartoszW :P 0,1-0,2% 24 godziny
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Serbia » 30 mar 2008 13:13

Ja, od osoby która sprzedała mi GA3, otrzymałem następującą informację:

12 godzin dla rosiczek subtropikalnych i tropikalnych, zimnolubnych, pływaczy, pigmejke. Stężenie 1%.
Nasiona muchówek, darlingotni, kapturnic moczy się w roztworze 0,1 % przez 48godzin.

I się do niej zastosowałem.
Serbia

Postprzez bartosz » 05 maja 2008 08:22

szamanka napisał(a):Korzystamy z tego samego źródła co BartoszW :P 0,1-0,2% 24 godziny

Coś kadra się bawi ;] Pisałem post, a teraz go nie ma :/

Serbia napisał(a):Ja, od osoby która sprzedała mi GA3, otrzymałem następującą informację:

12 godzin dla rosiczek subtropikalnych i tropikalnych, zimnolubnych, pływaczy, pigmejke. Stężenie 1%.
Nasiona muchówek, darlingotni, kapturnic moczy się w roztworze 0,1 % przez 48godzin.

Z tego co wiem, rosiczki mają słabsze nasionka od muchołówek, więc powinny mieć mniejsze stężenie GA3, no ale skoro już tak zastosowałeś.
Nasiona rosiczek na 24h w stężeniu 0,1% Ga3
Nasiona Muchołówek itp. 36-48h w stężeniu max 0,2% Ga3
Tak na pewno działa jak trzeba, ale w większym to nie wiem.
bartosz

Postprzez jan » 05 maja 2008 14:33

w logach nic o tym nie ma żeby ktokolwiek ruszał twój post w tym temacie, prawdopodobnie coś zrobiłes nie tak podczas zachowania posta (np wcisnąłeś zapisz albo podgląd zamiast wyślij).
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez bartosz » 05 maja 2008 15:46

Skoro nie tak, to jakim cudem, Szamanka nawiązała do mojej wypowiedzi?
bartosz

Postprzez Serbia » 05 maja 2008 20:30

BartoszW napisał(a):
szamanka napisał(a):Korzystamy z tego samego źródła co BartoszW :P 0,1-0,2% 24 godziny

Coś kadra się bawi ;] Pisałem post, a teraz go nie ma :/

Serbia napisał(a):Ja, od osoby która sprzedała mi GA3, otrzymałem następującą informację:

Z tego co wiem, rosiczki mają słabsze nasionka od muchołówek, więc powinny mieć mniejsze stężenie GA3, no ale skoro już tak zastosowałeś.
Nasiona rosiczek na 24h w stężeniu 0,1% Ga3
Nasiona Muchołówek itp. 36-48h w stężeniu max 0,2% Ga3
Tak na pewno działa jak trzeba, ale w większym to nie wiem.

Moczyłem tylko nasiona muchołówek - 48 godzin w stężeniu 0,1%.

Obiecałem wcześniej opisać efekty "eksperymentu" i myślę, że już mogę coś na ten temat powiedzieć.

Nasiona były sprzedawane jako świeże, ale po konkretnym zapytaniu do sprzedającego okazało się, że zostały zebrane późną jesienią. Niemniej jednak nie stratyfikowałem. Wysiałem do 3 doniczek: jedna była odkryta i wysiałem do niej nasiona, nie poddając je żadnym działaniom, druga była odkryta i wysiałem do niej nasiona namoczone w GA3, trzecia była zakryta folią i wysiałem nasiona, również nie poddając ich żadnym działaniom (nie moczyłem ich w GA3). Wykiełkowały tylko te z ostatniej, zakrytej folią.
Serbia

Postprzez bartosz » 05 maja 2008 20:50

No u mnie po stratyfikacji żadna muchołówka nie wykiełkowała, a z Ga3 to dzisiaj dopiero namocze
bartosz

Powrót do Muchołówka