Nasiona D.rotundifolia

Forum poświęcone rosiczkom

Nasiona D.rotundifolia

Postprzez Elazet » 18 wrz 2011 20:22

Zebrałam nasiona D.rotundifolia.Zamierzałam je zostawić na bagienku,jednak mam obawy,że zwieje je wiatr.Chciałabym je wysiać.Czy od razu można wysiać,czy potrzebują stratyfikacji? O! Binata też,bo nigdy nie wysiewałam tej rosiczki.A może rotundifolię wysiać jednak na bagienku?
Z doświadczenia wiem,że najlepiej wschodzą ,gdy się wysiewa od razu.Ale tych nie wysiewałam,a nasiona rotundifolii są bardzo dobrej jakości.
Jak myślicie?
Elazet

Re: Nasiona D.rotundifolia

Postprzez szamanka » 18 wrz 2011 21:55

Jesli wysiejesz na mokry torf to sie przykleją i nic nie zwieje.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Damianus » 19 wrz 2011 17:24

Na twoim miejscu D. rotundifolia wysiałbym w listopadzie. Nie wiem czy to możliwe, ale część nasion mogłaby zacząć kiełkować do zimy a siewki raczej mrozów nie przeżyją. Wysiewaj na bagienku.Wtedy nie będziesz musiała stratyfikować nasion, bo będą miały naturalną . Zaczną kiełkować w maju/czerwcu. Tak jak pisała Agnieszka nic ich nie zwieje jeżeli torf jest wilgotny.
D. binata nie wysiewaj na zewnątrz, bo nie przetrwa polskiej zimy.
Damianus

Postprzez szamanka » 19 wrz 2011 22:54

Moje sie wysiewają naturalnie na dworze i nie zauważyłam zeby wschodziła choć część przed zimą.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Powrót do Rosiczka