Nasiona

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Nasiona

Postprzez Axel22 » 23 paź 2011 12:47

Witam mam taki problem ,ponieważ w moim tłustoszu wyrosła taka mała rosiczka dokładnie to dopiero wykiełkowała i dzisiaj patrze już są dwie czyli mam ich już trzy i nie wiem czemu tak się dzieje torf nie jest nowy ma juz jakis miesiac albo dwa miesiace a rosiczki tam napewno nie sadziłem bo nie kupywałem nawet ostatnio nasion a w pokoju obecnie nie mam rosiczek.I moje pytanie brzmi jak do tego mogło dojść ?
Załączniki
Obraz.jpg
Małe rosiczki ?
Axel22

Re: Nasiona

Postprzez Siara » 23 paź 2011 13:06

Jak dla mnie to wcale nie jest problem ;) Ja bym się cieszyła, że mi się rosice pojawiły znikąd :) Skoro to stary torf, to pewnie były w nim nasionka.
Siara

Postprzez Axel22 » 23 paź 2011 13:10

Heh tylko ja nie mam już za bardzo miejsca gdzie je dać :D.Chciałbym jeszcze dodać że jak się dokładniej przyjrzałem z jakich nasionek wykiełkowały to były takie bardzo małe brązowe nasionka :P
Axel22

Postprzez Axel22 » 28 paź 2011 19:54

mam takie pytanie czy jest cos takiego co moze takie kielki uszkodzic a tlusztosza nie ? bo mam juz takich kielek ponad 15 ... i znajac zycie bedzie ich coraz wiecej
Axel22

Postprzez manys » 28 paź 2011 20:18

Pewnie nie, bo jak już ma przeżreć korzenie albo coś innego zrobić to wszystkiemu, a nie wybiórczo. Trzeba ręcznie pousuwać, po pikować- jak kto woli.
manys

Postprzez allgreen » 28 paź 2011 21:02

Jak to było już mówione samosiejki to nie problem raczej niespodzianka ;P
A znając życie to pewnie capensisy lub spatulaty ;)
Natomiast jeśli idzie o to skąd się one wzięły to możliwości jest wiele może
skrzaty podrzuciły albo np.jesli mieszkasz w bloku to może sąsiad z góry też hoduje rosiczki i właśnie pozbywał się nadmiaru nasion capensisów wytrzepując je z dywanu na balkonie i jakoś się dostały do doniczki ;P A tak na poważnie to widocznie były już w ziemi bo miesięczna ziemia
to raczej świeżutka, a nasiona niektórych rosic są zdolne do kiełkowania nawet po 25 latach.
A z tym że widziałeś nasiona w ziemi to wybacz ale nie chce mi się wierzyć bo są one trudne do
znalezienia rozsypane na stole a co dopiero w ziemi no chyba że masz wzrok z takim powiększeniem jak mikroskop.
Jeżeli zależy Ci na roślinach to przesadź jak będą miały co najmniej koło czterech zdrowych liści lub około 1cm. A co może zaszkodzić siewką co nie zaszkodzi tłustoszowi siewki rosiczki nie lubią nawet krótko trwałych przesuszeń a tłustosz i owszem
allgreen

Postprzez Axel22 » 29 paź 2011 20:19

allgren napisał(a):Jak to było już mówione samosiejki to nie problem raczej niespodzianka ;P
A znając życie to pewnie capensisy lub spatulaty ;)
Natomiast jeśli idzie o to skąd się one wzięły to możliwości jest wiele może
skrzaty podrzuciły albo np.jesli mieszkasz w bloku to może sąsiad z góry też hoduje rosiczki i właśnie pozbywał się nadmiaru nasion capensisów wytrzepując je z dywanu na balkonie i jakoś się dostały do doniczki ;P A tak na poważnie to widocznie były już w ziemi bo miesięczna ziemia
to raczej świeżutka, a nasiona niektórych rosic są zdolne do kiełkowania nawet po 25 latach.
A z tym że widziałeś nasiona w ziemi to wybacz ale nie chce mi się wierzyć bo są one trudne do
znalezienia rozsypane na stole a co dopiero w ziemi no chyba że masz wzrok z takim powiększeniem jak mikroskop.
Jeżeli zależy Ci na roślinach to przesadź jak będą miały co najmniej koło czterech zdrowych liści lub około 1cm. A co może zaszkodzić siewką co nie zaszkodzi tłustoszowi siewki rosiczki nie lubią nawet krótko trwałych przesuszeń a tłustosz i owszem

nie powiedzialem ze widzialem je w ziemi bo tak to bym nigdy nie znalazl ale z jakich nasion wyrastaly bo jeszcze bylo widac na listku male nasionko i nie wiem czy to mozliwe ze rosiczki sa zdolne do kielkowania nawet po 25 latach :D
Axel22

Postprzez pokerface » 29 paź 2011 20:55

Słyszałem że niektóre nasiona znalezione w piramidach wykiełkowały więc dlaczego nie rosiczka po 25 latach :D
pokerface

Postprzez Axel22 » 30 paź 2011 00:41

pokerface napisał(a):Słyszałem że niektóre nasiona znalezione w piramidach wykiełkowały więc dlaczego nie rosiczka po 25 latach :D

dla mnie 25 lat to juz wystarczajaca przesada a jak w piramidach to ja juz kurde nie wiem 0_o ja myślalem ze one moga kielkowac jakis rok albo 2 lata 25 lat bylo dla mnie wielkim zdziwieniem a co dopiero piramidy to kurde wychodzi ponad 2000 lat 0_o
Axel22

Postprzez wojtek97 » 30 paź 2011 02:06

Moze i dlugo , ale wez pod uwage warunki panujace w piramidach.
wojtek97

Postprzez szamanka » 30 paź 2011 02:22

Zresztą w piramidach raczej nie trzymano nasion rosiczek, prędzej kokosy.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez manys » 30 paź 2011 10:38

Słyszałem też o przypadku odkrycia ziarna soczewicy pod jakimś naczyniem, które wykiełkowało licząc sobie 4000 lat :)
manys

Powrót do Ogólnie